Daniel Craig som James Bond i No Time to Die.

Tidernas 10 bästa actionfilmer

29 augusti 2022 kl. 17:08

Filmer som står till grund för dagens actionrullar

Actiongenren är etablerad sedan länge och ett typiskt element för genren är remakes och uppföljare på uppföljare. Däribland finns Fast & Furious- och Mission Impossible-serien som tycks pågå för evigt.

Vi på Filmtopp anser därför att en lista på de bästa och mest inflytelserika actionrullarna genom tiderna vore i sin ordning. Filmer som inspirerat till andra filmer inom genren eller helt enkelt filmer som vi gärna ser om när vi är ute efter non-stop-action som får en att bita på naglarna.

Listan inkluderar INTE actionkomedier, utan kommer främst att fokusera på de råare filmerna där endast en och annan skämtsam replik får plats i storyns framåtrörelse. 

Tidernas 10 bästa actionfilmer

10. Escape from New York (1981)

Regi: John Carpenter. I huvudroll: Kurt Russel.

Handling: Filmen utspelar sig i framtiden (1997) då Manhattan gjorts om till ett gigantiskt fängelse med maximala chanser till rymning. Den amerikanske presidentens flygplan kraschar någonstans i fängelset vilket leder till att en dömd bankrånare skickas in för att rädda honom.

Kurt Russel gör här en av sina mest ikoniska roller någonsin som den "goda" brottslingen Snake Plissken. 

9. Mad Max 2 (1981)

Regi: George Miller. I huvudroll: Mel Gibson.

Handling: I den postapokalyptiska australiensiska ödemarken går en cynisk lösdrivare med på att hjälpa ett litet men bensinrikt samhälle att undkomma en hord av banditer. 

Varför tvåan är med i stället för ettan är på grund av att den tillhör de relativt få uppföljare som är bättre än sin företrädare, något som kommer visa sig vara ett kännetecken för den här listan. 

8. Predator (1987)

Regi: John McTiernan. I Huvudroll: Arnold Schwarzenegger.

Handling: Ett team av kommandosoldater som är på ett uppdrag i en centralamerikansk djungel blir jagade av en utomjordisk krigare. 

Vad minns vi helst från denna film? Rovdjurets unika läte eller Arnolds klassiska "Get to the Chopper!"

7. Rambo: First Blood (1982)

Regi: Ted Kotcheff. I huvudroll: Sylvester Stallone.

Handling: En soldatveteran tvingas fly upp i bergen från en grym sheriff och föra ett eskalerande enmanskrig mot sina förföljare. 

Efter den här filmen blev Stallone nästan mer känd som actionhjälte än som boxare.

6. The Fugitive (1993) 

Regi: Andrew Davis. I huvudroller: Harrison Ford och Tommy Lee Jones.

Handling: Dr Richard Kimble (Ford) måste, efter att ha blivit orättvist anklagad för att ha mördat sin fru, hitta den riktiga mördaren samtidigt som han är målet för en rikstäckande jakt som leds av en erfaren amerikansk marskalk. 

Jagad, som den heter på svenska, har influerat många actionfilmer genom den simpla, men ändå genomtänkta, storyn där huvudkaraktären är den misstänkte. Bland andra Taken 3 (2014)

5. Taken (2008)

Regi: Pierre Morel. I huvudroll: Liam Neeson.

Handling: En pensionerad CIA-agent reser genom Europa och förlitar sig på sina gamla kunskaper för att rädda sin dotter som blivit kidnappad i Paris. 

Antagligen den nyaste filmen på den här listan banade Taken vägen för Liam Neeson som actionhjälte. Quote: "I will find you, and I will kill you."

4. The Bourne Identity (2002)

Regi: Doug Liman. I huvudroll: Matt Damon.

Handling: En man som lider av minnesförlust plockas upp ur havet av en fiskebåt och gör sedan allt för att undgå lönnmördare samtidigt som han försöker få tillbaka sitt minne. 

Denna filmserie var banbrytande genom dess låga genomsnittliga längd på tagningar (average shot length) vilket gick från under fyra sekunder till att sluta på cirka två sekunder i den tredje filmen. Detta kom att ändra på actiongenren för evigt.

3. Die Hard (1988)

Regi: John McTiernan. I huvudroller: Bruce Willis och Alan Rickman.

Handling: En New York-polis försöker rädda sin fru och flera andra som tagits gisslan av tyska terrorister under en julfest högst upp i en skyskrapa. 

"Yippee-ki-yay, motherf***er", behövs det sägas något mer? Kanske också att Alan Rickman gör sig känd som en av tidernas bästa antagonist.

2. Matrix (1999)

Regi:  Lana & Lilly Wachowski. I huvudroll: Keanu Reeves.

Handling: När en vacker främling leder datorhackaren Neo till en förbjuden undre värld upptäcker han den chockerande sanningen - det liv han känner till är skapat av en ond cyberintelligens. 

Skulle du ta ett rött eller blått piller?

1.5. Finalister inför plats 1

Alien (1979 och framåt). Mission Impossible filmer och serier (1966 och framåt). James Bond (1962 och framåt). 

1. Terminator 2 - Judgment Day (1991)

Regi: James Cameron. I huvudroller: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton och Robert Patrick.

Handling: En cyborg, identisk med den som misslyckades med att döda Sarah Connor (Hamilton) i första filmen, skickas tillbaka i tiden för att skydda henne och hennes tioåriga son från en mer avancerad och kraftfull cyborg.

Första platsen på den här listan knäpps av Terminator 2, en non-stop-actionfilm med en ständig kamp mot klockan, som hyllats av kritiker och anses fortfarande vara en av världens bästa actionfilmer genom tiderna. Schwarzenegger ljög inte när han sa: "I'll be back" i första filmen och hans "hasta la vista, baby" i den andra ekar ännu. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL