Göteborg Film Festival får utmärkelsen Årets göteborgare 2021

När ska Göteborgs filmfestival visa film vi faktiskt vill se?

Eric Diedrichs
Uppdaterad 28 januari 2023 kl. 08:01 | Publicerad 24 januari 2023 kl. 20:01
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är dags att vidga synen på kvalitetsfilm

Den 27 januari inleds årets upplaga av. Göteborgs filmfestival – Nordens största filmfestival. Filmtopps Eric Diedrichs förundras över hur festivalen ännu en gång missar flera öppna mål.

Jag går på Göteborgs filmfestival varje år och har gjort det sedan 2016. Varje gång ser jag också fram emot att glida in i biograferna och se film från världens alla hörn. Men varje år förundras jag också över hur festivalen tycks vägra att vidga sin tolkning av begreppet “kvalitetsfilm”.

Infinity Pool
Sundance-skräckisen "Infinity Pool" med Alexander Skarsgård och Mia Goth visas inte i Göteborg. Foto: Universal Pictures

Missar flera öppna mål

För inte så länge sedan skickades ett pressmeddelande ut med att fem “storfilmer” var klara för årets festival. Jag tror inte många skulle hålla Nordmakedoniens Oscarsbidrag Världens lyckligaste man som en storfilm. Den var inte ens med på Oscarsakademins shortlist.

För att vara en festival som slår på stora trumman känns det inte lite snävt. Skräckfilmer? Finns i sjön. Trots att vi lever i en tid där “pretentiös festivalskräck” har blivit standard.

Holy Spider (2022)
Holy Spider kan vi INTE se på årets festival. Foto: Triart Film.

Filmer som märkligt nog inte finns i årets program:

  • Holy Spider – Svenske regissören Ali Abbasis skrämamnde aktuella och mycket politiska seriemördar-thriller om kvinnohat i Iran.
  • Boy From HeavenTarik Salehs guldbaggefavorit med hela sju stycken nomineringar. Visst, den finns på vanlig bio, men ändå. Visa lite stolthet för våra svenska filmmästare och bjud in Tarik Saleh till en visning med öppen panel!
  • The Banshees of Inisherin – Dunderhyllad festivalfavorit med bl.a. Colin Farrell och Brendan Gleeson.
  • Infinity Pool – Ny rysare i just fåran “pretentiös festivalskräck” med Alexander Skarsgård och X-stjärnan Mia Goth i huvudrollerna. Visas just nu på Sundance Film Festival.
  • Tár – Dunderhyllad festivalfavorit där Cate Blanchett spelar dirigent i en Oscarstippad roll.
  • Empire of LightSam Mendes romantiska drama med Olivia Colman och Colin Firth.
  • Bad BehaviourJane Campions dotter Alice Englert debuterar med en ett romantiskt drama med Jennifer Connelly och Ben Whishaw i rollerna.
  • You People – Romantisk komedi med Jonah Hill, Eddie Murphy och briljanta Julia Louis-Dreyfus. Gjord för Netflix, men Netflixfilmer har ju visats förr (Uncut Gems, exempelvis).
  • Fairyland – Coming of age-drama producerat av Sofia Coppola, med Geena Davis och Emilia Jones I rollerna.
  • Tillbaka till Seoul – Sydkoreansk film är superhett och denna dunderhyllade Cannes-nominerade film, med flera samarbetsländer, utspelas i Sydkorea med koreanska skådespelare, är Kambodjas Oscarsbidrag.

Som du ser är varken mina krav särskilt orimliga eller högt ställda och om du tycker att dessa titlar är smala ska du spana in programmet. Nu ska det tilläggas att vissa av filmerna i min lista redan har visats på Stockholm Filmfestival, men sett till att den är betydligt mindre än Göteborgs hade det verkligen inte skadat att visa dem här med. Det är inte liksom som att jag försöker chocka bredden på festivalen med Scream 6 eller M. Night Shyamalan.

The Banshees of Inisherin kretsar kring Pádraic Súilleabháin och Colm Doherty vänskap – eller bristen av den. Både Colin Farrell och Brendan Gleeson imponerar stort i rollerna.
"The Banshees of Inisherin" lyser med sin frånvaro. Foto: Fox Searchlight

Det är dags att vidga vyerna lite

Filmfestivalen i Göteborg är fortfarande gigantisk institution med över 270 000 biobesök varje år. Kanske finns det ingen intention till att expandera ytterligare, kanske sitter man tryggt i båten. Jag vet inte. Men sett till att festivalen även finns digitalt numera finns det goda möjligheter att växa ytterligare.

Dessutom tror jag faktiskt att andelen filmrävar som kan förbarma sig över den ena obskyriteten efter den andra börjar försvinna. Även jag själv, som utan problem kan sätta mig framför ett svartvitt, senegalesiskt 60-talsdrama om en olycklig städerska, känner ett starkt motstånd till att bingea årets program i 10 dagar. Kom igen, ge mig en “publikfriare”! En kaffeböna vid parfymdisken att rensa paletten med. 

Med det sagt, vi ses på festivalen.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL