Comedy Queen

Comedy Queen vinnare av Kristallbjörnen på Berlins filmfestival

Filmtopp
16 februari 2022 kl. 18:02
ANNONS
ANNONS

Comedy Queen tog hem det prestigefyllda priset

Den svenska filmen "Comedy Queen" har kammat hem ett av filmvärldens mest prestigefyllda priser för ungdomsfilmer – Kristallbjörnen på Berlins filmfestival. Detta meddelar Svenska Filminstitutet i ett pressmeddelande.

Sanna Lenkens långfilm "Comedy Queen" har belönats med Kristallbjörnen på Berlins filmfestival – världens främsta filmpris till en barn- och ungdomsfilm. Det är andra gången som Sanna Lenken vinner priset. Hon vann Kristallbjörnen även för sin förra långfilm, "Min lilla syster", vid 2015 års Berlinale.

– Jag är väldigt glad, känner mig lycklig över att filmen gått hem. Och så fint att min björn hemma får sällskap av en till, säger regissören Sanna Lenken.

Comedy Queen fick sin internationella premiär i sektionen Generation Kplus vid festivalen. I filmen möter vi 13-åriga Sasha (spelad av Sigrid Johnson) som har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt vill hon få sin pappa att skratta, istället för att han ska gråta i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om hennes mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framförallt – bli en Comedy Queen.

I övriga roller ser vi Oscar TöringeEllen Taure, Iggy Malmborg, Adam Daho och Anna Bjelkerud.

Sanna Lenken gjorde flera kortfilmer innan hon långfilmsdebuterade 2015 med Min lilla syster, som förutom Kristallbjörnen och Juryns hedersomnämnande i Berlin också plockade hem fem Guldbaggenomineringar och vann Göteborgs stora filmpris och Publikens pris på Göteborgs filmfestival. De senaste åren har hon regisserat tv-serierna Thunder in My Heart och Tunna blå linjen, som är aktuell med en andra säsong senare i år. Comedy Queen är hennes andra långfilm.

För manus står Linn Gottfridsson (I taket lyser stjärnorna, Björnstad) efter romanen av Jenny Jägerfeld. Producenter är Anna Anthony och Rebecka Lafrenz, FLX i samproduktion med Film i Väst, SF Studios och SVT samt med stöd av Nordisk Film & TV Fond och Filminstitutet, barn- och ungdomsfilmskonsulent Jenny Gilbertsson.

Comedy Queen hade svensk premiär 11 februari via SF Studios och går nu på bio.

Svensk film har en stolt historia av högkvalitativ barn- och ungdomsfilm vilket har märkts inte minst i den svenska närvaron på Berlins filmfestival. Minst en svensk film har varit representerad varje år sedan 2007, då kategorierna Generation Kplus och Generation 14plus instiftades.

"Comedy Queen" imponerade också stort på Filmtopps Axel Diedrichs, som delade ut ett högt betyg till filmen.

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL