The Crown

LISTA: Filmer och serier om Brittiska kungar och drottningar

Filmtopp
06 maj 2023 kl. 12:00

Efter kung Charles III kröning

Storbritanniens kungligheter har en lång historia täckt av spännande intriger där teman som passion, ärelystnad, svek och politik är centrala. Här kommer tips bra filmer och serier om Brittiska kungahuset för den som vill utforska stormaktens historia ytterligare.

Den 6 maj 2023 kröns kung Charles III, 70 år efter att hans mor drottning Elizabeth II tog över tronen. Det är en historisk händelse som TV-sänds världen över och extra spektakulärt i en tid när kungliga kröningar är ytterst ovanliga – och inte minst i den här skalan. För den som inte får nog av den brittiska monarkin kommer här tips att komplettera med.

Filmer och serier om Brittiska kungar och drottningar

The Crown (2016-)

Vår lista på filmer och serier om Brittiska kungar och drottningar börjar med den mest uppenbara titeln. I det hyllade Netflix-dramat The Crown skildras politiskt maktspel och romantik under Elizabeth II:s tid på tronen, samt de händelser som formade den andra halvan av 1900-talet. Serien skildrar detaljerat – givetvis med vissa kreativa friheter – en stor del av kungahuset under Elizabeth II:s liv.

Här streamar du: The Crown (2016-)

Spencer (2021) – film

Diana är på väg till ännu en julhelg med kungafamiljen, medveten om att hennes äktenskap med prins Charles har rasat samman inför öppen ridå. Han ses allt oftare med Camilla Parker-Bowles, medan hon fortsatt tvingas spela den perfekta hustrun. Alla är inställda på en sedvanlig, stramt regisserad jul med mat, dryck, tomma fraser och fasanjakt, men Diana vet att allt måste bli annorlunda denna gång. Fången i en omöjlig roll har hon nu bara ett mål: att skydda sig själv och sina pojkar Harry och William mot outhärdlig exponering och förljugenhet.

I Spencer spelas Diana av Kristen Stewart som inte gått utan kritik under sin karriär. För den här rollen är hon däremot väldigt hyllad. Och notera hur lik hon är en ung Diana!

Här streamar du: Spencer (2021)

The Favourite (2018) – film

En helt klart mer lekfull och mindre historiskt korrekt skildring. Det är Tidigt 1700-tal, England är i krig med Frankrike, men ändå frodas ank-racing och ananasätande. Den bräckliga drottningen Anne sitter på tronen medan vännen Lady Sarah styr landet samtidigt som hon tampas med Annes sviktande hälsa och kraftiga humörsvängningar. När den nya tjänaren Abigail anländer tar Sarah henne under sina vingar, men då kriget blir tidskrävande för henne kliver Abigail istället in i rollen som drottningens högra hand. Deras spirande vänskap ger henne en chans att återvända till sina aristokratiska rötter där hon inte kommer låta någon kvinna, man, politiker eller kanin stå i vägen.

När vi listar filmer och serier om Brittiska kungar och drottningar är The Favourite en av de klart mest framgångsrika titlarna. Den nominerades till hela tio Oscar och vann en av dem. Det var Olivia Colman som tog hem priset för Bästa kvinnliga huvudroll.

Här streamar du: The Favourite (2018)

The King (2019) – film

Prins Hal måste förvandla sig från en oansvarig festprisse till krigarkonung, och möta hot från både utifrån och inifrån slottets murar för att vinna slaget om England. I The King ser vi skådespelare som Timothée Chalamet, Ben Mendelsohn, Joel Edgerton, Robert Pattinson och Lily-Rose Depp.

Här streamar du: The King (2019)

Mary Queen of Scots (2018) – film

Saoirse Ronan och Margot Robbie har huvudrollerna i detta drama som tar vid när Mary som efter att ha krönts till Frankrikes drottning vid 16 års ålder och blivit änka vid 18, vägrar att gifta om sig. Istället återvänder hon till hemlandet Skottland för att återta tronen. Men Skottland och England styrs nu med järnhand av Elizabeth I. ”Systrarna” betraktar varandra med fasa och fascination. Som rivaler både i kärlek och makt, och som kvinnliga regenter i en patriarkal värld, måste de bestämma hur de vill spela spelet om giftermål kontra självständighet. 

Här streamar du: Mary Queen of Scots (2018)

Young Victoria
"Young Victoria" är ett givet tips på listan över filmer och serier om Brittiska kungahuset. Foto: Momentum Pictures.

Young Victoria (2009) – film

Året är 1837 och den då knappt 18-åriga prinsessan Victoria tillträder tronen som Englands drottning. Hon sitter på en av världens mäktigaste positioner, men bakom hennes rygg utspelar sig ett maktspel om hennes framtid. Imperiets öde vilar i hennes händer – men hennes eget väntar runt hörnet.

Oscarsvinnaren Graham King, Martin Scorsese, Tim Headington och hertiginnan Sarah Ferguson har producerat denna imponerande och storslagna kostymfilm om en av Europas mest betydelsefulla härskare – och om den kärlek som mer än något annat kom att styra hennes liv. Som Victoria ser vi Hollywoodstjärnan Emily Blunt

Här streamar du: Young Victoria (2009)

Elizabeth (1998)
Foto: PolyGram Filmed Entertainment.

Elizabeth (1998) – Film

England år 1554. Henry VIII är död. Nationen är delad av hat – katoliker står mot protestanter. Henrys äldsta dotter, katoliken Mary, blir drottning och styr nationen med järnhand. Men hon är barnlös och katolikernas största fruktan är att hennes protestantiska halvsyster Elizabeth ska ärva tronen. När Mary dör och Elizabeth kommer till makten besannas deras farhågor. Nationen står nu inför ett makt- och religionsskifte präglat av falskspel, förräderi och mord. En farlig och omvälvande tid där förutsättningen för att klara sig är enkel: fullständig makt kräver fullständig lojalitet. 

I detta fascinerande drama, som förtjänar sin plats på vår lista över filmer och serier om Brittiska kungahuset, ser vi Cate Blanchett som Elizabeth. En roll för vilken hon Oscarsnominerades.

Här streamar du: Elizabeth (1998)

The Tudors är en av film och serier om brittiska kungahuset
Foto: Showtime.

The Tudors (2007-2010)

Hyllad dramaserie om den ökände Henrik VIII:s 40-åriga regeringstid. The Tudors rullade över fyra säsonger och vann sammanlagt hela sex Emmystatyetter. Som Kung Henry ser vi Jonathan Rhys Meyers och bland andra bärande namn på listan finns Natalie Dormer och Henry Cavill, som båda gjort stora filmkarriärer på senare tid. 

Här streamar du: The Tudors (2007-2010)

The Hollow Crown
Foto: BBC.

The Hollow Crown (2012-2016)

The Hollow Crown är en serie av filmer om det brittiska kungahuset. Den första filmserien täcker berättelser om Richard II, Henry IV och Henry V. I den ser vi framförallt de stora filmstjärnorna Ben WhishawJeremy Irons och Tom Hiddleston. Den andra serien av filmer berättar om Henry VI, Henry VII och Richard III, som spelas av Benedict Cumberbatch. Andra storheter i den andra delen av The Hollow Crown är Sophie Okonedo och Judi Dench

Serien vann sammanlagt sex BAFTA-priser (vilket är enormt hemma i Storbritannien) och måste ses om du är ett fan av filmer och serier om Brittiska kungahuset. 

Här streamar du: The Hollow Crown (2012-2016)

Streama Wolf Hall
Foto: BBC.

Wolf Hall (2015)

Miniserie om hur Thomas Cromwell blev Henry VIII:s närmast förtrogna. Ett intrigspel som utspelar sig under Tudortiden i 1530-talets England. En tidigare roll om i en serie om det brittiska kungahuset för Claire Foy, som framför allt är förknippad med The Crown. I Wolf Hall som rullade i en säsong ser vi också Damien Lewis och Oscarsbelönade Mark Rylance. Sammanlagt plockade produktionen på sig imponerande 8 stycken Emmynomineringar. 

Här streamar du: Wolf Hall (2015)

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL