Skulle Beck-stjärnorna våga lösa ett mord på riktigt? Filmtopp frågar

Därför älskar svenskarna Beck-filmerna – stjärnan svarar

Eric Diedrichs
21 december 2023 kl. 10:12

Fler filmer väntar om svenskarna får välja

Trots 50 filmer tycks svenskarnas aptit för Beck vara omättlig. I en intervju med Filmtopp svarar Martin Wallström på varför vi helt enkelt inte kan få nog av Beck-filmerna.

Sedan 1997 har Peter Haber spelat rollen som Martin Beck. Nyligen var det premiär för den 49 filmen i ordningen Inferno och till våren släpps nummer 50, Dödläge. Under åren har flera skådespelare kommit och gått, men Peter Haber har alltid varit med som en enande faktor.

Om det kommer att bli fler filmer med den Guldbaggenominerade skådespelaren återstår att se. Men diskussionerna är igång och till Filmtopp avslöjar han vilket som är hans enda krav för att det ska bli någon fortsättning. Vi får helt enkelt hålla tummarna för att TV4 kan övertyga honom att göra några filmer till.

Martin Wallström
Martin Wallström i "Beck: Inferno". Foto. TV4

Därför älskar svenskarna Beck-filmerna – stjärnan svarar

I en intervju med Filmtopp berättar Martin Wallström, som spelar Josef Eriksson, vad han tror är den hemliga ingrediensen som får svenskarna att år efter år, film efter film sukta efter fler Beck-installationer:

– Jag har funderat rätt mycket på det här, säger Martin, för det börjar närmar sig ett världsrekord för Peter Haber i att ha huvudrollen i flest antal filmer i samma serie. Många i min generation växte upp med SVT och TV4 och så kom de här nya Beck-filmerna 97-98 någon gång med två väldigt karismatiska skådespelare i huvudrollerna [Haber och Mikael Persbrandt], som fångade publikens intresse. Sen är Martin Beck en väldigt svensk karaktär, precis som Kurt Wallander.

Han fortsätter:

– Att man hade de här väldigt karismatiska skådespelarna, ihop med det man byggde med TV4, att det alltid kom en ny långfilm så man börjar känna igen sig. Sedan Gunvald som, likt pappa Rudolf i Sune, är en sådan där karaktär man älskar. Det går inte att göra en TV-serie med hur många avsnitt som helst, titta bara på Lost, efter ett tag får man svårt att knyta ihop säcken, men eftersom varje ny Beck-film är en ny dag på kontoret så vet publiken att det börjar med att Martin Beck hittar någon som är mördad och på slutet så har han löst det. Det är väldigt tryggt. Det tror jag är en del av hemligheten.

"Beck: 50 – Dödläge" har premiär till våren på TV4 Play. Filmtopp håller dig uppdaterad.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL