Snart sänds Lasse Berghagens farväl – i tom studio med Mark Levengood

Då sänds Lasse Berghagens sista farväl – i tom studio med Mark Levengood

Filmtopp
Uppdaterad 29 oktober 2023 kl. 09:10 | Publicerad 25 oktober 2023 kl. 08:10

Den 29 oktober sänds "Sista ordet"

"Sista ordet" spelades in för att visas efter hans död. Nu släpper Viaplay den filmade intervjun med Lasse Berghagen på TV3 och sin streamingtjänst.

Den 19 oktober somnade Lasse Berghagen in efter en lång tids sjukdom. Han genomgick en hjärtklaffsoperation i september, som kroppen aldrig återhämtade sig från. Medier över hela Sverige, liksom Filmtopp, höll det svenska folket uppdaterade om den folkkäre artistens långvariga sjukhusvistelse.

I hemlighet gjordes det en sista intervju med Lasse Berghagen i en tom studio, med premissen att avsnittet skulle visas efter hans bortgång. Detta skriver Viaplay i ett pressmeddelande. Sista ordet är Lasse Berghagen publika farväl, ett öppenhjärtigt samtal med Mark Levengood där han reflekterar över livet och formulerar sitt eget personliga avsked. 

– I mitt liv har jag upplevt att människor blir kvar, även när de går bort. Jag hoppas Sista ordet bidrar till att Lasse lever vidare i oss, dels genom sin musik och sina dikter, dels genom alla de fina tankar han framför i vårt samtal, säger Mark Levengood. 

Spelades in för ett år sedan

– I mitt liv har jag upplevt att människor blir kvar, även när de går bort. Jag hoppas Sista ordet bidrar till att Lasse lever vidare i oss, dels genom sin musik och sina dikter, dels genom alla de fina tankar han framför i vårt samtal, säger Mark Levengood. 

Han var en av Sveriges mest folkkära artister och programledare som gjort avtryck på en hel nation. Men vilka ord ville Lasse Berghagen lämna efter sig? Det avgjorde han själv i en sista öppenhjärtig intervju i den nya programserien Sista ordet som har premiär den 29 oktober på Viaplay och TV3. Mark Levengood gjorde den varma intervjun med Lasse Berghagen för ett år sedan. Ingen av dem visste då när avsnittet skulle sändas. De visste bara att det skulle ske efter att Lasse Berghagen gått ur tiden.

Lasse Berghagen valde denna intervju för att lämna en hälsning till alla efterlevande och med egna ord berätta sin historia för Mark Levengood och hela svenska folket. På sitt sätt.

– Hur summerar man ett långt och spännande liv? Vad blir viktigt att titta tillbaka på i backspegeln, och vad krymper i betydelse? Och hur formulerar man sig när man vet att intervjun sänds först efter ens bortgång? Jag är tacksam för det förtroende jag fått, där jag varsamt och respektfullt försökt hjälpa våra legendarer att vid ett sista tillfälle prata till vårt land och ta farväl, säger Mark Levengood.  

I ett intimt samtal med Mark Levengood berättar Lasse i Sista ordet om sitt liv, sin karriär och sina tankar kring döden. 

– Jag har alltid skjutit döden ifrån mig. Jag tror att det finns något mer, något som vi inte förstår oss på idag, säger Lasse Berghagen i programmet.

"Vi har aldrig spelat in ett så speciellt program"

Avsnittet av Sista ordet med Lasse Berghagen markerar premiären av programserien. Fler, hemliga avsnitt, finns inspelade med Mark Levengood som programledare. Intervjun bandas med premissen att sändas först när personen gått bort. Inspelningen sker i en tom studio där ytterst få inblandade känner till intervjun där huvudpersonen på livets höst tar ett sista publikt farväl. Inspelningen har varit känsloladdad både för honom och dem han intervjuat.

– Att få leda Sista ordet har varit utmanande och kanske det märkligaste jag gjort hittills i min karriär. Jag har fått möta människor vars liv genom många årtionden berört Sverige. Redan där blir intervjun intressant för mig. Men en dag ska dessa människor dö, och även deras död kommer att beröra nationen, säger Mark Levengood.

Mark Levengood har träffat några av Sveriges mest folkkära och framstående profiler för Sista ordet och allt råmaterial från intervjun doneras som ett kulturarv till Kungliga biblioteket.

Den 29 oktober sänds Sista ordet med Lasse Berghagen på Viaplay och TV3. Mark Levengood är programledare för detta nya program som nu får premiär.

NÄSTA ARTIKEL