J.K. Rowling fullt involverad i Harry Potter-serien – då har den premiär

Daniel Radcliffe är ”väldigt ledsen” över J.K. Rowlings transåsikter

Emil Oscar Rasmussen
01 maj 2024 kl. 08:05

Harry Potter-stjärnan uttalar sig om författaren – har inte pratat på flera år

J.K. Rowling drar återkommande till sig uppmärksamhet och kritik för sina transfobiska kommentarer på sociala medier och i media. I en ny intervju uttalar sig Harry Potter-stjärnan Daniel Radcliffe om hennes kontroversiella åsikter.

Sedan sommaren 2020 har J.K. Rowling om och om igen skapat rubriker till följd av sina åsikter om transpersoner, och i synnerhet transkvinnor. Den som följt Rowling på hennes plattformar har kunnat se hur det som började med några sarkastiska kommentarer har växt sig till något betydligt mer extremt, med närmast dagliga diskussioner om ämnet.

Rowling har vid flera tillfällen uttryckt sig på ett sätt som ansetts vara anti-trans och hon återkommande visat stöd för transfobiska åsikter. Författarens kontroversiella åsikter i frågan har rört upp känslorna hos fans men också hos många av de skådespelare som blev stjärnor med Harry Potter-filmerna.

Den senaste att uttala sig om Rowling är huvudrollsinnehavaren Daniel Radcliffe.

Daniel Radcliffe är ”väldigt ledsen” över J.K. Rowlings transåsikter
Foto: Warner Bros.

Daniel Radcliffe om J.K. Rowlings transuttalanden: ”Det gör mig väldigt ledsen”

Redan i samband med den första kontroversen sommaren 2020 gjorde Daniel Radcliffe ett uttalande som visade stöd för transpersoner. Radcliffe, som under lång tid hade samarbetat med Trevor Project – en organisation som bl.a. arbetar för att motverka självmord inom LGBTQ-communityn – kände att det hade varit "fegt" att inte uttala sig offentligt.

Då betonade han att "transkvinnor är kvinnor" och hänvisade till experter med "betydligt större kunskap" än honom själv och J.K. Rowling.

I en ny intervju med The Atlantic kommenterar Radcliffe sitt uttalande.

– Jag ville försöka hjälpa dem som hade påverkats negativt av kommentarerna [från Rowling]. Och för att säga om det där är [Rowlings] åsikter, så är de inte åsikterna av alla som har koppling till Potter-franchisen, förklarar Radcliffe i intervjun.

Han medger också att Rowlings ställningstaganden har sårat honom, och att de inte haft någon kontakt under den här perioden.

– I grund och botten gör det mig väldigt ledsen, för jag ser personen som jag träffade, gångerna vi träffades, och böckerna hon skrev, och världen som hon skapade, och för mig är allt det så djupt empatiskt.

Rowling har valt att inte kommentera Radcliffes uttalanden i The Atlantic, men så sent som tidigare i april gick hon till attack mot Radcliffe och Emma Watson för deras stöd till transpersoner.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL