Dan Håfström spelade Birk i Ronja Rövardotter – så ser han ut i dag

Dan Håfström spelade Birk i Ronja Rövardotter – så ser han ut i dag

Emil Oscar Rasmussen
13 mars 2024 kl. 11:03

Det gör Birk från Ronja Rövardotter i dag

Dan Håfström blev rikskändis när han 1984 spelade rollen som Birk i "Ronja Rövardotter" – men därefter blev det inte många fler roller som skådespelare. Filmtopp har gått till botten med vart Håfström tog vägen, vad han gör nuförtiden och hur han ser ut i dag.

Det är snart dags för en ny generation skådespelare att gestalta Astrid Lindgrens karaktärer i Netflix-serien Ronja Rövardotter, som har premiär den 28 mars. Trailern till serien lovar en välproducerad och underhållande tolkning av Astrid Lindgrens berättelse, men oavsett hur bra den är kommer filmversionen från 1984 vara den som ligger oss närmast hjärtat.

I den Tage Danielsson-regisserade Ronja Rövardotter-filmen kunde vi se välkända svenska skådespelare som Lena Nyman, Börje Ahlstedt, Per Oscarsson och Allan Edwall, men showen stals till stor del av de båda barnskådespelarna, Hanna Zetterberg som Ronja och Dan Håfström som Birk.

Varken Hanna eller Dan satsade på skådespelaryrket trots de enorma framgångarna med Ronja Rövardotter. Hanna Zetterberg drog sig undan efter filmen, vilket hon talade ut som med i Mauri – vad hände sen? men även Dan Håfström har för det mesta verkat i det dolda sedan 1980-talet.

Filmtopp har tagit reda på vad Dan Håfström gör i dag och hur han ser ut (spoiler: de eldiga lockarna är kvar).

Foto: Svensk Filmindustri.

Dan Håfström spelade Birk i Ronja Rövardotter – så ser han ut i dag

Efter att Dan Håfström hade tagit Sverige med storm som Birk i Ronja Rövardotter 1984 syntes han enbart i samma roll i serieversionen några år senare samt i en mindre roll i tv-filmen Idag röd (1987). Fler skådespelaruppdrag än så blev det inte för den då unge talangen. Håfström valde istället en annan väg i livet.

Håfström, som fyller 52 år till sommaren, lämnade filmvärlden för att senare utbilda sig som journalist vid Göteborgs universitet. Under större delen av sin yrkeskarriär har Håfström varit verksam som frilansjournalist, men så sent som i december 2023 tog han över som chefredaktör för tidningen Balans, som är medlemstidningen för branschorganisationen FAR. Han har också arbetat som skribent och redaktör för Kate Designstudio.

– Jag ser fram emot att ta ett helhetsgrepp på tidningen, och se vad vi kan skruva på för att göra den ännu mer angelägen och relevant, sa Dan Håfström i ett pressmeddelande från Balans i slutet av november 2023.

Så hur ser Dan Håfström ut i dag, 40 år efter "Ronja Rövardotter"? Håfström har förändrats en hel del sedan dess (ett 40-årigt tidsspann tenderar ju som bekant att ha den effekten), men en sak är intakt – lockarna.

Bild hämtad från Balans pressmeddelande. Foto: Kate Designstudio.

Bilden ovan publicerades 2022. En ännu nyare bild på Dan Håfström kan du hitta här, på Balans hemsida.

Förlåt för "vad hände sen"-vinkeln, Dan Håfström

Att den här typen av artikel med en "vad hände sen"-vinkeln skrivs om tidigare så kallade "Astrid Lindgren-barn" är inte något ovanligt. I en intervju med Sveriges Radio från 2016 pratade Håfström om just detta fenomenet och avslöjade att han kontaktats för "van hände sen"-artiklar sedan 90-talet, kanske till och med redan på 80-talet. Någon vidare respekt för den här typen av artiklar verkar han däremot inte ha.

– Det är inte någon särskilt kvalificerad journalistisk gärning, utan känslan är väl ofta när de ringer att det är någon praktikant fått i uppdrag av sin redaktionschef att sno ihop någonting om det här, säger Dan Håfström i intervjun.

Med tanke på de orden passar vi på att rikta en försiktig lite ursäkt till Dan för att vi tar detta uttjatade grepp. Samtidigt stryker Håfström under i intervjun att han har förståelse för det:

– Det är ju en journalistisk genre som alltid verkar funka. Det är någonting som man alltid kan slänga in, och man ser ju också på sociala medier att det är en tacksam genre.

Eftersom den nya "Ronja Rövardotter"-serien bara är dagar bort hoppas vi att Håfström förstår värdet av artikeln den här gången.

Bror till Mikael Håfström

Dan Håfström må ha lämnat film- och tv-branschen bakom sig, men det gäller inte för hela familjen Håfström. Dan är nämligen halvbror till den framgångsrike regissören och manusförfattaren Mikael Håfström, som har allt från Ondskan (2003) till Stockholm Bloodbath (2023) på sin meritlista.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL