Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
KLART: Knutby säsong 2 blir verklighet

KLART: Knutby säsong 2 blir verklighet

  • C More
Moa  Andersson
Moa Andersson | Nyhet
25 januari 2023
Moa  Andersson
Moa Andersson | Nyhet
25 januari 2023

TV-serien "Knutby" får en andra säsong

Det kritikerrosade TV-dramat "Knutby" hade premiär 2021 och får nu en efterlängtad andra säsong. Serien skildrar det så kallade Knutbydramat - en invecklad mordhistoria i en liten frikyrkoförsamling i Uppland.

TV-serien Knutby får en andra säsong, det rapporterar Dagens Nyheter. Säsongspremiär beräknas på C More/TV4 under 2024. Aliette Opheim, i rollen som den kontrollerande och karismatiska Eva Skoog, återvänder i serien. 

Jag tror inte alls att hon är rakt igenom ond, säger Aliette till DN. 

Ny säsong av Knutby
Aliette Opheim som Kristi Brud i "Knutby". Foto: TV4 / C More.

Jesus kommer snart

I den första säsongen av Knutby får tittarna följa händelserna som ledde fram till det omtalade mordet som skedde en vinternatt 2004. Barnflickan Anna uppmuntrades av pastorn Sindre att begå mord och mordförsök. Efter mordet i Knutby vänds hela landets blickar mot den lilla orten och journalister samlas och stället frågor för att förstå vad som hänt. Istället för att verka som en slags väckarklocka leder det snarare till att sekten sluter sig ännu mer, berättar Aliette Opheim till DN. 

Mordet blir snarare en skjuts djupare in i galenskapen. De är ju fast i den här uppfattningen att Jesus snart kommer och att det var onda krafter utifrån som satte klorna i Anna och Sindre. Därför måste de tro ännu mer och gadda ihop sig ännu mer, förklarar Aliette.

Detta handlar Knutby säsong 2 om

I den kommande säsongen går församlingslivet in i en ny fas av ännu mer brutalt förtryck och manipulation, bakom en glittrande lycklig fasad. Misshandel, arrangerade äktenskap, otrohet, hot och febriga profetior – i Knutby fortsätter galenskapen utan hejd. Samtidigt börjar media och nyfikna psykologer gräva i församlingens hemligheter, och lojaliteten börjar spricka i den innersta kretsen. 

Amy Deasismont ansluter sig till säsongen

Vi återser Aliette Opheim som Eva Skoog, Kristi Brud. Opheim belönades med en Kristall 2022 för rollen och kritikerna öste beröm över hennes prestation. Vi får också se flera återvändande skådespelare från första säsongen, som Amy Deasismont och Malin Persson, som i den nya säsongen tar större plats i handlingen.

Utåt avvisar sekten att Eva Skoog skulle vara utklädd till Kristi Brud och visar utåt upp en enad fasad, men i själva verket är det en föreställning som lever vidare. I andra säsongen tar Kristi Brud större plats än tidigare.

Vi får se en mer sårbar sida av henne, som också tar sig uttryck i våldsamma beteenden, för det är så jag tror att hon visar sin rädsla, säger Aliette Opheim, som både hyllades och tilldelades TV-priset Kristallen för sin rolltolkning.

Första säsongen byggdes på Jonas Bonniers roman med samma namn, medan manusförfattaren Fredrik Agetoft skrivit manus utifrån andra böcker, dokumentärer och rättegångsprotokoll till nästkommande säsong.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL