Christopher Nolan pekar ut den bästa James Bond-skådespelaren

Christopher Nolan pekar ut den bästa James Bond-skådespelaren

Emil Oscar Rasmussen
26 juli 2023 kl. 20:00

Stjärnregissörens överraskande James Bond-favorit

Christopher Nolan är regissören på allas läppar just nu (tillsammans med Greta Gerwig). Hans "Oppenheimer" är en av årets med omtalade filmer och många cineaster ser redan fram emot vad han ska hitta på härnäst. Nyligen berättande han att han drömmer om att göra en James Bond-film, och tidigare har Christopher Nolan även pekat ut vem han tycker är den bästa James Bond-skådespelaren.

Christopher Nolan gör succé med Oppenheimer – det biografiska dramat med storstjärnor som Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt och Florence Pugh, för att bara nämna några. Genom sin karriär har han etablerat sig som en regissör vars namn blivit en kvalitetsstämpel, tack vare filmer som Interstellar (2014), Dunkirk (2017), The Dark Knight-trilogin, The Prestige (2006) m.fl.

Daniel Craig är INTE Christopher Nolans favorit-James Bond
Daniel Craig är INTE Christopher Nolans favorit. Foto: SF Studios.

Med tanke på vilken hög nivå Nolans filmer alltid tycks hålla är det inte överraskande att många vill veta vad han har på gång härnäst – trots att Oppenheimer inte har mer än några dagar på nacken. Nyligen skrev vi om hur Christopher Nolan gärna hade tagit sig an en James Bond-film i framtiden, och även om det inte nödvändigtvis blir hans nästa projekt känns det inte helt orimligt att det blir verklighet i framtiden.

Det är nämligen inte första gången Nolan uttalar sig om den älskade filmserien om agenten med rätt att döda. Tidigare har han också pekat ut vem som är hans favoritskådespelare i rollen som James Bond.

Christopher Nolan pekar ut den bästa James Bond-skådespelaren – det överraskande valet

Flertalet gånger genom åren har Christopher Nolan pratat öppet om sin förkärlek för James Bond och hur Bond-filmerna varit delaktiga i att forma honom som regissör. Nolan har exempelvis hävdat att Älskade spion (1977) var en av de första filmerna som väckte liv i hans filmintresse. I den filmen är det Roger Moore som spelar huvudrollen, men det är inte Nolans Bond-favorit.

I de flesta omröstningar som florerar online ser resultaten över de populäraste Bond-skådespelarna snarlika ut varandra. Sean Connery placerar sig i regel överlägset i toppen, följd av Daniel Craig. Prispallen görs sedan komplett av Pierce Brosnan, med Moore precis utanför medaljplatserna.

Christopher Nolan pekar ut den bästa James Bond-skådespelaren
Christopher Nolans oväntade Bond-favorit. Foto: UIP.

Överraskande nog är det ingen av de fyra sedvanliga Bond-favoriterna som placerar sig överst på Christopher Nolans lista. Istället är det Timothy Dalton som ligger Nolan närmast hjärtat, något han avslöjade i podcasten Happy Sad Confused, 2020. 

En anledning till att Dalton är en favorit hos Christopher Nolan beror troligtvis på att han håller Iskallt uppdrag (1987) och Tid för hämnd (1989) som två av de bästa James Bond-filmerna.

Christopher Nolan vågar alltså gå mot strömmen i sitt utnämnande av den bästa James Bond-skådespelaren, i sitt val av Timothy Dalton. Nu påbörjar vi nästa jakt – den på en mästerregissör som håller Geroge Lazenby som sin favorit ...

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL