Recension: Trolltider: legenden om Bergatrollet – så bra är nya julkalendern

Recension: Trolltider: legenden om Bergatrollet – så bra är nya julkalendern

 • 24 x 14 min
 • Äventyr
 • SVT Play
Moa Andersson
Uppdaterad 01 december 2023 kl. 14:12 | Publicerad 27 november 2023 kl. 20:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Ny upplaga av Trolltider – detta är årets julkalender på SVT

Vi på Filmtopp har kollat på de fyra första avsnitten av året julkalender, en fristående fortsättning på klassikern "Trolltider" från 1979. En julkalender som kantas av nostalgi, julmys och möjligtvis lite irritation?

 • Regi:
  Lisa Farzaneh
 • Manus:
  Ola Norén, Roland Ulvselius
 • I rollerna:
  Kjell Bergqvist, Katarina Ewerlöf, Malte Gårdinger m.fl.

På fredag är det äntligen 1 december och premiärdags för årets julkalender Trolltider  legenden om BergatrolletSVT. Årets upplaga är en fristående fortsättning på klassikern Trolltider från 1979 som är en av de mest älskade julkalendrarna någonsin.

Anna Croneman, programchef för SVT Drama, berättar att de som älskade versionen från 1979 kommer få ett kärt återseende i de återkommande karaktärerna Gorm, Dorabella, Mara och Kotte. Samtidigt bjuds nya generationer in till den magiska Trolltidervärlden och till ett fantastiskt juläventyr. 

Trolltider - julkalender 2023
Love (Ossian Skarsgård) och Saga (Matilda Gross) i "Trolltider – legenden om Bergatrollet". Foto: SVT

Varför ger sig SVT på en sådan folkkär julkalender?

Man kan tänka sig att många har åsikter om att en av de mest älskade julkalendrarna genom tiderna kommer i en ny tappning. Varför ger sig SVT egentligen på en sådan folkkär julkalender? Varför inte komma med något nytt? 

– Vi har velat göra en julkalender för alla åldrar, ett spännande äventyr och nostalgiskt mys. Jag är SÅ stolt över att få bjuda in publiken till vår fina julkalender. Underbar musik ramar dessutom in denna riktigt juliga trollsaga, säger regissör Lisa Farzaneh.

Vi på Filmtopp har sett de fyra första avsnitten av årets julkalender Trolltider – Legenden om Bergatrollet. För många kan julkalendern sägas vara helig och varje år hoppas man att SVT levererar en mysig och riktigt julig kalender. För att bortse från att en möjlig irritation skulle kunna uppstå kring att kanalen rubbar de fina och starka minnena av originalet, så måste jag säga att resultatet faktiskt är välgjort och mysigt. 

Trolltider - legenden om bergatrollet
Dorabella (Helmon Solomon) och Mara (Nour El-Refai). Foto: SVT

Fortsättningen av Trolltider: "En charmig blandning av nutid och dåtid"

Julkalendern bjuder på en charmig blandning av nutid och dåtid, det är en modern tappning med inslag från originalet. Ung som gammal eller liten som stor. Vem man än är så har man antagligen på ett eller annat sätt en relation till originalet från 1979 och får starka nostalgiska känslor bara av att höra ordet "trolltider". 

Jag är ofta skeptisk när julkalendrarna varje år börjar rulla på SVT. Det finns en stark rädsla hos mig över att jag inte ska få någon julkänsla. Men efter att ha sett de fyra första avsnitten är jag exalterad över att se de kommande avsnitten som under december månad rullar på SVT. I rollerna ser vi bland andra Kjell Bergqvist, Katarina Ewerlöf, Malte Gårdinger, Nour El-Refai och Henrik Dorsin. Barnen som har huvudrollerna spelas av Matilda Gross och Ossian Skarsgård.

Årets julkalender "Trolltider – legenden om Bergatrollet" har premiär 1 december på SVT.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL