Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa serierna 2023 – här är tipsen

Bästa serierna 2023 – här är tipsen

Filmtopp
Filmtopp | Lista
31 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
31 december 2022

Filmtopp listar årets höjdpunkter

Nytt år innebär nya serietips! Här listar vi de bästa serierna 2023 att streama. Listan uppdateras successivt med betygsatta rekommendationer av vår redaktion.

Med allt fler tjänster och titlar, har den evigt växande streamingmarknaden blivit allt tuffare att orientera sig i. Därför ser vi på Filmtopp till att göra vårt bästa för att hjälpa dig hitta bra serietips. I den här artikeln belyser vi de bästa serierna 2023 av alla nyheter som väntar tittarna. 

Fördrar du filmer före serier? Spana då in vår lista med de bästa filmerna 2023 där vi på liknande manér listar kommande titlar med potentialen att slå sig in bland årets bästa serier. Listan kommer med tiden att uppdateras med titlar som får antingen 4 eller 5 i betyg av Filmtopp. 

De bästa serierna 2023

Bästa serierna 2023 – här är tipsen
Foto: Viaplay.

Litvinenko (Viaplay)

Genre: Drama
Medverkande: Margarita Levieva, George KayMark Bonnar, Neil Maskell, David Tennant m.fl.

Den nya serien består av fyra avsnitt där vi får följa poliserna som ska klura ut vem som ansvarade över giftmordet på den tidigare KGB-översten Alexander Litvinenko 2006. Likt andra serier som är baserade på verkliga händelser är den medryckande och extra fascinerande – det har trots allt skett på riktigt.

Serien är perfekt att titta på en kväll eftersom avsnitten är kortare än 45 minuter. Den innehåller precis rätt mängd spänning och dialog och blir aldrig tråkig. Men var försiktig, efter att ha sett dessa fyra engagerande avsnitt, kan du komma att vilja undersöka fallet närmare.

betyg 4 av 5

The Last of Us har potential att bli en av årets bästa serier
"The Last of Us". Foto: HBO Max

The Last of Us (HBO Max)

Genre: Drama, Action, Äventyr
Medverkande: Pedro Pascal, Bella Ramsey, Gabriel Luna, Marlene Dandrige, Murray Bartlett, Nick Offerman m.fl.

HBO har varit modiga nog att filmatisera den älskade tv-spelsserien The Last of Us, som inte kan beskrivas som något annat än en modern klassiker. Huvudrollerna spelas av Pedro Pascal och Bella Ramsay, som har fått den stora uppgiften att gestalta Joe och Ellie – duon som reser genom ett postapokalyptiskt USA i kampen om överlevnad.

Många är vi som hållit tummarna för att det här ska bli riktigt bra, och när vi nu fått möjligheten att se serien är succén ett faktum. The Last of Us tilldelas årets första 5:a i betyg.

betyg 5 av 5

Welcome to Chippendales på Disney+
Foto: Disney+

Welcome to Chippendales (Disney+)

Genre: Drama, Biografi
Medverkande: Kumail Nanjiani, Murray Bartlett, Zack Palmisano, Felix Rossi, Darren Lipari, Juliette Lewis m.fl.

Welcome to Chippendales är den osannolika, verklighetsbaserade berättelsen som Steve Banerjee, en indisk invandrare till USA som försöker göra den amerikanska drömmen till verklighet. Ödet öppnar dörren för att Banerjee ska kunna grunda Chippendales, som sedan dess växt sig till den största institutionen för manlig striptease. Det här är en serie vars handling innehåller allt och lite till, och det blir inte sämre av att Kumail Nanjiani och Murray Bartlett glänser i huvudrollerna.

betyg 4 av 5

Koala Man är en av de bästa serierna 2023
Foto: Disney+

Koala Man (Disney+)

Genre: Animation, Komedi, Äventyr
Medverkande: Hugh Jackman, Michael Cusack, Sarah Snook, Jemaine Clement, Hugo Weaving m.fl.

Koala Man är nästa i ledet av finurliga, animerade serier för den aningen äldre publiken. Denna gången är det den australiensiske komikern Michael Cusack som bjuder oss galenskaper i tecknad form – med hjälp av Rick & Morty-skaparen Justin Roilands hjälp. Uppskattar du just Rick & Morty finns det säkerligen ett och annat att gilla även i Koala Man.

Tungviktare som Hugh Jackman, Hugo Weaving och Jemaine Clement m.fl. gör rösterna till karaktärerna i denna skruvade serie om en förortspappa som försöker bekämpa brott i en mantel och koalamask.

betyg 4 av 5

Nyheterna vi ser fram emot efter mest

Bästa serierna 2023 – här är tipsen
Foto: Netflix

That '90s Show (Netflix)

Den älskade komediserien That '70 Show var en rejäl publikmagnet strax före streamingeran. Nu är det dags att spola fram bandet 20 år och följa Eric och Donnas barn. Denna gången är det Netflix som står för produktionen och vi är milt sagt nyfikna på att se hur de ska spela på våra nostalgisträngar den här gången.

Premiär: 19 januari

Shrinking med Jason Segel och Harrison Ford kommer ut 2023.
Jason Segel och Harrison Ford i "Shrinking". Foto: Apple TV+

Shrinking (Apple TV+)

Innan Harrison Ford syns i den efterlängtade Yellowstone-spinoffen 1923 får vi se honom spela psykolog i Apple TV+ nya dramedy Shrinking, som är skapad av hjärnorna bakom Ted Lasso. Seriens huvudroll spelas av vår tids kanske främste "gråtande clown" Jason Segel som gång på gång får oss att skratta för att sedan sätta skrattet i halsgropen. Detta kan bli hur bra som helst, kanske till och med en av de bästa serierna 2023!

Premiär: 27 januari

Bästa serierna 2023 – här är tipsen
"Daisy Jones and the Six". Foto: Prime Video

Daisy Jones and the Six (Prime Video)

Det är dags för ett av historiens mest älskade rockband, Fleetwood Mac, att få en egen serie – eller åtminstone en berättelse inspirerad av deras rock'n'roll-liv. I mars dyker nämligen Daisy Jones and the Six upp på Prime Video och förväntningarna är höga. I rollerna ser vi bland andra Riley Keough, Sam Claflin och Suki Waterhouse.

Premiär: 3 mars

1923 – en av de bästa serierna 2023
Harrison Ford och Helen Mirren i "1923", som har stor potential att bli en av de bästa serierna 2023. Foto: SkyShowtime

1923 (SkyShowtime)

Den andra spinoffen på Taylor Sheridans omåttligt populära moderna western Yellowstone. Som titeln indikerar får vi den här gången en inblick i hur det såg ut i Dutton-familjen år 1923 och denna gången med Harrison Ford och Helen Mirren i huvudrollerna.

Egentligen var det tänkt att serien skulle ha haft premiär tidigare, men Filmtopp var först med att rapportera om att serien har blivit uppskjuten på nytt. Nu hoppas vi bara att vi får ett nytt premiärdatum så snart som möjligt!

Premiär: TBA

Bästa serierna med nya säsonger 2023

Servant kan bli en av årets bästa serier
Rupert Grint i "Servant". Foto: Apple TV+

Servant – säsong 4 (Apple TV+)

Ett par i Philadelphia sörjer efter att en obeskrivlig tragedi har skapat en klyfta i deras äktenskap och öppnat dörren för en mystisk kraft att komma in i deras hem. Nu är det snart dags att ta del av den fjärde och sista säsongen av M. Night Shyamalans kusliga serie. Vi är mer än taggade!

Premiär: 13 januari

Mandalorian finns med bland bra serietips 2023
Det är dags för en ny säsong av "The Mandalorian". Foto: Disney

The Mandalorian – säsong 3 (Disney+)

Världens gulligaste filur kommer tillbaka med nya äventyr i The Mandalorian säsong 3. Vad kommer att hända med "Baby Yoda" framöver, vilken väg ska han vandra? Med The Mandalorian har Disney gjort sitt kanske bästa avstamp i Star Wars-världen. Serien är löjligt snygg och hela tiden underhållande, nu hoppas vi att den tredje säsongen håller samma höga nivå.

Premiär: 1 mars

Bästa serierna 2023 – här är tipsen
Skräckfavoriten på väg tillbaka med ny säsong. Foto: SkyShowtime

Yellowjackets – säsong 2 (SkyShowtime)

För den som har missat denna överlevnadsserie, som ständigt växer i popularitet, handlar den om ett high school-lag vars flygplan kraschar mitt ute i den kanadensiska ödemarken. Men det är inte bar hungern och skador som visar sig vara ett problem. Efter skräckscenariot som målades upp i den första säsongen är vi många som väntar på spänning på att ta del av fortsättningen i de kommande avsnitten, som mycket väl kan utgöra en av de bästa serierna 2023.

Premiär: 26 mars

Succession kan mycket väl bli en av årets bästa serier
HBO:s flaggskepp seglar snart i hamn med sin efterlängtade uppföljare. Foto: HBO Max

Succession – säsong 4 (HBO Max)

De senaste åren har Succession varit en av de tveklöst största favoriterna på HBO Max. Därför blir det alltid en stor grej när serien återvänder med ny säsong, vilket den snart gör igen. Då kan däremot hajpen komma att skena i väg ytterligare – skapare bakom serien har nämligen flaggat för att den fjärde säsongen troligtvis blir den sista. 

Premiär: Våren 2023

The Witcher säsong 3 finns givetvis med bland bra serietips
Sista "Witcher"-säsongen med Henry Cavill kan bli en av årets bästa. Foto: Netflix

The Witcher – säsong 3 (Netflix)

En av årets mest efterlängtade serier är fortsättningen på The Witcher, det TV-spelsbaserade fantasyeposet av Netflix. Säsongen blir den sista med Henry Cavill innan Liam Hemsworth kliver in för att ta över showen. Handlingen i säsong 3 av The Witcher kastas oss rakt in i lejonkulan när den tar vid där den andra slutade. 

Premiär: Sommaren 2023

Stranger Things säsong 5 kan bli en av årets bästa serier 2023.
"Stranger Things" är en av årets mest efterlängtade serier. Foto: Netflix.

Stranger Things – säsong 5 (Netflix)

Med sin skräckinjagande fjärde säsong tog Netflix mest populära serie världen fortsatt med storm. Under 2023 kommer vi att få se den efterlängtade femte säsongen, som vi förstår ska sätta punkt för serien. Om det blir en pampig final? Det känner vi oss trygga med. Däremot har vi fått uppgifter om att den inte kommer att ha lika långa avsnitt som i säsong 4.

Premiär: TBA

Bästa serierna 2023 – här är tipsen
Tom Huddleston är tillbaka som "Loki". Foto: Disney

Loki – säsong 2 (Disney+)

Disneys älskade Marvelserie har länge varit bekräftad för en andra säsong. Men trots detta vet vi väldigt lite om den nya säsongen förutom att vi återser Tom Huddleston och Owen Wilson. Vidare kan vi förvänta oss mer av det som gjorde den första säsongen så pass omtyckt: äventyrliga tidsresor, snärtig humor och spännande action. 

Premiär: TBA

True Detective säsong 4 tippas bli en av årets bästa serier
Jodie Foster har huvudrollen i "True Detective" säsong 4. Foto: HBO Max.

True Detective – säsong 4 (HBO Max)

Efter den tredje säsongen av hyllade detektivserien hölls det länge tyst om fortsättningen. Nu vet vi att True Detective säsong 4 äntligen är på väg, och detta med ingen mindre än Jodie Foster som brottslösare. Vi vet inte många detaljer, men kan med största säkerhet säga att seriens comeback innebär en stor händelse för streamingtjänstens prenumeranter. Potentialen för att den fjärde säsongen ska utgöra en av de bästa serierna 2023 känner vi oss ytterst hoppfulla om.

Premiär: TBA

Kommer Ronja Rövardotter bli en av årets bästa serier? Vi tror det.
Ronja Rövardotter kommer snart tillbaka i nytt format. Foto: Viaplay.

Bästa serierna 2023 att se fram emot bland svenska titlar 

Under tiden som väntar oss har vi flera svenska serier med potential att tillhöra årets bästa serier. På Viaplays front finns det klart flest titlar att längta efter. Då kommer framför allt den efterlängtade nya serien om Ronja Rövardotter, och därtill ett flertal andra så som Veronika, Limbo och Börje, biografin om en av Sveriges största sporthjältar med Valter Skarsgård i titelrollen. Det är också värt att ge ett speciell omnämnande till Strandhotellet, nästa såpa som utvecklats av Camilla Läckberg efter braksuccén Lyckoviken

Vidare fortsätter Netflix att satsa på svenska serier. Under 2023 släpper de Tore av och med William Spetz, och En helt vanlig familj som bygger på den berömda svenska spänningsromanen med samma namn. De släpper även I dina händer som även den är en bokadaption, den här gången på Malin Persson Giolitos hyllade roman. Likaså kommer Barracuda Queens, ett efterlängtad drama om fem Djursholms-tjejer på nittiotalet som gör en rad olika inbrott i överklassens fina villor.

Fler svenska serier att längta efter under 2023

  • Top Dog – säsong 2 (C More)
  • Händelser vid vatten (SVT Play)
  • Sanningen (C More)
  • Thunder in My Heart – säsong 2 (Viaplay)
  • Jana – Märkta för livet (Viaplay)
  • På gatan där jag bor (Viaplay) 
  • Hålla samman (SVT)
  • Call me dad (Viaplay)
  • Trolösa (SVT)
  • Leva Life (Viaplay)

Listan med de bästa serierna 2023 fylls på allt eftersom med rekommendationer från Filmtopps redaktion.

NÄSTA ARTIKEL