Därför är Nick Caves låt med i den ikoniska Harry Potter-scenen

Därför är Nick Caves låt med i den ikoniska Harry Potter-scenen

Filmtopp
Uppdaterad 12 oktober 2022 kl. 10:05 | Publicerad 10 oktober 2022 kl. 20:00

Så blev Nick Cave en del av Harry Potters universum

I "Harry Potter och dödsrelikerna: Del 1" utspelar sig en av filmseriens mest minnesvärda scener. Den känslosamma scenen får sin laddning mycket tack vare låten "O Children" från Nick Cave & The Bad Seeds – ett till synes oväntat val inom den älskade filmfranchisen.

När det kommer till filmmusiken i Harry Potter-filmserien går tankarna i första hand till mästerkompositören John Williams magiska musikstycken, som på ett otroligt effektivt sätt etablerar stämningen i handlingens lika magiska värld. 

Originalmusiken till filmerna har blivit närmast ikonisk och det har inte getts mycket utrymme till annan musik – med ett minnesvärt undantag. Alla Potterheads vet givetvis vart vi är på väg, men för den som inte är lika insatt pratar vi om en älskad scen i Harry Potter och dödsrelikerna: Del 1 (2010), där Harry och Hermione – under en av hela filmseriens bistraste perioder – dansar med varandra till "O Children" av Nick Cave & The Bad Seeds.

Mer läsning:

Men hur kommer det sig egentligen att låten bröt mönstret för vilken typ av musik som gavs utrymme i filmerna? Faktum är att den tog en oväntad resa för att slutligen bli del av en ikonisk scen för Harry Potter-fantaster över hela världen.

Därför är Nick Caves låt med i den ikoniska Harry Potter-scenen

Därför är Nick Caves låt med i den ikoniska Harry Potter-scenen
Emma Watson och Daniel Radcliffe i "Harry Potter och dödsrelikerna – Del 1". Foto: Warner Bros.

Scenen mellan Daniel Radcliffe och Emma Watson, där de dansar till "O Children", kan för många ha känts oväntad när de såg den första gången. Radcliffe kallade den exempelvis själv för "random" i Harry Potter 20-årsjubileum: Tillbaka till Hogwarts (2022), men med tiden har den kommit att bli en av filmseriens mest älskade och hyllade.

Den finstämda dansen mellan två vänner i en annars dyster tillvaro har gett många Harry Potter-älskare en känsla av hopp och träffat dem rakt i hjärtat. Kanske beror det på resan som krävdes för att låten skulle inkluderas i scenen.

Det var Matt Biffa, musikansvarig för filmen, som slogs för att få med Nick Caves låt i Dödsrelikerna: Del 1 och som så ofta i sammanhang som dessa kom inspirationen från hjärtesorg. I en intervju med Los Angeles Times från 2010, berättar Biffa att det var ett sprucket förhållande som gjorde att låten blev aktuell.

– Jag höll på att separera från min fru, förklarar Biffa. Jag hade upptäckt "O Children" 2004 och lade den på minnet. Jag visste att den skulle bli en fantastisk låt för något, men jag visste inte vad. Jag hade glömt bort den och började lyssna på den för att jag och min fru delade på oss. Jag var livrädd att vi skulle såra våra små pojkar, som var 1 och 3 vid tillfället. Så den var som ett kärleksbrev till mina barn.

Nick Caves vackra och bitterljuva låt lyfter teman som förlåtelse och försoning, vilket fångar den genuina och känslomässiga stunden mellan filmens två karaktärer. Den fungerar som en strimma hopp i en situation som känns fullkomlig hopplös.

– Det var något väldigt upplyftande med "O Children", med textrader som "rejoice / lift up your voice" och allt det där, förklarar Biffa för Los Angeles Times. Jag tänkte på mina barn. Texten säger, "Forgive us for what we've done". Det börjar lite lättsamt men slutar med gråt.

Biffas starka känslor för låten gick också fram till regissören David Yates, som accepterade den som ett alternativ omedelbart. De fortsatte att leta efter alternativ under en period men i slutändan landade de trots allt på "O Children". 

Biffa berättar också att scenen med låten rörde folk på inspelningen till tårar och att han vid de laget kunde pusta ut och visste att de tagit rätt beslut.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL