J.K. Rowling om anklagelserna om transfobi: Potter-fans tacksamma för vad jag sa

J.K. Rowling om anklagelserna om transfobi: "Potter-fans tacksamma för vad jag sa"

Emil Oscar Rasmussen
15 mars 2023 kl. 12:03

Författaren säger att hon visste att många skulle bli upprörda

I nya uttalanden fortsätter J.K. Rowling att försvara de uttalanden som fått henne att anklagas för transfobi. Succéförfattaren bakom Harry Potter-franchisen förklarar bland annat att "massvis av Potter-fans är tacksamma för att hon sa vad hon sa" och att hon visste att andra fans skulle bli upprörda.

Det var under vintern 2019 och sommaren 2020 som Harry Potter-skaparen J.K. Rowling först hamnade i blåsväder för att i mångas ögon ha uttryckt sig transfobiskt. Rowling hade då uttryckt stöd för åsikter som bl.a. hävdar att transkvinnor inte är kvinnor. Sedan dess har debatten kring Rowling mojnat och blossat upp igen vid flertalet tillfällen, till stor del på grund av att författaren har fortsatt att öppet stå vid sina ståndpunkter.

Än i dag försvarar J.K. Rowling aktivt sina uttalanden, bland annat i podcasten The Witch Trials of J.K. Rowling.

– Jag står bakom varje ord jag skrev då, säger Rowling i podcasten.

J.K. Rowling: "Massvis av Potter-fans är tacksamma"

Så sent som i dagens avsnitt av The Witch Trials of J.K. Rowling har författaren uttryck att hon står fast vid sina åsikter, som hon vid flertalet tillfällen de senaste åren har refererat till som "sanningen". Trots att Rowling upprepade gånger har hävdat att hon inte var ute efter att göra transpersoner upprörda, avslöjar hon nu att hon var mycket väl medveten om att hennes ord skulle röra upp känslor.

– Jag var fullt medveten om att mina uttalanden skulle göra många djupt missnöjda, berättar Rowling bland annat i podcasten, och syftar främst på fans av hennes Harry Potter-böcker.

Författaren fortsätter att försvara sig och betonar att hon trots de starka motreaktionerna även haft mycket stöd från fans.

– Faktum är att massvis av Potter-fan är tacksamma för att jag sa vad jag sa.

Rowling kallar även beteendet hos dem som inte velat debattera ämnet med henne för "intellektuellt otroligt fegt". Senare svingar hon återigen mot sina meningsmotståndare:

– Jag slåss mot vad jag ser som en mäktig, lömsk, misogyn rörelse, säger Rowling efter att hon tidigare i avsnittet även benämnt den som "någonting farligt".

Ytterligare kontroversiella uttalanden som Rowling berör i avsnittet av podcasten inkluderar, återigen, vad som är "sanningen" när det kommer till könstillhörighet.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL