Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Därför klippte James Cameron bort 10 minuter ur Avatar 2

Därför klippte James Cameron bort 10 minuter ur Avatar 2

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
28 december 2022
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
28 december 2022

Innehållet var för magstarkt för regissören

När "Avatar: The Way of Water" gick upp på bio hade 10 minuter av filmen klippts bort – efter ett beslut från regissören James Cameron. Nu avslöjar Cameron varför han valde att klippa bort delar av filmen, som innehåll

Den inledande tiden för Avatar: The Way of Water var aningen svagare än förväntat, men därefter har biointäkterna bara fortsatt att öka. Häromdagen kunde vi rapportera att James Camerons uppföljare till succén från 2009 snart ser ut att spränga miljardvallen.

Något som kan ha skrämt bort en och annan biobesökare är filmens långa speltid. The Way of Water klockar in på en bit över 3 timmar och det finns en och annan som säkert är tacksam över att Cameron enligt uppgifter ska ha klippt bort 10 minuter ur filmen. Anledningen till att regissören valde att plocka bort några minuter ska dock inte ha grundat sig i den långa speltiden, utan att han inte gillade hur delar av innehållet romantiserade vapenvåld.

I en intervju med Esquire Middle East förklarar Cameron att vapenfetischismen får honom att må illa:

– Jag blickar tillbaka på några av de filmer jag har gjort, och jag vet inte om jag hade velat göra dem nu. Jag vet inte om jag skulle vilja fetischera vapnet, som jag gjorde i några av Terminator-filmerna för över 30 år sedan, i vår nuvarande värld. Det som händer med vapen i vårt samhälle får det att vända sig i magen på mig, berättar Cameron.

Regissören berättar också att han är glad över att bo i Nya Zeeland, där alla automatvapen förbjöds bara två veckor efter moskéskjutningen 2019. Det är också synen på vapenvåld som fick honom att klippa ned The Way of Water.

– Jag klippte faktiskt runt 10 minuter av filmen som involverande vapenaction. Jag ville bli av med lite av fulheten, för att hitta en balans mellan ljust och mörkt.

Trots att Cameron alltså valde att tona ned vapenvåldet något i filmen så finns det knappast någon brist på action i filmen.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL