Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Påskägg i Harry Potter – hintarna du missat

5 tokiga Harry Potter-skandaler du inte kände till

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
23 juli 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
23 juli 2023

Dramat bakom kulisserna

Hela världens älsklingstrollkarl Harry Potter är en av världshistoriens mest framgångsrika litterära franchises. Men höjderna har inte uppnåtts utan en och annan skandal på vägen. Här är 5 tokiga Harry Potter-skandaler du kanske inte kände till.

Vid det här laget är det väl knappast någon som har undgått J.K. Rowlings krig med transvärlden. Skandalen har blossat upp och muterat med hjälp av nya uttalande otaliga gånger de senaste åren. Harry Potter-skaparens ifrågasatta ståndpunkter är långt ifrån de enda negativa rubrikerna som tagit plats på förstasidorna genom åren.

I den här listan presenterar vi 5 skandaler med koppling till Harry Potter som de allra flesta inte visste om.

5 tokiga Harry Potter-skandaler du (kanske) inte kände till

5 Harry Potter-skandaler du inte kände till
Harry Potter och halvblodsprinsen var ett hett villebråd redan innan boken kom ut. Foto: Warner Bros.

1. Bokstöld och skottlossning

När det var dags för de sista böckerna att lanseras hade Harry Potter-franchisen redan växt sig till att bli en av tidernas mest framgångsrika och såväl nyfikenheten och hysterin inför kommande böcker var därför extrem. Det tydligaste exemplet på det hittar vi i samband med lanseringen av Harry Potter och halvblodsprinsen.

Enligt Rolling Stone stal en säkerhetsvakt hos en distributör två exemplar av Halvblodsprinsen sex veckor före boksläppet. Han vände sig därefter till tidningarna The Sun och The Daily Mirror för att sälja exemplaren – men saker och ting gick inte helt som förväntat. I förhandlingarna med The Sun-reportern försökte hen i sin tur stjäla boken från säkerhetsvakten, som drog vapen och avfyrade det. Enligt uppgifter ska spektaklet i slutändan mynnat ut i ett fängelsestraff på 4,5 år för säkerhetsvakten.

2. Harry Potter blir dvärg i Kina

Sedan Harry Potters stora genombrott har parodierna och de satiriska tolkningarna varit många, men andra har tagit det steget längre och helt enkelt publicerat Harry Potter-material under J.K. Rowlings namn.

Inte minst i Kina fick den typen av Harry Potter-kopior under en period förvånansvärt mycket fart på marknaden. Ett exempel var romanen Harry Potter and the Chinese Porcelain Doll, vars handling till viss del speglade J.R.R. Tolkiens The Hobbit och där Harry Potter bland annat förvandlas till en dvärg och förlorar sin förmåga att utöva magi.

En annan typ av kryp hotade inspelningen. Foto: Warner Bros.

3. Det oväntade hotet mot Harry Potter och hemligheternas kammare

Okej, detta är den snällaste varianten av skandal. Här finns det nämligen ingen person som går att beskylla, men eftersom det sannolikt lär kostat en slant för produktionen kan det här bidraget trots allt få en plats på listan:

Under inspelningen av den andra filmen, Harry Potter och hemligheternas kammare, stötte man på patrull i form av något väldigt oväntat. Löss. Flertalet av barnskådespelarna rapporterades ha drabbats av löss, vilket gjorde att inspelningen drog ut mer på tiden än vad som var tänkt.

5 Harry Potter-skandaler du inte kände till
Inte alltid så oskyldiga som de ser ut? Foto: Warner Bros.

4. Daniel "Bad Boy" Radcliffe

Skådespelaren Daniel Radcliffe, som gestaltade titelkaraktären Harry Potter under mer eller mindre hela sin uppväxt, är knappast känd för att vara en trubbelmakare. Med det sagt tänjde han på gränserna en hel del gånger under produktionen av de många filmerna – åtminstone under dem som genomfördes när han hade kommit upp i åren en aning.

Radcliffe har exempelvis erkänt själv att han vid flertalet tillfällen kom full till jobbet efter att ha druckit nätterna långa. Han har också bekräftat att han var romantiskt involverad med flertalet groupies och vid ett tillfälle anklagades han tillsammans med kollegan Rupert Grint för att röka cannabis. De sistnämnda uppgifterna ska duon dock ha nekat till.

Jamie Waylett i Harry Potter.
Jamie Waylett (vänster) som Vincent Crabbe. Foto: Warner Bros.

5. Vincent Crabbes knarkodling

Jamie Waylett spelade fram till 2009 rollen som Draco Malfoys lakej Vincent Crabbe. Vid den tidpunkten började skådespelaren hamna i trubbel med lagen. Medan Grint och Radcliffe nekade till sina påstådda cannabisvanor, var Waylett 2009 tvungen att erkänna sina. Han hade då ertappats med att både odla egen cannabis och ha betydande volymer i sin ägo utanför hemmet.

Den gången ska det ha lett till samhällstjänst, men det var inte sista gången han skulle uppmärksammas för att bryta lagen. I samband med upploppen i London 2011 fångades han bland annat på bild med en bensinbomb.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL