Tarantino: Misstaget som kostade Pulp Fiction Oscarn för bästa film

Tarantino: "Misstaget som kostade Pulp Fiction Oscarn för bästa film"

Filmtopp
24 januari 2023 kl. 21:01

Pulp Fiction kunde ha vunnit det åtråvärda priset...

Många tycker att "Pulp Fiction" snuvades på Oscarsstatyetten för Bästa film under prisutdelningen 1995, och ska vi tro på Quentin Tarantino själv så hade det kunnat se annorlunda ut – om ett avgörande misstag hade undvikits.

Oscarsgalan 1995 var någonting utöver det vanliga, åtminstone i huvudkategorin för Bästa film, där några av 90-talets mest älskade filmer gjorde upp mot varandra. Bland filmerna som gjorde upp om det åtråvärda priset hittar vi Pulp Fiction, Forrest Gump, The Shawshank Redemption, Fyra bröllop och en begravning och Quiz Show. I slutändan var det Forrest Gump som drog det längsta strået, men än i dag är det många som hävdar att främst Pulp Fiction och The Shawshank Redemption hade varit minst lika värdiga vinnare.

Quentin Tarantino och hans Pulp Fiction fick ett fint tröstpris i form av statyetten för Bästa originalmanus, men trots det är det en hel del Tarantino-entusiaster som fortfarande tjurar lite över att favoritfilmen inte vann Oscarsgalans mest prestigefyllda pris, och i åratal grubblade de över hur utfallet kunde bli som det blev. Strax innan premiären av Once Upon A Time in Hollywood kan de ha fått svaret en gång för alla – och det av regissören själv.

Bild på John Travolta och Samuel L. Jackson från Quention Tarantinos Pulp Fiction. Foto: Miramax
Det var bittra miner från Tarantino-älskares håll efter Oscarsgalan 1995. Foto: 

Quentin Tarantino om misstaget som kostade Pulp Fiction Oscarn för bästa film

I samband med lanseringen av Once Upon A Time In Hollywood medverkade Tarantino i podcasten The Reel Blend, där han fick chansen att vädra sina teorier om varför Pulp Fiction inte nådde hela vägen fram i kampen om att bli bästa film på Oscarsgalan. Enligt den säregna regissören kan det hela ha fallit på ett tydligt misstag några månader innan prisutdelningen – och det inför en helt annan galan.

Tarantino menar nämligen att Pulp Fictions kategorisering som en dramafilm under Golden Globe-galan grusade filmens chanser både där och framöver.

– Det var löjligt att Pulp Fiction placerades i dramakategorin under Golden Globes. Det är uppenbart att den skulle placerats som komedi, berättar Tarantino.

Regissören erkänner också att han borde varit mer involverad i kampanjande för filmen och insåg bara dagar innan att den tävlade som dramafilm.

– Om vi hade tävlat som komedi tror jag att Forrest Gump hade vunnit för drama och vi hade vunnit Bästa komedi.

Quentin Tarantino menar att om de två storfilmerna hade vunnit varsin kategori under Golden Globes, hade loppet under Oscarsgalan också blivit mycket jämnare. Nu stod Forrest Gump som segrare över Pulp Fiction redan under Golden Globes, vilket mycket väl kan ha underminerat Tarantino-filmens chanser på Oscarsgalan.

Frågan är bara om "Pulp Fiction" faktiskt hade vunnit i kategorin för Bästa komedi/musikal. Där var det nämligen en annan storfilm som stod som segrare i form av "Lejonkungen".

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL