Comedy Queen (2022)

Comedy Queen (2022)

 • 1 tim 33 min
 • Drama, Komedi, Familj
Axel Diedrichs
10 februari 2022 kl. 14:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Välbehövliga "Comedy Queen" både underhåller och berör

Sanna Lenkens film om trettonåriga Sasha som vill bli ståuppkomiker är inte så gullig som en kan tro. Bortom sina skratt är "Comedy Queen" en känslodränerande far-och dotterberättelse om sorgbearbetning och att kommunicera ut sina känslor.

 • Regi:
  Sanna Lenken
 • Manus:
  Linn Gottfridsson
 • I rollerna:
  Sigrid Johnson, Oscar Töringe, Doreen Ndagire, Iggy Malmborg m.fl.

Det görs inte längre så många filmer som "Comedy Queen". Berättelser med unga personer i centrum brukar antingen dra åt LasseMaja-hållet eller det sexuella uppvaknandet och allt vad det innebär. Här får vi istället en berättelse om en flicka vid namn Sasha som försöker hantera sin mammas bortgång. Det är en tumult period i hennes liv vi får följa och en viktig påminnelse om barns egensinniga sätt att hantera kriser på.

Sigrid Johnson i "Comedy Queen". Foto: SF Studios.
Sigrid Johnson i "Comedy Queen". Foto: SF Studios.

När Sasha en dag hör John Denver på radion kickar traumat in och hon blir kraftigt påmind om hennes bortgångna mamma, som tog livet av sig för drygt ett år sedan. Medan Sasha håller inne sina känslor fortsätter hennes pappa Abbe (Oskar Töringe) att gråta varje dag som natt. Sasha, som alltid hör hur mycket hon liknar sin mor, får nu nog och bestämmer sig för att aldrig bli som henne.

Hon sätter därför upp en guidande lista hon slaviskt måste följa. Det inkluderar att raka håret, sluta läsa böcker och att aldrig ta hand om någonting levande. Men för att verkligen bli hennes mammas fullständiga motsats måste hon bli ett med glädjen och få folk runt om henne att skratta, och viktigast av allt hennes pappa. Där väcks drömmen om att bli nästa humordrottning.

På pappret känns berättelsen om en dotter som vill få sin far att hitta tillbaka glädjen upplagt för att bli ostigt. Men regissören Sanna Lenken och manusförfattaren Linn Gottfridsson vet bättre än att löpa feelgood-linan fullt ut. Comedy Queen må ta oss från en mörk plats till en ljus, men det är inte utan svåra komplikationer som greppar taget om en. För vad händer när Abbe, i ett välmenande försök att visa sin dotter kärlek, skaffar henne en hund och Sasha inser att det går emot hennes lista? Eller när lärarna och Abbe tillsammans försöker förstå varför Sasha dumdristigt vägrar att läsa böcker?  

"Sigrid Johnson äger filmen"

Med starka "Comedy Queen" blir vi hälsosamt påminda om att kommunikation är allt, men också hur svår den kan vara. Bakom Sashas vilja finns ett tydligt behov av att släppa ut sin sorg över hennes döda mor och kommunicera ut sina känslor till hennes ömma far, som håller på att gå under när han försöker förstå hur han ska nå sin enda dotter.

Det finns en stor skådis i Sigrid Johnson som äger filmen. Blott sexton år gammal kan hon bära alla sidorna hos en komplex rollfigur som vi både får störa oss på och älska. Oskar Töringe som presenterade sig för många med Tunna blå linjen är fantastisk han med. Jag skulle bli förvånad om inte de båda blir nominerade till varsin guldbagge.

Runt filmens laddade tematik finns också det underhållande humorspåret som driver på berättelsen och ger oss välbehövliga pauser från allvaret. Men det är inte utan viss tyngd där heller, vi hålls på spänn inför den stora finalen där en allt mer oberäknelig Sasha ska få köra ett nummer på hennes kompis comedy club. 

"Comedy Queen" har biopremiär imorgon, den 11:e februari. Boka dina biljetter här.

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL