Chris Pratt om Indiana Jones-ryktet: Hemsökt av Harrison Fords spöke

Chris Pratt om Indiana Jones-ryktet: "Hemsökt av Harrison Fords spöke"

Filmtopp
21 juni 2023 kl. 15:00

Är Chris Pratt efterträdare till Harrison Fords Indiana Jones?

Chris Pratt fyller år, så Filmtopp passar på att ta en titt på vad som väntar härnäst för skådespelaren och specifikt hur det ligger till med det där ryktet om att han kan bli nästa Indiana Jones när Harrison Ford nu tackar för sig.

Chris Pratt är en av det senaste decenniets stora filmstjärnor. Skådespelaren har gått från att spela bikaraktärer i komedier till att bära enorma actionfilmer på sina axlar. År 2014 tog han klivet in i Marvels filmuniversum med rollen som Peter Quill i Guardians of the Galaxy och året gjorde han entré som en av huvudrollsinnehavarna i Jurassic World-trilogin.

Nu, snart tio år sedan vi såg honom i en Marvel-rulle första gången, hänger hans medverkan i luften. Pratt har visserligen ställt dörren på glänt för en fortsättning som superhjälte, men det finns i dagsläget inga konkreta, långsiktiga planer som har annonserats för hans karaktär efter Guardians of the Galaxy Vol. 3. Dessutom lämnade han med största sannolik Jurassic World bakom sig förra året.

Så vad väntar härnäst för Chris Pratt? Länge ryktades det att han skulle ta över efter Harrison Ford som Indiana Jones – ett rykte som Pratt har besvarat.

Chris Pratt om Indiana Jones-ryktet: "Hemsökt av Harrison Fords spöke"
Foto: UIP.

Chris Pratt om Indiana Jones-ryktet: "Kommer jag bli hemsökt av Harrison Fords spöke?"

Den 28 juli går Indiana Jones and the Dial of Destiny upp på svenska biografer. Filmen, den femte i Indiana Jones-franchisen, har bekräftats bli den sista med Harrison Ford i den ikoniska rollen som "Indy". Föregångaren Indiana Jones och kristalldödskallens rike kom ut redan 2008 och under de många åren av väntan mellan de två senaste filmerna har franchisens öde många gånger varit oviss.

För några år sedan spekulerades det exempelvis om att Ford skulle ersättas på ett James Bond-liknande sätt, och ett namn som ständigt lyftes i det sammanhanget var Chris Pratt. När det nu är dags att ta farväl av Harrison Ford som Indiana Jones kan det vara på sin plats att se efter om det låg någonting i alla skriverier om Pratt som en kommande Indy.

Under 2022 redde Pratt ut saker och ting på egen hand när han medverkade i podcasten Happy, Sad, Confused. För alla som hade hoppats på att få se honom som Indiana Jones är det läge att förbereda sig på besvikelse. Pratt verkar mena att det inte finns någon chans att han kommer att ta sig an rollen i framtiden – till stor del på grund av att han inte vill ha en fiende i Harrison Fords framtida spöke.

– En gång såg jag ett citat från Harrison Ford, och jag vet inte om det verkligen var från honom, men det var tillräckligt för att skrämma mig. Det sa ungefär, "När jag dör, dör Indiana Jones", berättar Chris Pratt. Och jag tänkte, "kommer jag att bli hemsökt av Harrison Fords spöke när han en dag dör och jag spelar [Indiana Jones]?"

Citatet som Pratt sannolikt syftar på kommer från en tv-sänd intervju.

– Förstår du inte? Jag är Indiana Jones. När jag är borta är han borde. Det är enkelt, säger Ford i intervjun.

Harrison Ford stannar dock inte där i sitt svar, utan med skämtsam ton lyckas han dessutom dela ut en omedveten liten känga mot Chris Pratt – genom att kalla honom fel namn.

– Det här är ett otroligt sätt att avslöja det här för Chris Pine, skrattar Ford.

Chris Pratt, inte Pine, blev förhoppningsvis inte alltför tagen på sängen med tanke på att han i Happy, Sad, Confused menar att det aldrig fanns några konkreta samtal om att han skulle ta över som Indiana Jones.

"Indiana Jones and the Dial of Destiny" har svensk biopremiär den 28 juli.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL