Därför tackade Kevin Costner nej till huvudrollen i Nyckeln till frihet

Därför tackade Kevin Costner nej till huvudrollen i Nyckeln till frihet

Emil Oscar Rasmussen
03 maj 2023 kl. 21:00

Kunde storstjärnan varit ännu större?

Kevin Costner har en karriär som saknar motstycke och antalet tunga titlar som återfinns i hans filmografi är många – men den där meritlistan hade kunnat vara ännu mer imponerande. Kevin Costner tackade nämligen nej till huvudrollen i "Nyckeln till frihet", som många anser vara tidernas bästa film.

Kevin Costner funderar över sina val? Foto: SkyShowtime.

Med två Oscarsvinster och filmer som De omutbara (1987), Drömmarnas fält (1989), Dansar med vargar (1990), Robin Hood: Prince of Thieves (1991) och Bodyguard (1992) på sitt CV behöver Kevin Costner knappast skämmas över sin karriär.

I början av 90-talet var han en av världens absolut största filmstjärnor och även på senare år har han levererat minnesvärda rollprestationer. Vi har bland annat kunnat se honom som Jonathan Kent i de senaste årens Superman-filmer och få andra serier har blivit lika framgångsrika som Costners Yellowstone.

Trots roller i många av de senaste årtiondenas största produktioner hade Kevin Costners meritlista faktiskt kunnat vara ännu mer imponerande än vad den redan är. Stjärnan tackade nämligen nej till huvudrollen i det som många anser vara tidernas bästa film...

Det kunde varit Kevin Costner bredvid Morgan Freeman
Foto: Columbia TriStar.

Därför tackade Kevin Costner nej till huvudrollen i Nyckeln till frihet

Frank Darabonts Nyckeln till frihet (1994) är den högst rankade filmen på IMDb och klassad som en av de bästa filmerna genom alla tider. I huvudrollen som Andy Dufresne ser vi skådespelaren Tim Robbins, i vad som får anses vara hans ohotat största roll. I dag är det svårt att föreställa sig någon annan i rollen, men han var inte alltid det tilltänkta förstahandsvalet för uppdraget.

Innan Robbins väl hade tilldelats rollen var det Kevin Costner som ska ha kontaktats för att spela Andy Dufresne. Costner ska också ha varit intresserad av rollen, men tvingades trots allt att tacka nej. Anledningen till det var att han var upptagen med Waterworld (1995). Produktionen för den ökända floppen drog ut på tiden, budgeten sprängdes med råge, och med tanke på att Costner var drivande som både producent och huvudrollsinnehavare fanns det helt enkelt inte utrymme för honom att ta sig an Nyckeln till frihet.

En annan storstjärna var på väg att tilldelas rollen efter att Costner avböjde den. Darabont och produktionsbolaget Castle Rock ska då ha vänt sig till Tom Cruise, som också var intresserad. Cruise ska dock ha tackat nej efter att inte ha kommit överens med Darabont och rollen gick slutligen till Tim Robbins.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL