Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fight Club

CENSUR: Kina klipper bort ikoniska Fight Club-slutet

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
27 januari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
27 januari 2022

Filmklassikern ska tvättas ren

Slutet på klassikern "Fight Club" från 1999 klipps bort i Kina, när filmen nu ska få premiär. Istället möts publiken av en skylt där det står att myndigheterna vann.

Trots att David Finchers klassiker närmar sig 25-årssträcket väljer nu den kinesiska myndigheten att klippa sönder filmen inför den efterlängtade premiären i landet. Filmen har nämligen inte gått upp på de kinesiska biograferna förrän nu.

Som vi alla vet, slutar Fight Club i buller och brak med en explosiv final som har etsat sig fast i popkulturens historia. Men i det stora landet i öst slutar inte filmen med att byggnader sprängs, nej, där klipps filmen abrupt och istället möts publiken av ett meddelande om att polisen grep förövarna innan något hann hända och att de arresterades, inklusive huvudrollen Durden som ska ha skickats till mentalsjukhus.

Så här står det ordagrant:

"Genom den ledtråd Tyler försett dem med, klurar polisen snabbt ut hela planen och arresterar samtliga kriminella, för att framgångsrikt förhindra bomben att explodera. Efter rättegången sänds Tyler till ett mentalsjukhus för att mottaga psykologisk behandling. Han skrevs ut ur sjukhuset 2012."

Så här ska det se ut:

Den amerikanska senatorn Ted Cruz kommenterade nyheten på Twitter: "The second rule of Fight Club is 'we will do and say whatever the Chinese communist censors tell us to do and say.'"

Det är inte ovanligt att den kinesiska regeringen klipper och ändrar i västerländska filmer, däremot är det ovanligt att de ändrar ett helt slut. Här ser

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL