Biotrailer: Kungen – en unik inblick i Carl XVI Gustaf:s arbete

Biotrailer: Kungen – en unik inblick i Carl XVI Gustaf:s arbete

Filmtopp
07 oktober 2022 kl. 13:42

Premiär till våren

Snart får vi se biofilmen "Kungen", den första dokumentären att produceras om en svensk kung som fortfarande är i livet. Se trailern här.

Under två år uppvaktade filmregissören Karin af Klintberg hovets informationsavdelning. Till slut fick hon som första journalist någonsin ett ja. En unik möjlighet att på nära håll få följa kung Carl XVI Gustaf i hans liv och arbete. Resultatet blev filmen Kungen som har biopremiär den 24 februari 2023.

– Jag vill ta mig an samtiden med humor och värdighet, och det tror jag passar för en film om en monark också, säger Karin af Klintberg i ett uttalande om hennes kommande film.

Se trailern till dokumentärfilmen "Kungen" här:

Inspelningarna av den unika dokumentären började förra våren och sedan dess har det blivit flera möten. Ibland på avstånd, under mer formella former, som vid invigningar och statsbesök. Ibland på tu man hand, på Stockholms slott eller i parken på Solliden, vid kungens sommarboende på Öland. Samtalen handlar om allt från barndom till kungalivets toppar och dalar.

Det är första gången i historien som det pågår en dokumentärfilmsinspelning om och med en kung medan han fortfarande lever. Kungens farfar Gustaf VI Adolf och farfars far Gustaf V gav inte intervjuer.

"Kungen" släpps via SF Studios.

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL