Nya filmer och serier på HBO Max i november 2023

Bästa serierna 2023 – här är tipsen

Filmtopp
Uppdaterad 29 november 2023 kl. 17:11 | Publicerad 31 december 2022 kl. 18:12

Filmtopp listar årets höjdpunkter

Nytt år innebär nya serietips! Här listar vi de bästa serierna 2023 att streama. Listan uppdateras successivt med betygsatta rekommendationer av vår redaktion.

Med allt fler tjänster och titlar, har den evigt växande streamingmarknaden blivit allt tuffare att orientera sig i. Därför ser vi på Filmtopp till att göra vårt bästa för att hjälpa dig hitta bra serietips. I den här artikeln belyser vi de bästa serierna 2023 av alla nyheter som väntar tittarna. 

Fördrar du filmer före serier? Spana in vår lista med de bästa filmerna 2023, där vi på liknande manér listar kommande titlar med potentialen att slå sig in bland årets bästa serier. Listan kommer med tiden att uppdateras med titlar som får antingen 4 eller 5 i betyg av Filmtopp. 

De bästa serierna 2023

De bästa serierna 2023 – En helt vanlig familj
Foto: Netflix.

En helt vanlig familj (miniserie) – Netflix

Genre: Drama, Krim
Med: Alex Karlsson Tyrefors, Christian Fandango Sundgren, Björn Bengtsson m.fl.

Netflix svenska satsning En helt vanlig familj har gjort omedelbar succé på streamingplattformen – och det välförtjänt. Miniserien som följer en helt vanlig familj vars tillvaro skakas om efter att dottern i familjen häktas och anklagas för mord är nämligen ett fängslande drama som känns förtroendeingivande och välproducerat.

Betyg 4 av 5

Fargo (säsong 5) – de bästa serierna 2023
Foto: HBO Max.

Fargo (säsong 5) – HBO Max

Genre: Drama, Komedi, Thriller
Med: Juno Temple, Jan Hamm, Jennifer Jason Leigh, Joe Keery m.fl.

Fantastiska Fargo är tillbaka med sin femte säsong och även denna gång är det, ja, fantastiskt. Denna gången får vi följa en hemmafru i Minnesota, vars liv tar en vändning till det värre efter att hon råkar elchocka en polis. Händelsen gör att hon dyker upp på radarn hos människor hon längesedan flydde från. Nu måste hon kämpa med näbbar och klor – och en stor skopa förnekelse – för att hålla det förflutna begravet.

Betyg 4 av 5

The Crown säsong 6
Foto: Netflix.

The Crown (säsong 6, del 1) – Netflix

Genre: Drama, Historia
Med: Imelda Staunton, Elizabeth Debicki, Dominic West, Jonathan Pryce m.fl.

Första halvan av den sista säsongen av The Crown finns nu på Netflix. Ett av de senaste årens största flaggskepp gör sig redo att tacka för sig själv, och inte utan att göra avtryck. Den sista säsongen skildrar åren 1997–2005 och säsongens första del krattar för att avslutningen som kommer i december blir tillfredsställande.

Betyg 4 av 5

Valter Skarsgård i Börje – The Journey of a Legend
Valter Skarsgård som Börje Salming. Foto: Viaplay

Börje – The Journey of a Legend (säsong 1) – Viaplay

Genre: Drama
Med: Valter Skarsgård, Hedda Stiernstedt, Markus Krunegård m.fl.

Viaplay är i absolut toppform med en av sina bästa serier någonsin. Historien om Börje Salming – här gestaltad av Valter Skarsgård – är fantastiskt berättad med strålande skådespel och riktigt läcker produktionsdesign. En serie att njuta av.

Betyg 4 av 5

A Murder at the End of the World
Emma Corrin i "A Murder at the End of the World". Foto: Disney+

A Murder at the End of the World (säsong 1) – Disney+

Genre: Thriller
Med: Emma Corrin, Clive Owen, Brit Marling, Harris Dickinson m.fl.

I en av de bästa serierna på Disney+ får vi välkomna en ny typ av detektiv – en Gen Z-sleuth och teknikkunnig hacker vid namn Darby Hart (Emma Corrin). Hon bjuds in hos en miljardär där en tragisk olycka sker – eller är det mord? Tänk snabbt, Darby!

Betyg 4 av 5

Ljuset vi inte ser
Hugh Laurie i "Ljuset vi inte ser". Foto: Netflix

Ljuset vi inte ser (säsong 1) – Netflix

Genre: Drama, krig
Med: Aria Mia Loberti, Louis Hofmann, Mark Ruffalo, Hugh Laurie m.fl.

Från ingenstans passar Netflix på med att skämma bort oss med en utmärkt miniserie, som är en av årets allra bästa. Baserad på Anthony Doerrs Pulitzerbelönade roman tar serien avstamp i ett krigshärjat Europa där en blind fransyska och en ung, tysk soldat vägars korsas. Missa inte!

Betyg 4 av 5

Mask Girl (Netflix) – en av årets bästa serier 2023
Foto: Netflix.

Mask Girl (säsong 1) – Netflix

Genre: Thriller, Drama, Komedi
Med: Yeom Hye-ran, Trish Le, Suk Mun, Jin-Ah Im m.fl.

Mask Girl är en imponerande koreansk thrillerserie som upprätthåller en fängslande spänning och oförutsägbarhet från första stund. I serien får vi följa en kontorsarbetare med ett uselt självförtroende på grund av sitt utseende och en hopplös förälskelse i sin chef. Hon förgyller sin hämmade tillvaro med att, maskerad, sjunga och dansa live på internet. Hennes liv tar en plötslig vändning när hon upptäcker att hennes chef har en affär med en kollega.

Betyg 5 av 5

Tore
William Spetz i "Tore". Foto: Netflix

Tore (säsong 1) – Netflix

Genre: Drama, komedi
Med: William Spetz, Sanna Lundqvist, Peter Haber m.fl.

William Spetz står bakom en av årets stora tittarfavoriter på Netflix, nämligen Tore. En dramakomedi om sorg och att finna sig själv.

Betyg 4 av 5

The Enfield Poltergeist
Foto: Apple TV+

The Enfield Poltergeist (säsong 1) – Apple TV+

Genre: Dokumentär
Med: Olivia Booth-Ford, Christos Lawton, Daniel Lee m.fl.

Ett av världens mest berömda spökhus har blivit TV-serie – av det dokumentära slaget. I The Enfield Poltergeist nystas i vad som egentligen hände i det hårresande fallet som inspirerade The Conjuring 2. Det är rejält fascinerande och ett måste för skräckälskaren.

Betyg 4 av 5

Bosch
Titus Welliver är tillbaka som Harry Bosch. Foto: Prime Video

Bosch: Legacy (säsong 2) – Prime Video

Genre: Drama, Thriller
Med: Titus Welliver, Mimi Rogers, Madison Lintz, Max Martini m.fl.

Böckerna om Harry Bosch är många, likaså säsongerna. Efter Bosch rullar nu spinoffen Bosch: Legacy, som nu är aktuell med sin andra säsong. Tydligt är det, att Michael Connellys berömda kriminalare (numera privatdetektiv) fortfarande har en hel del gott att bjuda på. Den andra säsongen är utmärkt och är en stark rekommendation från vår sida. Missa inte!

Betyg 4 av 5

Lessons in Chemistry (säsong 1)
Brie Larson frontar en av årets bästa serier – "Lessons in Chemistry". Foto: Apple TV+

Lessons in Chemistry (säsong 1) – Apple TV+

Genre: Drama
Med: Brie Larson, Stephanie Koenig, Alice Halsey m.fl.

Den hårdnackat rationella kemisten Elizabeth Zott (Brie Larson) vägrar gifta sig, skaffa barn eller ens delta i skönhetstävlingen hennes arbetsplats anordnar då hon vill viga sitt liv åt biokemisk forskning och därför går på tvärsan mot allt vad 50-talets kvinnoroll bjuder. Sen råkar hon göra allt hon vägrar, och möter konsekvenserna med stekpannan i högsta hugg.

Betyg 4 av 5

Gaslight
Foto: SVT.

Gaslight (säsong 1) – SVT Play

Genre: Drama
Med: Julia Heveus, Adam Jankovic, Ella Sophie Sandberg, Joakim Olsson, Suheib Saleh m.fl.

I SVT:s nya, tunga dramaserie Gaslight tar vi klivet in i ett kollektiv där huvudkaraktären Nora bor med sina bästa vänner. Nora trampar vatten i livet och längtar efter den stora förälskelsen – som aldrig tycks dyka upp. Men kanske blir det ändring på det när hon träffar karismatiske Simon. De faller hejdlöst för varandra och allt känns hur bra som helst. Kanske lite för bra. Snart ändrar Simon skepnad och blir till en manipulativ plågoande för Nora.

Gaslight är en tung men viktig serie som realistiskt skildrar en hopplöst destruktiv relation.

Betyg 4 av 5

Bästa serierna 2023 – Gen V
Foto: Prime Video.

Gen V (säsong 1) – Prime Video

Genre: Action, Komedi
Med: Jaz Sinclair, Patrick Schwarzenegger, Lizzie Broadway m.fl.

En av de bästa serierna 2023 är utan tvekan Gen V – Prime Videos nya spinoff-serie till älskade The Boys. Denna serie lyckas perfekt förkapsla det bästa med The Boys (det grova, flippade och underhållande), samtidigt som vi bjuds på något nytt. Serien utspelar sig på en internatskola för "supes" (människor med superkrafter), där Marie har tagit sikte på att bli bäst i skolan och på så sätt etablera sig som en superhjälte att räkna med. Vad hon inte inser är att det är minst lika viktigt hur man framställer sig som hur mycket talang mang har.

Betyg 4 av 5

Recension: Castlevania: Nocturne (säsong 1)
Foto: Netflix.

Castlevania: Nocturne (säsong 1) – Netflix

Genre: Action, Äventyr, Fantasy, Animation
Med: Edward Bluemel, Zahn McClarnon, Thuso Mbedu, Richard Dormer m.fl.

Efter succén med Castlevania (2017–2021) är Netflix tillbaka med en ny imponerande serie i franchisen. Spinoffen Castlevania: Nocturne utspelar sig under den franska revolutionen och följer Richter Belmont, den förmodat sista levande Belmont-ättlingen. Med hjälp av en häxa som flytt slaveriet i Karibien tar Richter sig an en ondska som kallar sig för vampyrernas Messias. Serien är precis lika läcker och underhållande som sin föregångare.

Betyg 4 av 5

Kodnamn: Annika
Foto: SkyShowtime.

Kodnamn: Annika (säsong 1) – SkyShowtime

Genre: Drama/Thriller
Med: Sannah Nedergård, Ardalan Esmaili, Eva Melander, Helena Bergström m.fl.

SkyShowtimes första svenskfinska original är en sevärd historia som effektivt grumlar gränsen mellan sant och falskt. I genren för nordiska krimserier sticker Kodnamn: Annika ut som någonting unikt och fräscht. Handlingen kretsar kring den konstintresserade polisen Emma, som går undercover i konstvärlden för att avslöja en omtalad konsthandlares mystiska affärer.

Betyg 4 av 5

Fares Fares i The Wheel of Time
Foto: Prime Video.

The Wheel of Time/Sagan om Drakens återkomst (säsong 2) – Prime Video

Genre: Fantasy, Action, Drama
Med: Rasamund Pike, Fares Fares, Josha Stradowski m.fl.

Den andra säsongen av Prime Videos näst största fantasysatsning är ett klart lyft från den föregående säsongen. Produktionen känns ännu lite bättre, fler skådespelare börjar bli varma i kläderna och tempot känns betydligt med självsäkert denna gången. Var du i valet och kvalet efter den första säsongen bör du med andra ord ge serien en ny chans med säsong två – för den är på väg att utveckla sig till något riktigt sevärt. Dessutom har svenska Fares Fares en större roll i den nya säsongen, och han levererar på hög nivå i sina scener.

Betyg 4 av 5

Ahsoka – de bästa serierna 2023
Foto: Disney+

Ahsoka (säsong 1) – Disney+

Genre: Fantasy, Action
Med: Rosario Dawson, Natasha Liu Bordizzo, Mary Elixabeth Winstead m.fl.

"Bästa Star Wars-serien hittills" basunerar Filmtopps recensent ut och stämplar Ahsoka med högsta möjliga betyg. Ahsoka Tano (Rosario Dawson) är karaktären som ursprungligen presenterades som Anakin Skywalkers padawan i The Clone Wars, och som nu fått en alldeles egen serie på Disney+. Styrkan i Ahsoka är att det till skillnad från många av de andra serierna från de senaste åren känns som ett klassiskt Star Wars-äventyr – men i ny tappning.

betyg 5 av 5

Painkiller
Foto: Netflix.

Painkiller (säsong 1) – Netflix

Genre: Drama
Med: Uzo Aduba, Matthew Broderick, Taylor Kitsch m.fl.

Painkiller är Netflix lekfullt presenterade dramatisering av hur läkemedelsföretaget Purdue lanserade smärtlindrade OxyContin med sällan skådad framgång – och utan att vara öppna med de livsfarliga konsekvenserna som kan uppstå för den som brukar dessa piller. Det är en kombinerat underhållande och plågsam berättelse som helt klart är värd att ses.

Betyg 4 av 5

John C. Reilly i Winning Time
Foto: HBO Max

Winning Time (säsong 2) – HBO Max

Genre: Drama, Komedi
Med: John C. Reilly, Quincy Isaiah, Jason Clarke m.fl.

Det är dags att återvända till L.A. Lakers och kaoset bakom kulisserna. Rika, egocentriska män tjafsar om vem som egentligen vet bäst, men roligt är det. Samtidigt måste de giriga cheferna försöka hålla sina stjärnor virade runt sina fingrar, något som blir svårare ju större stjärnornas egon blir.

Betyg 4 av 5

The Bear – är en av de bästa serierna 2023
Foto: Disney+

The Bear (säsong 2) – Disney+

Genre: Drama, Komedi
Med: Jeremy Allen White, Ebon Moss-Bachrach, Ayo Edebiri m.fl.

Säsong två är en rak fortsättning på den tokhyllade första omgången och tar vid nästan omedelbart där den förra slutade. Carmy har äntligen råd att renovera och omdöpa The Beef, och hela säsongen ramas in av en tidsangivelse som räknar ner till öppningen av den nya restaurangen.

Om du var orolig att säsong två inte skulle lyckas återskapa allt det som var så underbart förra gången kan du andas ut. Säsong två tar allt det som var fantastiskt med premiärsäsongen och spinner vidare på det. Helt klart en av årets bästa serier.

betyg 4 av 5

Heartstopper
Foto: Netflix

Heartstopper (säsong 2) – Netflix

Genre: Drama
Med: Joe Locke, Kit Connor, William Gao m.fl.

Precis som i säsong ett är även säsong två befriande fri från överdrivet drama. Manusförfattaren Alice Oseman faller inte för frestelsen att överdriva många av konflikterna till orimliga proportioner för att enbart framkalla drama. Sådant icke-filmiskt beteende känns uppfriskande och härligt originellt i en genre fylld med klyschor.

Många av sidokonflikterna som karaktärerna ställs inför känns befriande lösningsbara, även om ett sugmärke nog aldrig fått så mycket uppmärksamhet som här.

betyg 4 av 5

Nya filmer och serier på SkyShowtime i juni 2023
Star Trek: Strange New Worlds är en av de bästa serierna 2023. Foto: SkyShowtime

Star Trek: Strange New Worlds (säsong 2) – SkyShowtime

Genre: Sci-Fi, Fantasy
Med: Anson Mount, Ethan Peck, Rebecca Romijn m.fl.

Det första som slår mina sinnen är hur oerhört mycket läckrare säsong två är. Produktionsvärdena har multiplicerats och miljöerna är större, mer levande och antalet sminkade statister är många fler. Strange New Worlds säsong två ser snarare ut som en spelfilm anpassad för vita duken än en tv-serie. Merparten av miljöer och karaktärer är fortfarande praktiska och ser helt enastående ut.

betyg 4 av 5

Hijack
Idris Elba i Hijack. Foto: Apple TV+

Hijack (säsong 1) – Apple TV+

Genre: Thriller, Drama
Med: Idris Elba, Ben Miles, Neil Maskell, Eve Myles m.fl.

Med Idris Elba i huvudrollen får vi här en av årets bästa serier. Här spelar han en man på ett plan till London för att träffa sin son. Plötsligt sker alla flygresenärers värsta mardröm – en kapning. Med skickligt berättande och hög spänning är Hijack ett måste!

betyg 4 av 5

The Crowded Room
Foto: Apple TV+

The Crowded Room (säsong 1) – Apple TV+

Genre: Drama, Krim, Biografi
Med: Tom Holland, Amanda Seyfried, Jason Isaacs, Will Chase m.fl.

The Crowded Room med Tom Holland och Amanda Seyfried i huvudrollen har fått väldigt blandad kritik, men Filmtopp gillade vad vi såg i serien från Apple TV+. Innehållet engagerande på ett fräscht sätt och Holland imponerar i huvudrollen.

betyg 4 av 5

American Born Chinese
Foto: Disney+

American Born Chinese (säsong 1) – Disney+

Genre: Fantasy, Komedi, Action
Med: Ben Wang, Yann Yan Yeo, Chin Han m.fl.

Den nya serien på Disney+, American Born Chinese, är en charmig actionkomedi med fantasyinslag som är svår att värja sig för. I händelsernas centrum hittar vi high school-eleven Jin Wang, som nu när ett nytt skolår börjar har bestämt sig för att tvätta bort loser-stämpeln. Hans planer tar dock snabbt en vändning när han introduceras för den nya eleven Wei-Chen Sun – som också visar sig vara son till en gud och på jakt efter en hemlig skrift. Nu måste Jin välja mellan att hjälpa Wei-Chen och det normala amerikanska tonårsliv som han har längtat efter.

betyg 4 av 5

Älskade Samir – en av de bästa serierna från 2023
Foto: SVT Play

Älskade Samir (säsong 1) – SVT Play

Genre: Drama, Komedi
Med: Amed Bozan, Nina Rashid, Zardasht Rad m.fl.

Abbe Hassan har regisserat denna underhållande dramakomedi som är en av årets bästa serier. Älskade Samir finns att streama på SVT Play och handlar om att acceptera förlust och lära sig att gå vidare. Det är ett humoristiskt drama om hur man med hjälp av andra kan ta sig igenom stora förändringar i livet.

betyg 4 av 5

DNA
Foto: SVT.

DNA (säsong 2) – SVT Play

Genre: Krim, Drama
Med: Anders W. Berthelsen, Olivia Joof Lewerissa, Charlotte Rampling m.fl.

Den danska kriminalserien DNA är tillbaka med en andra säsong på SVT, och den är minst sagt välgjord. DNA är ett typexempel på när nordisk krim "verkligen är som bäst", enligt Filmtopps recensent. I den uppföljande säsongen får vi följa kommissarie Rolf Larsen, som denna gången utreder ett fall där 19 ungdomar från Vietnam hittats döda i en lastbil.

betyg 4 av 5

Platonic
Foto: Apple TV+

Platonic (säsong 1) – Apple TV+

Genre: Komedi
Med: Seth Rogen, Rose Byrne m.fl.

Kan kvinnor och män vara vänner? Alltså helt platoniskt utan att något kuckelimuckande kommer i vägen? Frågan ställdes som bekant i När Harry träffade Sally… (1989) och där blev väl svaret som bäst ett "nja". I Francesca Delbancos och Nicholas Stollers komediserie Platonic är det dags att lyfta frågan igen, denna gången med Seth Rogen och Rose Byrne i rollerna. För alla oss som suktar efter en välgjord och framförallt rolig komediserie utan allt gulligull så är Platonic helt enkelt perfekt.

betyg 4 av 5

Top Dog
Foto: TV4.

Top Dog (säsong 2) – TV4 Play

Genre: Krim, Drama
Med: Josefin Asplund, Alexej Manvelov m.fl.

Den efterlängtade andra säsongen av Top Dog har äntligen haft premiär, och enligt Filmtopps recensent lever den helt klart upp till de höga förväntningarna. Spänningen är på topp i säsongens avsnitt, som präglas av kärleksintriger och familjedrama vid sidan av den kriminella värld som serien utspelar sig i. Det här är helt enkelt en serie som har allt du kan önska dig av en nagelbitande kriminalare.

betyg 4 av 5

Bardot
Foto: Caroline Dubois / FTV - Federation Studios.

Bardot (säsong 1) – SVT Play

Genre: Drama
Med: Julia de Nunez, Victor Belmondo, Noham Edje, Oscar Lesage m.fl.

En av världens mest kända ikoner ville egentligen aldrig bli skådespelerska. Brigitte Bardot (Julia de Nunez) hade som dröm i tonåren att bli en professionell dansös, men efter att ha poserat på omslaget till tidningen Elle fick hon som 15-åring, år 1949, en filmroll som kom att förändra hela hennes liv. Hon och filmens manusförfattare, Roger Vadim (Victor Belmondo), blev förälskade och gifte sig så fort Brigitte fyllt 18 år.

Det var Vadim som regisserade en av filmerna som kommit att bli mest förknippad med Bardot, nämligen Och gud skapade kvinnan… (1956), vilken gjorde henne världskänd. Seriens sex avsnitt representerar olika delar ur hennes liv där man får se baksidan av berömmelsen, det trassliga privatlivet och hur Brigitte önskade att hon skulle få bli lämnad ifred.

betyg 4 av 5

Unicorn: Warriors Eternal
Foto: HBO Max / Adult Swim.

Unicorn: Warriors Eternal (säsong 1) – HBO Max

Genre: Animation, Fantasy, Action
Med: Hazel Doupe, Demari hunte, Tom Milligan m.fl.

Den friska fläkt till animerad serie på HBO Max bjuder på högklassigunderhållning. Serien handlar om tre hjältar som reinkarneras om och om igen för att kunna fortsätta sin kamp mot det onda. Men när en av dem denna gången ska få en ny kropp går något fel. Istället för att ta kroppen av en imponerande krigare får hon kroppen av en vacker brud – precis i samband med att hon ska gifta sig. Den nya värden är dessutom inte villig att släppa taget om sin kropp, vilket skapar ytterligare problem.

betyg 4 av 5

Drottning Charlotte
Foto: Netflix

Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte (säsong 1) – Netflix

Genre: Drama, Romantik
Med: India Ria Amarteifi, Corey Mylchreest, Michelle Fairley, Sam Clemmett m.fl.

Som 17-åring gifts Charlotte (India Ria Amarteifio) bort till den brittiske kungen George III (Corey Mylchreest) och tvingas mot sin vilja flytta från hemlandet Tyskland. Till en början verkar det mesta helt i sin ordning och Charlotte faller snabbt för kungen, men efter vigseln visar det sig att hovet gömmer en stor hemlighet, vilken kommer prägla Charlotte för resten av hennes liv.

betyg 4 av 5

A Small Light
A Small Light är en av årets bästa serier 2023. Foto: Disney

A Small Light – Disney+

Genre: Drama
Med: Bel Powley, Liev Schreiber, Joe Cole, Billie Boullet m.fl.

Serien är baserad på händelserna under andra världskriget när familjen Frank blev undangömda från nazisterna. Detta är en historia som dottern Anne Frank själv skrev ner i den numera världskända boken Anne Franks dagbok, som består av Annes dagboksanteckningar från tiden hon och sin judiska familj gömde sig i ett utrymme bakom en bokhylla på pappans kontor.

Denna miniserie kretsar dock inte främst kring familjen Frank, utan kring vad som skedde på andra sidan bokhyllan för en av de som gömde dem, pappans sekreterare Miep Gies (Bel Powley). Man får se hur hennes liv såg ut i början på 1930-talet, när ingen ännu trodde att nazisterna skulle ta sig in i Holland, och hur allting förändrades 1940 när Amsterdam intogs.

Betyg

Love & Death
Foto: HBO.

Love & Death – HBO Max

Genre: Krim, Drama
Med: Elizabeth Olsen, Jesse Plemmons, Patrick Fugit, Lily Rabe m.fl.

I HBO Max nya miniserie Love & Death serveras vi en dramatisering av en tragedi i ett kristet litet samhälle i Texas år 1980. Det var där som en kärleksaffär mynnade ut i att en av de fyra påverkade parterna tog till en yxa för att hantera situationen. Elizabeth Olsen spelar rollen som en utåt sett perfekt hustru och mamma, men vars brist på bekräftelse leder henne till att inleda en affär med sin makes vän.

Inledningsvis hade serien kunnat ha ett högre tempo och den går inte riktigt på djupet i karaktärerna så som man hade önskat, men utöver det är det en lysande skildring med en ännu mer lysande Olsen i huvudrollen. 

betyg 4 av 5

Thunder in My Heart
Under inspelningen av Thunder in My Heart. Foto: Viaplay.

Thunder in My Heart (säsong 2) – Viaplay

Genre: Drama, Komedi
Med: Amy Deasismont, Alexander Abdallah, Julia Lyskova, Helen Sjöholm m.fl

Mycket har hänt sedan vi sist besökte Sigge (Amy Deasismont), Sam och Antonia för ett år sedan. Sam (Alexander Abdallah) är i ett stabilt förhållande med sin nya tjej. Även Antonia (Julia Lyskova) lever livet med sin stora kärlek i det nya och spännande sambolivet. Själv bor Sigge tillsammans med en tant (Christina Schollin) som har huset fullt med kaniner. Där försöker Sigge få ordning på sitt egna liv, som sakta raserar allt mer. Dag för dag.

betyg 4 av 5

Barry säsong 4 – en av de bästa serierna 2023
Foto: HBO.

Barry (säsong 4) – HBO Max

Genre: Komedi, Krim, Drama
Med: Bill Hader, Henry Winkler, Stephen Root, Sarah Goldberg, Anthony Carrigan m.fl.

Bill Haders och Alec Bergs kriminalkomedi Barry går i mål med sin fjärde säsong – och den gör det med stil. Handlingen i den sista säsongen lever inte nödvändigtvis upp till sin fulla potentiel, men tonsäkerheten, detaljerna, skådespelet och regin gör den trots allt till en mycket sevärd historia och värdig avslutning på serien. I den sista säsongen befinner sig Barry bakom lås och bom, men hans inre samvetskval fortsätter att slita i honom. Trots att han på pappret redan förlorat är han inte helt och hållet redo att ge upp drömmen om ett liv som något annat än den yrkesmördade han formats till att bli.

betyg 4 av 5

Leva Life – en av de bästa serierna 2023
Foto: Viaplay.

Leva Life (säsong 1) – Viaplay

Genre: Drama
Med: Hanna Ardéhn, Tina Pour-Davoy, Doreen Ndagire, Robin Stegmar m.fl.

Viaplay imponerar med den nya serien Leva Life, skapad av Susanne Thorson och Lovisa Ström tillsammans med Likea-duon Vera Herngren och Felicia Danielsson. I Leva Life får vi följa Nora (Hanna Ardéhn), som är fullt upptagen med att just leva livet som ung vuxen. Det mesta går dessutom som på räls – det vill säga tills hon diagnostiseras med cancer och tillvaron vänds helt upp och ned. Serien lyckas balansera ett mörker med en värme som tillsammans med bra skådespel gör den riktigt, riktigt sevärd.

betyg 4 av 5

Succession en av årets bästa serier
Brian Cox i Succession – en av årets bästa serier. Foto: HBO Max

Succession (säsong 4) – HBO Max

Genre: Drama
Med: Brian Cox, Kieran Culkin, Sarah Snook, Jeremy Strong m.fl.

Den fjärde säsongen av Succession tar vid en tid efter det briljanta och överraskande slutet på säsong tre, som förstås bäddade för en hel del dramatik i den vansinnigt förmögna Roy-familjen. Premiäravsnittets huvudsakliga scen är Logan Roys födelsedagsfest och det tar inte många minuter innan embryot till en ny intensiv maktkamp kan börja utrönas. Logan Roy (Brian Cox) är som alltid så mästerligt spelad att han i princip inte längre en människa utan en ren entitet – kanske mer så här än någonsin. Syskonen Roman (Kieran Culkin), Shiv (Sarah Snook) och Kendall (Jeremy Strong).

Roy har också, vanan trogen, ett Aaron Sorkin-doftande vasst munhuggeri som underhåller och känns ständigt träffande satiriskt och ajour med samtiden. Grädden på moset är förstås Tom (Matthew Macfadyen) och Greg (Nicholas Braun) – vars komiska relation verkar mer lovande än någonsin när de – till Toms motvilja – rebrandat sig som ”the disgusting brothers”.

betyg 5 av 5

Yellowjackets säsong 2
Foto: SkyShowtime.

Yellowjackets (säsong 2) – SkyShowtime

Genre: Skräck, Thriller
Med: Melanie Lynskey, Christina Ricci, Juliette Lewis, Sophie Thatcher m.fl.

För er som har missat denna överlevnadsserie, som ständigt växer i popularitet, handlar den om ett high school-lag vars flygplan kraschar mitt ute i den kanadensiska ödemarken. Men det är inte bara hungern och skador som visar sig vara ett problem... Efter den framgångsrika första säsongen, fortsätter Yellowjackets på samma imponerande bana med säsong 2. Manuset är välskrivet med en härlig attityd och castingen är så bra som den bara kan bli. I den uppföljande säsongen får vi fortsätta följa överlevarna från kraschen och hur den påverkade deras liv även i framtiden.

betyg 4 av 5

Ted Lasso säsong 3 – en av de bästa serierna 2023
Foto: Apple TV+

Ted Lasso (säsong 3) – Apple TV+

Genre: Drama, Komedi
Med: Jason Sudeikis, Brett Goldstein, Hannah Waddingham, Juno Temple, Brendan Hunt, Nick Mohammed, Toheeb Jimoh m.fl.

Jason Sudeikis Ted Lasso-karaktär är redo att le sig igenom ännu en säsong av hjärtevärmande humor av det mest avväpnande slaget. Men utmaningarna han står inför är större än någonsin tidigare. Hans AFC Richmond är hopplöst nederlagstippade inför sin återkomst till Premier League och Ted kämpar alltjämt med sin mentala hälsa. Samtidigt som dramanivå stannat på samma nivå som i den andra säsongen fortsätter skämten att dugga tätt och som helhet bjuder Ted Lasso på någonting helt unikt på streamingmarknaden.

betyg 4 av 5

Rain Dogs (säsong 1)
Foto: HBO

Rain Dogs (säsong 1) – HBO Max

Genre: Komedi
Medverkande: Jack Farthing, Daisy May Cooper, Ronke Adekoluejo m.fl.

Rain Dogs handlar om den urfattiga ensamstående kvinna Castello (Daisy May Cooper), som hankar sig fram i Londons undre värld samtidigt som hon försöker göra livet drägligt för sin charmiga dotter. Det låter kanske vare sig originellt eller särskilt kul, men på något vis är det både och. Kanske beror det på den sköna uppriktigheten i vad vi ser. Det är ohämmat grovt utan att vara särskilt vulgärt och löjligt brittiskt utan att vara en karikatyr.

betyg 4 av 5

Bästa serierna 2023 – här är tipsen
Foto: Viaplay.

Litvinenko – Viaplay

Genre: Drama
Medverkande: Margarita Levieva, George KayMark Bonnar, Neil Maskell, David Tennant m.fl.

Den nya serien består av fyra avsnitt där vi får följa poliserna som ska klura ut vem som ansvarade över giftmordet på den tidigare KGB-översten Alexander Litvinenko 2006. Likt andra serier som är baserade på verkliga händelser är den medryckande och extra fascinerande – det har trots allt skett på riktigt.

Serien är perfekt att titta på en kväll eftersom avsnitten är kortare än 45 minuter. Den innehåller precis rätt mängd spänning och dialog och blir aldrig tråkig. Men var försiktig, efter att ha sett dessa fyra engagerande avsnitt, kan du komma att vilja undersöka fallet närmare.

betyg 4 av 5

The Last of Us har potential att bli en av årets bästa serier
"The Last of Us". Foto: HBO Max

The Last of Us – HBO Max

Genre: Drama, Action, Äventyr
Medverkande: Pedro Pascal, Bella Ramsey, Gabriel Luna, Marlene Dandrige, Murray Bartlett, Nick Offerman m.fl.

HBO har varit modiga nog att filmatisera den älskade tv-spelsserien The Last of Us, som inte kan beskrivas som något annat än en modern klassiker. Huvudrollerna spelas av Pedro Pascal och Bella Ramsay, som har fått den stora uppgiften att gestalta Joe och Ellie – duon som reser genom ett postapokalyptiskt USA i kampen om överlevnad.

Många är vi som hållit tummarna för att det här ska bli riktigt bra, och när vi nu fått möjligheten att se serien är succén ett faktum. The Last of Us tilldelas årets första 5:a i betyg.

betyg 5 av 5

Welcome to Chippendales på Disney+
Foto: Disney+

Welcome to Chippendales – Disney+

Genre: Drama, Biografi
Medverkande: Kumail Nanjiani, Murray Bartlett, Zack Palmisano, Felix Rossi, Darren Lipari, Juliette Lewis m.fl.

Welcome to Chippendales är den osannolika, verklighetsbaserade berättelsen som Steve Banerjee, en indisk invandrare till USA som försöker göra den amerikanska drömmen till verklighet. Ödet öppnar dörren för att Banerjee ska kunna grunda Chippendales, som sedan dess växt sig till den största institutionen för manlig striptease. Det här är en serie vars handling innehåller allt och lite till, och det blir inte sämre av att Kumail Nanjiani och Murray Bartlett glänser i huvudrollerna.

betyg 4 av 5

Koala Man är en av de bästa serierna 2023
Foto: Disney+

Koala Man – Disney+

Genre: Animation, Komedi, Äventyr
Medverkande: Hugh Jackman, Michael Cusack, Sarah Snook, Jemaine Clement, Hugo Weaving m.fl.

Koala Man är nästa i ledet av finurliga, animerade serier för den aningen äldre publiken. Denna gången är det den australiensiske komikern Michael Cusack som bjuder oss galenskaper i tecknad form – med hjälp av Rick & Morty-skaparen Justin Roilands hjälp. Uppskattar du just Rick & Morty finns det säkerligen ett och annat att gilla även i Koala Man.

Tungviktare som Hugh Jackman, Hugo Weaving och Jemaine Clement m.fl. gör rösterna till karaktärerna i denna skruvade serie om en förortspappa som försöker bekämpa brott i en mantel och koalamask.

betyg 4 av 5

Bästa serierna med nya säsonger 2023

Stranger Things säsong 5 kan bli en av årets bästa serier 2023.
"Stranger Things" är en av årets mest efterlängtade serier. Foto: Netflix.

Stranger Things – säsong 5 (Netflix)

Med sin skräckinjagande fjärde säsong tog Netflix mest populära serie världen fortsatt med storm. Under 2023 kommer vi att få se den efterlängtade femte säsongen, som vi förstår ska sätta punkt för serien. Om det blir en pampig final? Det känner vi oss trygga med. Däremot har vi fått uppgifter om att den inte kommer att ha lika långa avsnitt som i säsong 4.

Premiär: TBA (förmodad premiär 2024)

True Detective säsong 4 tippas bli en av årets bästa serier
Jodie Foster har huvudrollen i "True Detective" säsong 4. Foto: HBO Max.

True Detective – säsong 4 (HBO Max)

Efter den tredje säsongen av hyllade detektivserien hölls det länge tyst om fortsättningen. Nu vet vi att True Detective säsong 4 äntligen är på väg, och detta med ingen mindre än Jodie Foster som brottslösare. Vi vet inte många detaljer, men kan med största säkerhet säga att seriens comeback innebär en stor händelse för streamingtjänstens prenumeranter. Potentialen för att den fjärde säsongen ska utgöra en av de bästa serierna 2023 känner vi oss ytterst hoppfulla om.

Premiär: TBA

Kommer Ronja Rövardotter bli en av årets bästa serier? Vi tror det.
Ronja Rövardotter kommer snart tillbaka i nytt format. Foto: Viaplay.

Listan med de bästa serierna 2023 fylls på allt eftersom med rekommendationer från Filmtopps redaktion.

 

 

NÄSTA ARTIKEL