Blev stjärnor med Mysteriet på Greveholm – det gör skådisarna i dag

Blev stjärnor med Mysteriet på Greveholm – det gör skådisarna i dag

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 31 december 2023 kl. 09:12 | Publicerad 21 december 2023 kl. 19:12

Vad gör barnen från den älskade julkalendern i dag?

"Mysteriet på Greveholm" är en av tidernas mest älskade julkalendrar, och i den slog tre unga skådespelare igenom med dunder och brak. Men vad hände med dem sen egentligen? Filmtopp har tagit reda på vad skådespelarna gör i dag.

Få julkalendrar har gjort samma avtryck som Mysteriet på Greveholm (1996). Den är än i dag mångas absoluta favorit bland SVT:s julkalendrar genom åren och den är dessutom – inte helt överraskande – en av de bäst rankade julkalendrarna genom tiderna. Julkalendern från 90-talet var så populär att det till och med blev en uppföljare, Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst år 2012.

I Mysteriet på Greveholm fick vi se etablerade skådespelare som Anna-Lena Brundin, Peter Fridh, Sven Ahlström och Pierre Lindstedt m.fl. i rollerna, men vi introducerades också för tre nya förmågor i huvudrollerna: de tre barnen Hanna Malmberg, Gustaf Åkerblom och Linn Bülow. Samtliga av dem gjorde sina skådespelardebuter i den älskade julkalendern.

Men vad hände med dem sen egentligen?

Vad hände med barnskådespelarna från Mysteriet på Greveholm?

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Hanna Malmberg (@hanna_malmberg)

Det gör Melitta (Hanna Malmberg) från Mysteriet på Greveholm i dag

Den äldsta systern Melitta Olsson spelades i Mysteriet på Greveholm av Hanna Malmberg, som när julkalendern sändes var 16 år gammal. I dag har Hanna hunnit bli 43 år gammal och är fortfarande aktiv som skådespelare. Sedan debuten på 90-talet har hon medverkat i en rad välkända produktioner, som Häxdansen (2008), Tjockare än vatten (2024), Morden i Sandhamn (2020) och En våldsam kärlek (2020). Hanna medverkade även i några avsnitt av julkalender uppföljaren Grevens återkomst.

Vid sidan om skådespelaryrket har Hanna Malmberg också arbetat som yogainstruktör och hon kallar sig även för människorättsaktivist. Du kan läsa mer om Hanna på hennes hemsida och Instagram.

Mysteriet på Greveholm
Gustaf Åkerblom, Hanna Malmberg och Linn Bülow i "Mysteriet på Greveholm" (1996). Foto: SF/SVT.

Det gör Ivar (Gustaf Åkerblom) från Mysteriet på Greveholm i dag

Ivar var mellanbarnet i familjen Olsson i Mysteriet på Greveholm och han spelades av Gustaf Åkerblom, som var 14 år när julkalendern hade premiär. Gustaf är, precis som Hanna, aktiv i branschen än i dag, men har huvudsakligen tagit sig an roller bakom kameran. Han har visserligen medverkar framför kameran i Varannan vecka (2006), Halvdan viking (2018) och i Gevens återkomst, men i dag är det främst som regissör han är känd. De senaste åren har han regisserat filmer och serier som Sune i fjällen (2014), LasseMajas detektivbyrå (2020–2021), Ture Sventon och jakten på ungdomens källa (2021) och Sjölyckan (2020–2023). Just nu är han dessutom högaktuell med nästa säsong om Ture Sventon, Ture Sventon och den magiska lampan, som har premiär på julafton.

Gustaf Åkerblom tillhör dessutom produktionsbolaget FLX:s team av regissörer.

Det gör Lillan (Linn Bülow) från Mysteriet på Greveholm i dag

Det yngsta Olsson-syskonet Lillan spelades i Mysteriet på Greveholm av Linn Bülow, som bara var 10 år när julkalendern kom ut och tog hela Sverige med storm. I dag är Linn 37 år gammal och har i stort lämnat skådespelaryrket bakom sig. Sedan Mysteriet på Greveholm har hon endast haft en minimal roll Frostbiten (2006) och medverkat i några avsnitt av Grevens återkomst. Enligt Wikipedia ska hon efter skådespelardebuten dubbat reklamfilmer och datorspel samt sjungit på flertalet skivor.

I dag är Linn Bülow legitimerad psykolog.

Vad vi tycker om julkalendern 2023 kan du läsa här.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL