Camilla Läckberg

AI-verktyg menar att annan författare skrivit Camilla Läckbergs böcker

Filmtopp
27 september 2023 kl. 11:09

Deckardrottningen slår tillbaka

Med hjälp av AI-verktyg har tidningen Kvartal gjort en undersökning som menar att flera av Camilla Läckbergs böcker sannolikt är skrivna av någon annan. I ett inlägg på Instagram slår hon tillbaka.

Har en av Sveriges mest framgångsrika författare Camilla Läckberg använt sig av spökskrivare? Det påstår en AI-analys som gjorts med stilometri, en slags statistisk dataanalys som avslöjar skribenters stilistiska fingeravtryck. Undersökningen, som gjorts under ledning av tidningen Kvartal, menar att det rör sig om böckerna Kvinnor utan nåd och Gå i fängelse.

Det är Läckbergs redaktör Pascal Engman som man menar i själva verket har skrivit Kvinnor utan nåd. Vad gäller Gå i fängelse menar undersökningen att det rör sig om en tredje, utomstående författare.

Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Int.

Camilla Läckberg slår tillbaka mot anklagelser om spökskrivare

Efter att ha tagit del av uppgifterna tar Camilla Läckberg till med sociala medier för att bemöta anklagelserna. Hon menar att de bevisar vilka begränsade faktorer AI har, och att de inte kan väga in den mänskliga faktorn.

– Alla författare jobbar med redaktörer. Det är de som får oss att ”kill our darlings”, som får oss att blomma ut till vår fulla potential. Jag har många gånger öppet och offentligt hyllat Pascal för att han hjälpt mig skriva på ett för mig nytt sätt. Det är ingen hemlighet på något sätt. Och uppenbarligen har jag lyckats väldigt väl, skriver hon.

Camilla Läckbergs pressansvariga Paulina L. Bånge vill inte ta Kvartal på allvar eftersom det vore att "bevärdiga" dem, som hon själv kallar det.

– 35 miljoner sålda böcker talar för sig själva, säger Bånge till tidningen.

Vad gäller Engman så har han inte yttrat sig om anklagelserna.

Metoden stilometri används inte sällan vid polisutredningar. Den sägs ha tagit reda på vem som gömmer sig bakom författarpseudonymen Elena Ferrante.

NÄSTA ARTIKEL