10 skådespelare som spelat Elvis Presley

10 skådespelare som spelat Elvis Presley

Filmtopp
13 januari 2023 kl. 12:01

Everybody, let's rock!

Få personer har haft lika stor påverkan på populärkulturen som Elvis Presley. Han har synts i mängder av filmer och serier genom åren – här är 10 skådespelare som gestaltat kungen av rock'n'roll.

Austin Butler som Elvis Presley
Foto: Warner Bros.

Austin Butler (Elvis, 2022)

Vi börjar med det mest självklara namnet på listan. Austin Butler tog emot en Golden Globe häromdagen för sin magnetiska insats som kungen av rock'n'roll i Baz Luhrmanns hyllade over-the-top-biopic om Elvis resa från barndom till allt för tidiga död.

Här kan du streama: Elvis

Elvis & Nixon
Foto: Sony Pictures

Michael Sheen (Elvis & Nixon, 2016)

Självklart har the one and only Michael Sheen tagit chansen att spela "the king". Elvis & Nixon – som gjordes på den tiden när Kevin Spacey fortfarande hade en karriär – baseras på den sanna historien när Elvis dök upp hos den före detta presidenten (hög som ett hus och beväpnad) och med ett mål i sikte – att bli hemlig agent hos narkotikapolisen.

Här kan du streama: Elvis & Nixon

Kurt Russell som Elvis
Caption

Kurt Russell (Elvis, 1979)

Mellan Halloween (1978) och Flykten från New York (1981) gjorde John Carpenter sitt första, men långt ifrån sista, samarbete med Kurt Russell. I TV-filmen Elvis spelar den sköne actionstjärnan titelpersonen så pass väl att han nominerades till en Emmy för sin insats.

Här kan du streama: Elvis

Bubba Ho Tep
Caption

Bruce Campbell (Bubba Ho-Tep, 2002)

Frågan om Elvis död har under åren väckt en del frågetecken. I kulfilmen Bubba Ho-Tep leker Don Coscarelli med tanken om att han faktiskt aldrig "left the building" och sätter stjärnan på ett ålderdomshem i modern tid. Tur att Elvis hade svart bälte i karate för snart vaknar en mumie till liv och sprider ond bråd död bland gamlingarna.

Här kan du streama: Bubba Ho-tep

Elvis and the Beauty Queen
Caption

Don Johnson (Elvis and the Beauty Queen, 1981)

På 80-talet var Dakota Johnsons pappa Don Johnson en megastjärna, inte minst med framgångarna med Miami Vice (1984-1989). Några år innan den älskade TV-serien spelade han Elvis i TV-filmen Elvis and the Beauty Queen (1981), som handlar om den ikoniska sångarens relation med Linda Thompson i början av 70-talet

Här kan du streama: Elvis and the Beauty Queen

True Romance
Caption

Val Kilmer (True Romance, 1993)

Att Quentin Tarantino är ett stort Elvis-fan vet många. När hans manus True Romance blev film i regi av Tony Scott var det ingen mindre än Val Kilmer som fick chansen att gestalta den fagre skönsångaren, två år efter att han hade spelat The Doors magnetiska frontman Jim Morrison.

Här kan du streama: True Romance

Walk Hard Elvis
Caption

Jack White (Walk Hard: The Dewey Cox Story, 2007)

I komedin Walk Hard: The Dewey Cox Story syns rockstjärnan Jack White i rollen som Elvis Presley. Det är en av de få roller som den tidigare The White Stripes-frontmannen har gett sig på. En annan är i Oscarskanonen Åter till Cold Mountain från 2007.

Här kan du streama: Walk Hard: The Dewey Cox Story

Elvis i Walk the Line
Caption

Tyler Hilton (Walk the Line, 2005)

Biopics har mer eller mindre funnits sedan filmkameran uppfanns, men en som verkligen lyckades förvalta och cementera den klassiska mallen är Walk the Line om Johnny Cash. I huvudrollen som "The Man in Black" ser vi en magnetisk Joaquin Phoenix, men givetvis är också Elvis med på ett hörn – här spelad av Tyler Hilton.

Här kan du streama: Walk the Line

Forrest Gump Elvis
Caption

Peter Dobson (Forrest Gump, 1994)

Många är vi som har sett Robert Zemeckis älskade klassiker Forrest Gump många gånger om. I titelpersonens galna livshistoria får vi se honom påverka sin omvärld gång på gång, utan att aldrig riktigt själv verka förstå det. I en klassisk scen lär han exempelvis Elvis (Peter Dobson) att göra sin klassiska dans.

Här kan du streama: Forrest Gump

Bonus: Quentin Tarantino som Elvis-imitatör (Pantertanter, 1988)

Innan han blev vår tids kanske mest älskade regissör försökte Quentin Tarantino slå igenom som skådespelare. Det gick väl sådär och alla vi som har sett honom skådespela i sina egna filmer förstår också varför. Fyra år före genombrottet med Reservoir Dogs syntes han som en av flera Elvis-imitatörer i kultserien Pantertanter. Rent tekniskt spelar han alltså en skådespelare som ska spela Elvis! Ser du honom i klippet?

Här kan du streama: Pantertanter

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL