Beck-filmen som Peter Haber har sett om flest gånger

EXKLUSIVT: Peter Habers krav för att fortsätta med Beck

Filmtopp
Uppdaterad 14 november 2023 kl. 15:45 | Publicerad 10 augusti 2023 kl. 20:25

Stjärnan om framtiden

Snart är det premiär för den 49:e filmen med Peter Haber i rollen som Martin Beck. I en intervju med Filmtopps Eric Diedrichs berättar han vad som krävs för att han ska fortsätta med rollen i framtiden.

Peter Haber har spelat rollen som Martin Beck sedan 1997, och snart är det dags för honom att reprisera rollen för den 49:e gången med "Beck – Inferno". När Filmtopp pratar med Peter berättar han att det inte finns något kontrakt på plats för att fortsätta efter de två, färdiginspelade filmerna. Vidare berättar skådespelaren att han ibland lägger sig i hur filmerna görs, åtminstone när det kommer till manusfronten och vad Martin Beck har att säga.

– Jag har inte skrivit på något kontrakt för ytterligare filmer. Ska det göras fler så filmar vi i sådana fall något 2024, men det är faktiskt inte bestämt än, säger Peter Haber till Filmtopp.

Peter Habers krav för att fortsätta med Beck: "Detta hänger det på"
Foto: Eric DIedrichs / Filmtopp Int.

Peter Haber protesterar mot dålig dialog i Beck-filmerna: "Accecpteras ofta"

 När Filmtopps Eric Diedrichs pratar med Peter Haber passar vi på att fråga honom om han har mandat till att ändra i produktionen. Inte minst på grund av hur viktig den trefaldigt Guldbaggenominerade skådespelaren är för filmserien.

– Egentligen inte, och egentligen vill jag inte det heller. Däremot så kan jag reagera på manus. Ett manus som spelas in är ofta den nionde eller tionde versionen och jag brukar väl hoppa in någonstans vid den sjunde och kan säga "det här stämmer inte", "det här tycker inte jag är okej med figuren Beck" till exempel. Mer än så styr jag inte och vill inte styra heller, säger Peter Haber till Filmtopp.

Jag förstår, har du något konkret exempel. Har det rört sig om dålig dialog eller är det andra beslut?

– Dålig dialog eller formuleringar som jag känner att Martin Beck inte skulle ta i sin mun, utan författarna har bara skrivit på. Och då kan jag lägga in en liten protest ibland och säga att jag vill omformulera det här. Och det accepteras ofta.

Peter Habers krav för att fortsätta med Beck: "Detta hänger det på"
Jennie Silfverhjelm och Peter Haber i Quid Pro Quo. Foto: C More

Kräver "bra manus" för att fortsätta med rollen

Som sagt är framtiden oklar för Peter Haber vad gäller rollen som Martin Beck. För att han ska göra fler Beck-filmer finns det egentligen bara ett krav:

– Bra manus. Det är det det hänger på. Till fullo, skulle jag vilja säga. Jag går alltid på manus och att man känner att man jobbar med kollegor som triggar igång något hos varandra, säger han till Filmtopp.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL