Amber Heards reaktion på att Johnny Depp vann rättegången

Amber Heards reaktion på att Johnny Depp vann rättegången

Filmtopp
Uppdaterad 02 juni 2022 kl. 10:06 | Publicerad 01 juni 2022 kl. 22:06

Skådespelerskan döms för förtal mot exmaken

Den uppmärksammade rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard har nåt sitt slut. Amber Heard döms för förtal och tvingas betala 10 miljoner dollar till Johnny Depp.

Under sex veckors tid har världen haft sina ögon riktade mot Hollywoodstjärnorna Amber Heard och Johnny Depp, vars rättegångstvist blivit ett viralt fenomen. När Johnny Depp stämde sin exhustru för förtal och 50 miljoner dollar i skadestånd, kontrade hon med att stämma honom på 100 miljoner dollar.

Nu är domen här – Amber Heard är skyldig till förtal och tvingas betala Johnny Depp många miljoner i skadestånd. Detta för en artikel som skådespelerskan skrivit i Washington Post 2018, som indirekt antyder att Depp utsatt henne för våld under äktenskapet.

Så mycket måste Amber Heard betala

Först rapporterades det om att Amber Heard måste betala Johnny Depp 15 miljoner dollar i skadestånd, vilket motsvarar ungefär 150 miljoner kronor. Men eftersom 5 miljoner av dessa klassas som straffskadestånd och delstaten i Virginia har en övre gräns på straffskadestånd på 330 000 dollar, kommer hon istället att få betala 10 350 000 dollar (cirka 102 miljoner kronor).

Men det är inte bara Amber Heard som ska betala skadestånd. Juryn anser även att Johnny Depp ska betala henne två miljoner dollar i skadestånd (cirka 20 miljoner kronor).

Johnny vs Amber (2022)
Dokumentären "Johnny vs Amber" finns nu att streama på Discovery+. Foto: 

Amber Heards reaktion på domen

När domen utdelades befann sig skådespelerskan i rättegångssalen medan Johnny Depp befann sig i Storbritannien på arbete. Amber Heard satt med huvudet sänkt när juryn förklarade hennes skyldig, punkt för punkt. Hon säger följande i ett officiellt uttalande:

"Besvikelsen jag känner i dag är bortom ord. Jag är hjärtekrossad över att berget av bevis fortfarande inte var tillräckligt för att stå emot min exmakes oproportionerliga makt och inflytande."

"Jag är även mer besviken över vad denna dom betyder för andra kvinnor. Det är ett bakslag. Den ställer tillbaka klockan till en tid när kvinnor som stod upp och talade ut kunde bli offentligt kränkta och förödmjukade. Den slår tillbaka tanken på att våld mot kvinnor ska tas på allvar."

"Jag tror att Johnnys advokater lyckades få juryn att förbise nyckelfrågan om yttrandefrihet och ignorera bevis som var så avgörande att vi vann i Storbritannien."

"Jag är ledsen att jag förlorade det här fallet. Men jag är fortfarande mer ledsen över att jag verkar ha förlorat en rätt jag trodde att jag hade som amerikan - att tala fritt och öppet."

Agerade med "verklig illvilja"

I beslutet säger juryn att de har enats om att Amber Heard agerade med "verklig illvilja" mot Johnny Depp, vilket innebär att de är övertygade om att hon gjort sina uttalanden fullt medveten om att de har varit falska.

Heard väntas nu att överklaga domen. Hennes advokater kan komma i fråga om en rad förundersökningsavgöranden, inklusive en som avslog en motion om att flytta fallet från Virginia.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL