Därför försökte Elvis dotter stoppa Sofia Coppolas Priscilla innan sin död

Därför försökte Elvis dotter stoppa Sofia Coppolas Priscilla innan sin död

Emil Oscar Rasmussen
30 november 2023 kl. 11:11

Lisa Marie Presley gillade inte bilden som målades upp av Elvis

I morgon har Sofia Coppolas film "Priscilla" biopremiär – en film som Elvis Presleys dotter, Lisa Marie Presley, försökte stoppa kort innan sin död.

Sofia Coppola är tillbaka med en ny film, som Filmtopps Eric Diedrichs kallar för en av regissörens allra bästa. Dramat som har premiär i morgon målar upp en helt annan bild av Elvis Presley än tidigare filmer om kungen av rock'n'roll. Filmen berättas från hustrun Priscilla Presleys perspektiv (här spelad av Cailee Spaeny), med ett fokus på deras äktenskap, och det är ofta en allt annat än smickrande version av Elvis som Jacob Elordi gestaltar i rollen som artisten.

Bilden som presenteras av Elvis i filmen tar ner ikonen på jorden så till den grad att hans dotter Lisa Marie Presley kort innan sin död bad Sofia Coppola att tänka om.

Därför försökte Elvis dotter stoppa Sofia Coppolas Priscilla innan sin död
Foto: Nordisk Film.

Lisa Marie Presley tyckte Sofia Coppolas Priscilla var: "Chockerande föraktfull"

Det var i januari i år som Lisa Marie Presley drabbades av hjärtstillestånd och avled. Bara några få månader tidigare hade hon hört av sig till Sofia Coppola efter att ha läst manuset till Priscilla. I två mejl från Lisa Marie Presley till Sofia Coppola, som Variety kommit över och skrev om tidigare i november, ber artistens dotter om att regissören ska se över sin vision för filmen.

I ett av mejlen skriver Lisa Marie Presley:

Min pappa framställs bara som en förövare och som manipulativ. Som hans dotter ser jag inte något av min pappa i det jag läser. Jag ser inte min mammas perspektiv av min pappa i det jag läser. Jag läser [manuset] och ser ditt chockerande hämndlystna och föraktfulla perspektiv och jag förstår inte varför?

Enligt Variety skickade Lisa Marie två mejl till Sofia Coppola, båda i september 2022, med några timmars mellanrum. Detta skedde innan inspelningen av filmen hade påbörjats. Lisa Marie hotade också att offentligt gå ut och motsätta sig Coppola, filmen och sin mamma Priscilla Presley, som är exekutiv producent för filmen och vars bok ligger till grund för den.

Filmen framställer bland annat Elvis Presley som väldigt kontrollerande i förhållandet med Priscilla och gör en stor affär av att paret träffades när Elvis var 24 år och Priscilla blott var ett 14-årigt barn.

"Priscilla" har biopremiär den 1 december.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL