Dagens tv-tips – fartfylld action med Matt Damon

Dagens tv-tips – fartfylld action med Matt Damon

Johan Samuelsson Krantz
06 februari 2024 kl. 06:02
ANNONS
ANNONS

Den moderna actionklassikern Bourne Identity – tydligt avtryck i genren

Möt Matt Damon som den stenhårde CIA-spionen med minnesförlust, Jason Bourne. Filmen som på flera vis omdefinierade actiongenren.

Den actionfyllda spionthrillern The Bourne Identity (2002), som går på tv ikväll på Kanal 5, regisserades av Doug Liman (Edge of Tomorrow) och är den första filmen i den framgångsrika Bourne-franchisen. Huvudrollen spelas av Matt Damon som Jason Bourne, en man med amnesi och exceptionella färdigheter och en mystisk bakgrund. 

Filmen följer Bourne när han vaknar upp på en båt med minnesförlust och upptäcker successivt att han nästan har övermänskliga färdigheter inom strid och överlevnad. Han inleder en farlig resa för att gå till botten med sin identitet och upptäcker att han är en tränad lönnmördare involverad i internationella konspirationer.

Dagens tv-tips – fartfylld action med Matt Damon
Foto: United International Pictures. 

Actionthrillern The Bourne Identity – på Kanal 5 i kväll

Det som utmärker filmen väsentligt är dess innovativa sekvenser i genren. Actionscenerna är mer verklighetstrogna och välgjorda där man bröt mot klassiska actionklyschor som ditintills varit gängse i actionfilmer. Exempelvis så introducerades autentiska strider med handhållen kamera vilket ger en känsla av rå realism på ett annat sätt. 

Filmen blev en kritiker- och publiksuccé och lade grunden för en framgångsrik filmfranchise som banade väg för många filmer i samma genre. Exempelvis de senare Bond-filmerna med Daniel Craig antog ett liknande koncept med en rå och brutal känsla i stridsscenerna.

The Bourne Identity är en modern klassiker inom actiongenren och lämnar ett bestående intryck.

Missa inte "The Bourne Identity" på Kanal 5 i kväll kl 00:10.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL