Charles III kläddes av till tonerna av Champions League-låten

Charles III kläddes av till tonerna av Champions League-låten

Filmtopp
06 maj 2023 kl. 13:05

Nu har en ny kung krönts!

I dag kröntes kung Charles III. När det var dags för kungen att smörjas med den mytomspunna oljan, kläddes han av till tonerna av Champions League-låten.

SVT och BritBox gick det i dag att ta del av kung Charles III kröning, ett event som följdes av hela omvärldens ögon. Att en kung kröns i dagens moderna värld är en raritet, ännu mindre att den livesänds.

Sändningarna inleddes redan 10.30, även om själva ritualen först ägde rum kl. 12.00, med omvärldens press på plats. När Charles III och drottning Camilla kom fram med häst och vagn till Westminister Abbey i London, lyckades de med konststycket att anlända precis i tid, kl. 11.53, trots att så många flockades runt den pråliga vagnen längs kortegens väg.

Charles III kläddes av till tonerna av Champions League-låten
Kung Charles III och drottning Camilla. Foto: Foto: Hugo Burnand HANDOUT/TT - från SVT:s pressrum.

Charles III kläddes av till tonerna av Champions League-låten

När kung Charles III, 74, skulle smörjas plockades skärmar fram för att dölja händelsen, men sannerligen sken alla fotbollsälskare upp när Charles III kläddes av till bekanta toner från Champions League-låten – även om det skedde utanför bild.

UEFA Champions League Anthem, som musikstycket heter, skrevs av den brittiska kompositören Tony Britten så sent som 1992. Att det nu spelas på kung Charles III kröning säger en hel del om hur helig fotbollen är i England – om nu någon hade missat det. Men det finns också en annan förklaring…

Därför spelades Champions League-låten under Charles III:s kröning

I en intervju med Mirror erkänner Tony Britten att Champions League-låten har vissa likheter med Georg Friedrich Händels komposition Zadok the Priest – kröningshymnen som komponerades för kröningen av Georg II av Storbritannien 1727.

– Somliga säger att låten är stulen från Händel, men det är den inte. Det är bara första fraserna, resten är mina, ska Tony Britten ha sagt till tidningen.

Med andra ord var det egentligen Händels komposition som hördes, inte Champions League-låten, som många kanske tror. Efter att Charles III kröntes var det drottning Camillas tur. Under hennes kröning spelades en komposition av Andrew Lloyd Webber.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL