Klurigt James Bond Quiz

Producentens svar – så länge fortsätter James Bond efter Daniel Craigs avhopp

Emil Oscar Rasmussen
18 september 2023 kl. 14:10

Franchisens överhuvud öppnar upp om James Bonds framtid

Efter att Daniel Craig tackade för sig som James Bond med "No Time to Die" 2021 hänger franchisens öde i luften på ett sätt som den inte har gjort på årtionden. Är det till och med så att det finns planer på att avrunda den? Knappast, om Eon Productions Barbara Broccoli får säga sitt.

Efter flera framgångsrika år i rollen som James Bond skruvade Daniel Craig loss ljuddämparen och la den på hyllan en gång för alla efter No Time to Die (2021). Sedan dess har den älskade spionkaraktärens filmfranchise befunnit sig i limbo. Debatten om vem som ska ta över efter Craig har givetvis varit i full gång och ryktena har varit många – utan att några konkreta svar har levererats.

Med tanke på hur No Time to Die slutade är frågan om det någonsin varit lika svårt att sia om vart franchisen är på väg. Addera till det att Amazon numera är ägare av distributionsrättigheterna, efter uppköpet av MGM, och det blir plötsligt ännu svårare att gissa sig fram till vad planen är härnäst.

Om någon är orolig över att franchisen ska ta slut kan vi däremot stilla oron en aning. Det tycks inte finnas några planer på att låta James Bond gå i graven. Snarare tvärtom.

Producentens svar – så länge fortsätter James Bond efter Daniel Craigs avhopp
Foto: SF Studios.

Barbara Broccoli om James Bond-franchisens framtid efter Daniel Craig: "Så länge publiken vill se..."

Amazon må ha lyckats nypa åt sig distributionsrättigheterna till James Bond genom förvärvet av MGM, men själva upphovsrätten hanteras av Danjaq LLC, som grundades av Albert R. Broccoli och Harry Saltzman. Sedan 1962 är det Danjaqs dotterbolag, EON Productions, som har producerat James Bond-filmerna, och sedan GoldenEye (1995) har detta gjorts under ledning av Alberts dotter, Barbara Broccoli och hennes halvbror Michael G. Wilson

Broccoli-familjens grepp kring franchisen har genom åren blivit känt som väldigt beskyddande, så är det någon som kan lugna oss om franchisens fortsatta existens så är det Barbara Broccoli själv. Och vi behöver bara vrida tillbaka klockan några år för att få insikt i hennes långtgående planer för James Bond.

I Matthew Fields och Ajay Chowdhurys bok Some King of Hero: The Remarkable Story of the James Bond Films (2015) svarar Barbara Broccoli på frågan om hon ser ett slut på James Bond-franchisen:

– Så länge publiken vill se filmerna kommer de att göras av oss, eller av någon form av ättlingar till oss, säger Broccoli.

Citatet har visserligen några år på nacken nu, men Broccoli tycks alltså se franchisen leva vidare även efter att hon kliver åt sidan.

Väntar ett JBCU (James Bond Cinematic Universe)?

Barabara Broccoli tycks se en framtid där James Bond går i arv till ännu en ny generation, och med andra ord en rad ytterligare filmer inom franchisen. Med tanke på Amazons involvering i James Bond är det lätt att föreställa sig att det finns tankar på en Marvel-stor satsning på James Bonds filmuniversum, men något riktigt så extremt lär vi inte få se.

Det är som sagt fortfarande EON Productions som i huvudsak producerar filmerna och det finns ingenting som i dagsläget tyder på Broccoli-familjen avser att lägga det ansvaret i Amazons händer, även om en utökad franchise inte heller känns osannolik i framtiden.

Oavsett vad som händer med James Bond längre fram lär vi inom kort få klarhet i vem som blir näste James Bond.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL