Chris Evans håller med Quentin Tarantino om Marvelkritiken: ”Han har rätt”

Chris Evans håller med Quentin Tarantino om Marvelkritiken: ”Han har rätt”

Emil Oscar Rasmussen
21 september 2023 kl. 12:09

Evans överens med Tarantino om att han inte är filmstjärna

Captain America själv, Chris Evans, har gett stöd till Quentin Tarantinos kritik mot Marvel. Evans menar att Tarantino "har rätt" och att han mycket riktigt inte är en filmstjärna i Marvels filmuniversum.

Kritiken mot, och försvaren av, Marvelfilmerna känns numera ganska uttjatad. I ena ringhörnan har vi alla cineaster och fina-i-kanten-regissörer som Martin Scorsese, Francis Ford Coppola och Quentin Tarantino som riktar olika grader av sågningar av superhjältefilmerna (Tarantino har dock varit betydligt snällare än de två förstnämnda), och i andra ringhörnan har vi den stora massan som glufsar i sig underhållningen och dem som producerar den.

Det mesta är med andra ord redan sagt i frågan, men när personer bryter leden och visar stöd för sina kritiker kan det ändå vara värt att uppmärksamma. Det är också precis var Captain America-skådespelaren Chris Evans har gjort i ett nyligen publicerat personporträtt av GQ.

Chris Evans håller med Quentin Tarantino om Marvelkritiken: ”Han har rätt”
Foto: Walt Disney Studios.

Chris Evans håller med Quentin Tarantino om Marvelkritiken: ”Han har rätt”

Häromdagen publicerade GQ en djupgående intervju med Chris Evans och givetvis var hans arbete som Captain America inom Marvel Cinematic Universe (MCU) någonting som kom på tal. Trots att Evans spelade rollen genom mer eller mindre hela 2010-talet, och trots att hon på många sätt blev ansiktet utåt för superhjältefranchisen, så menar han att det på många sätt kändes som en biroll.

Aningen oväntat lutar han sig mot den kritik som Quentin Tarantino har riktat mot superhjältefilmerna. I podcasten 2 Bears, 1 Cave med Tom Segura hävdade "Marveliseringen" av Hollywood har gjort en stor mängd skådespelare kända, men utan att det är de som är stjärnor. Istället menar han att det är karaktärerna som är själva stjärnorna.

– Det var skönheten med att jobba med Marvelfilmer, säger Evans i intervjun. Du behövde aldrig riktigt stå i strålkastarljuset. Ibland inte ens i dina egna filmer. Quentin Tarantino sa det nyligen och jag tänkte, "vet du vad, han har rätt". Karaktären är stjärnan. Du är där, men utan att känna bördan av det.

Flera av Chris Evans kollegor håller däremot inte med Tarantino i kritiken. Simu Liu, huvudrollsinnehavaren i Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings var exempelvis snabbt ute på sociala medier och slog fast att han aldrig hade kunnat få den typen av roll om individer som Tarantino och Scorsese fick bestämma. Även Thor-skådespelaren Chris Hemsworth har uttryckt sin sorg över kritiken från två av hans "hjältar".

Stänger inte dörren för en Marvel-comeback

I intervjun med GQ får Chris Evans också frågan om han någonsin kan tänka sig att återvända till MCU, och även om han inte kan se det hända den närmaste tiden, lämnar han dörren på glänt.

– Jag ska aldrig säga aldrig, för det var en underbar erfarenhet. Men det är också väldigt skört för mig. Det är något jag är väldigt stolt över. Och som jag sa, ibland kan jag inte ens fatta att det har hänt. Och jag skulle inte vilja smutsa ned det om det kändes som att mjölka pengar eller om det inte levde upp till förväntningar eller om det bara inte kändes sammankopplat med det ursprungliga arbetet. Så inte den närmaste tiden, förklarar Evans.

Han säger också att han hoppas på att kunna trappa ned skådespelandet för att kunna fokusera mer på andra intressen i livet.

NÄSTA ARTIKEL