Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Kina bojkottar svenska filmer

Kina bojkottar svenska filmer

Kristian Andersson | Nyhet
30 november 2019
Kristian Andersson | Nyhet
30 november 2019

På senare tid har Kina stoppat svenska filmer.

Kina har stoppat Nisti Stêrks film "Blott Sverige svenska komedienner har" från att visas i Kina. Beslutet beskrivs som en "konsekvens" för att kulturminister Amanda Lind delade ut pris till svensk-kinesiska politiska fången Giu Minhai.

Häromdagen möttes vi av beskedet om att Dag Hammarskjöld-dokumentären Cold case Hammarskjöld bojkottas i Kina. Nu har även Nisti Stêrk film Blott Sverige svenska komedienner har, med skådespelare som Eva Rydberg, Llll Lindfors, Pia Johnsson, Gina Dirawi och Annika Lantz i rollerna, förbjudits.

Detta trots att filmen visats på den kinesiska filmfestivalen China Women's Film Festival tidigare i år.

– Jag fick veta att det var på grund av relationerna mellan Kina och Sverige efter det som hände med kulturministerns prisutdelning, sade Nisti Stêrk till Expressen.

Cold case Hammarskjöld
Foto: Tore Vollan - Cold case Hammarskjöld.

Att Kina bojkottar svenska filmer beskrivs som en konsekvens för att kulturminister Amanda Lind, trots påtryckningar, delade ut Tucholskypriset till den svensk-kinesiska bokförläggaren Gui Minhai, som sedan 2015 sitter fängslad i Kina för att ha kritiserat den kinesiska regimen.

– Vi har markerat tydligt mot Kina både vid ambassaderna i Stockholm och i Peking, sade Amanda Lind vid prisutdelningen.

Stêrks film skulle förra veckan visas fem gånger på den kinesiska filmfestivalen China Women's Film Festival. Den första visningen hölls i Peking, där allt gick enligt planerna. Men sedan, när Stêrk skulle visa filmen på ett universitet i Shenyang,  fick hon veta att arrangören hade avbokat föreställningen när de hört talas om Kina-Sverige-konflikten.

Strax därefter ställdes även filmen in i Kulturhuset, vilket enligt Stêrk berodde på en order från Peking efter att företrädare för den kinesiska myndigheten hade kallat filmen "pervers". Exempelvis reagerade de mot en scen där Annika Lantz har på sig en löspenis.

Till slut skulle filmen visas i en Sverigeälskares bokhandel, men sex poliser dök upp och insisterade på att de skulle få undersöka affärsägarens dator och började ställa flera frågor.

Här kan du läsa mer om Svensk film.