KLART: Då har Beck #48 – Quid Pro Quo premiär!

Är Quid pro quo den sista Beck-filmen?

  • C More
Filmtopp
08 mars 2023 kl. 15:03

Längre uppehåll än vanligt mellan filmerna

Nästa vecka är det premiär för "Beck: Quid pro quo" och många av våra läsare undrar om det är den sista Beck-filmen. Filmtopp har grävt i frågan.

Traditionsenligt inleddes den nya säsongen med Beck-filmer på juldagen, men till skillnad från tidigare år har spelschemat för de nya filmerna varit betydligt snålare. Istället för att släppas månadsvis väntar vi fortfarande på den nästkommande filmen Quid pro quo, som har premiär först nästa vecka.

Detta, i samband med att C More än så länge inte har bekräftat att det blir två ytterligare Beck-filmer, har lett till att många undrar hur planen egentligen ser ut.

Quid Pro Quo
Stillbild ur Quid pro quo Foto: C More

Är Quid pro quo den sista Beck-filmen?

Snart är det dags för Peter Haber att återvända till den älskade karaktären Martin Beck för 48:e gången. Men att det blir den sista är vi inte särskilt oroliga för. Dels eftersom vi har rotat i den stora Beck-frågan i intervjuer med bland andra Peter Haber och Martin Wallström. Dels eftersom vi har fått ta del av den nya Beck-filmen på förhand, som i slutsekvenserna tydligt bäddar för en uppföljare.

När Filmtopp pratade med Wallström i höstas om alla produktioner han medverkat i under årets gång berättade han följande:

– Sen gjorde vi fyra nya Beck-filmer som var klara i mitten av juni. Och några veckor senare åkte jag till Island för att göra As Long As We Live.

Även Kristofer Hivju har sagt i intervjuer att det åtminstone blir två ytterligare Beck-filmer.

Peter Haber om Beck-filmernas framtid
Framtiden osäker för Peter Habers Beck. Foto: Eric Diedrichs / Filmtopp International

Kommer fler Beck-filmer efter Beck #50?

Den stora frågan att ställa sig är således inte om det kommer två ytterligare Beck-filmer utan om det kommer en ny säsong efter dem. När Filmtopps Eric Diedrichs pratade med Peter Haber var beskedet långt ifrån säkert.

– Jag har inte skrivit på något kontrakt för ytterligare filmer. Ska det göras fler så filmar vi i sådana fall något 2024, men det är faktiskt inte bestämt än.

När vi frågade honom om han skulle bli triggad till att göra fler filmer om han fick veta att han närmade sig något slags världsrekord för att ha gestaltat samma filmroll flest gånger, säger Peter Haber följande:

– Jag har inte tänkt i de banorna eftersom du måste se varje film som den första du gör. Jag försöker förhålla mig absolut naiv, sen så är det klart att karaktären finns någonstans i bakhuvudet. Jag menar allt du gör som skådespelare hämtar du bitvis ur dig själv, det är inte det att jag alltid vill veta vad. Vi är våra egna arbetsredskap. Varje gång kameran slås på finns det en spänning, du kan inte luta dig tillbaka på någon rutin för då blir det tråkigt för både en själv och publiken.

För att Peter Haber ska göra fler Beckfilmer finns det egentligen bara ett krav:

– Bra manus. Det är det det hänger på. Till fullo, skulle jag vilja säga. Jag går alltid på manus och att man känner att man jobbar med kollegor som triggar igång något hos varandra, säger den trefaldigt Guldbaggenominerade skådespelaren.

I intervjun avslöjar också Peter Haber vilken Beck-film han har sett flest gånger. Beck: Quid pro quo har premiär på C More den 17 mars. När de resterande två filmerna släpps, vet vi inte i dagsläget.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL