Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
tehran

Glenn Close lärde sig persiska inför serien Tehran

  • Apple TV+
David Forssell | Nyhet
14 maj 2022
David Forssell | Nyhet
14 maj 2022

Tre lektioner i veckan

Att vara skådespelare kräver mer än att bara memorera repliker. Ibland måste man också lära sig nya språk.

I dag går det att streama första avsnittet av Tehran säsong två på Apple TV+, och lagom till premiären har skådespelerskan Glenn Close delat med sig av lite information om hur hon förberedde sig för inspelningen. 

Persiska påminner om tyska

Till etonline.com berättar Close att hon tre dagar i veckan tog språklektioner i persiska via zoom. Hon tar upp att språkets uppbyggnad är helt annorlunda än engelska och att det påminner mer om tyska i förhållande till var vissa ord placeras. Under lektionerna fick hon lära sig att bemästra ljud som inte finns i engelskan och stegvis gå från att lära sig uttala ett ord till hela meningar. 

Glenn Close spelar psykiatriker

I serien Tehran spelar Glenn Close en psykiatriker som tillsammans med sin man öppnar en klinik för iranska krigsveteraner. Serien behandlar psykisk ohälsa, ett ämne som ligger Close nära. Säsong 2 innebär debuten för Close karaktär Marjan Montazeri

Glenn Close säger att inspelningen var mycket kul, men samtidigt utmanande. Hon fick träffa iranska flyktingar och arbetade med ett team bestående av folk som talade flera olika språk. Inspelningarna ägde rum i bland annat Aten.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL