Camilla Läckberg

Camilla Läckberg om sitt favoritmord: ”Oroväckande att jag kan svara så fort”

Emil Oscar Rasmussen
27 september 2023 kl. 21:09

Läckbergs avslöjande för Filmtopp – det riktiga mordet som fascinerar henne mest

Sveriges deckardrottning kan onekligen ett och annat om mord – ett måste när man är landets mest framgångsrika författare inom genren. Men finns det något riktigt mord som hon skulle kunna klassa som sitt "favoritmord"? Camilla Läckberg har gett Filmtopp ett svar.

För några veckor sedan var Filmtopps Axel och Eric Diedrichs på plats i Varberg under inspelningen av Strandhotellet Camilla Läckbergs såpa på Viaplay. I samband med det fick vi chansen till ett längre samtal med serieskaparen själv. När Läckberg inte övervakar såpainspelningar är hon som bekant en flitigt arbetande författare (även om AI föreslår något annat), och kan titulera sig som Sveriges ohotade deckardrottning. Som deckarförfattare har Läckberg ofrånkomligen skrivit en hel del om mord och gjort efterforskningar kring ämnet, så det var givetvis något Filmtopp var nyfikna på att diskutera med henne.

Camilla Läckberg om sitt favoritmord: ”Oroväckande att jag kan svara så fort”
Camilla Läckberg tänker på sitt favoritmord? Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Int.

Camilla Läckberg om sitt favoritmord: ”Oroväckande att jag kan svara så fort”

När man får chansen att intervjua deckardrottningen själv är mord ett ofrånkomligt ämne att lyfta. Men alla frågor kan inte kretsa kring brotten som hon själv har diktat upp i sina böcker och serier. Att ta reda på varifrån inspirationen kommer är också något som förtjänar att undersökas – vilket ledde till frågan om Camilla Läckberg har ett "favoritmord". Och det har hon givetvis.

– Ja, det har jag faktiskt, svarar Camilla Läckberg snabbt. Det är oroväckande att jag kan svara så fort, men det beror på att vi är väldigt nära platsen där mordet ägde rum. Jag är jättefascinerad av mordet på taxichauffören Kjell, som ägde rum i Bua här utanför Varberg. Han slogs ihjäl på 90-talet vid ett vedupplag och spåren ledde fram till två lokala hus. Det visade sig att de var lejda av mamman till Kjells fästmö. Hon flydde landet ett tag, till Frankrike, och var efterlyst av Interpol. De lyckades inte döma henne för mord, utan hon menade att hon bara hade lejt dem för att misshandla Kjell och inte döda honom. Det blev grov misshandel, eller något sådant, så hon fick åtta månader. De andra åkte in för mord. Det är jag väldigt fascinerad av.

Just det här mordet har inte inspirerat något av morden som Camilla Läckberg har skrivit in i sina egna berättelser, men hon utesluter inte att det kommer att hända i framtiden:

– Jag har det i bakhuvudet, att jag skulle vilja göra någonting på det. Jag gillar också kvinnliga mördare mer än manliga. Manipulativa kvinnor är väldigt intressant, så det där är ett litet hjärtefall.

Att Camilla Läckberg lyfter ett mord som en kvinna ligger bakom är inte helt överraskande. I en tidigare intervju som Filmtopp gjort med författaren avslöjar hon nämligen att hon tycker kvinnor är mer intressanta som mördare än män.

NÄSTA ARTIKEL