Nu släpps Belgravia säsong 2 – Downton Abbey-skaparens senaste verk

5 serier för dig som gillar Belgravia – Filmtopp tipsar

Uppdaterad 21 mars 2024 kl. 11:03 | Publicerad 28 februari 2024 kl. 12:02

Serietips för dig som vill ha mer drama, historia och kärlek

"Belgravia: Ett nytt kapitel" har fått många att bli intresserade av aristokraternas liv i det gamla viktorianska England. Här är en lista över andra serier som bjuder på ännu mer historiskt överklassdrama.

Nyligen släpptes första avsnittet i säsong 2 av Belgravia: Ett nytt kapitel, något som Filmtopp har skrivit om tidigare. För dig som inte heller kan få nog av den brittiska dramaserien kommer här en lista över fler TV-serier som liknar Belgravia, som också handlar om överklassen och dess fascinerande liv på 18- och 1900-talet.

Filmtopp tipsar: 5 serier för dig som gillar Belgravia

Foto: HBO Entertainment.

The Gilded Age (2022-)

The Gilded Age kommer också från Belgravias skapare Julian Fellowes och bjuder på en lika dramatisk berättelse från ungefär samma tidsperiod. Däremot utspelar sig The Gilded Age inte i England, utan på andra sidan Atlanten i 1880-talets New York City. Här möter vi familjen Russel som nyligen blivit rika genom den snabbväxande amerikanska ekonomin. Tvärs över gatan bor grannfamiljen van Rhijn, vars rikedomar gått i arv i generationer, som nu känner sig hotade familjen Russels snabba pengatillväxt. Precis som i Belgravia så handlar serien om klasskonflikt, pengar och innehåller mängder med drama.

Här kan du streama: The Gilded Age

Foto: BBC.

Parade's End (2012)

Denna miniserie utforskar klass och kärlek i England under och efter första världskriget. Med Benedict Cumberbatch i huvudrollen som Christopher Tietjens, en aristokratisk gentleman som hamnar i ett kärleksdrama där han måste välja mellan sin vackra men manipulativa fru Sylvia eller den progressiva suffragetten Valentine. Trots att Parade's End utspelar sig senare i tid än Belgravia återkommer många liknande ämnen, såsom klassklyftor, äktenskapsproblem, politik och förändringar i det brittiska samhället.

Här kan du streama: Parade's End

Downton Abbey.
Foto: Universal Pictures.

Downton Abbey (2010-2015)

Skaparen bakom Belgravia, Julian Fellowesligger också bakom den världsberömda serien Downton Abbey, en historisk dramaserie som utforskar livet i en aristokratisk familj i början av 1900-talet. Downton Abbey har vunnit flera Emmys, och har fått beröm för sina starka storylines och snygga miljöer. Serien berör en bred palett av olika ämnen – bland annat kärlek, politik, klassfrågor och historiska händelser.

Här kan du streama: Downton Abbey

Foto: Netflix.

Familjen Bridgerton (2020-)

Här är en serie speciellt för dig som älskar skvaller och drama i en historisk miljö. Familjen Bridgerton får vi precis som i Belgravia följa en pampig överklassfamilj i London på 1800-talet, även om Familjen Bridgerton drar mer åt romantiskt drama-hållet. Serien följer de åtta syskonen i Bridgerton-familjen i sin jakt på kärlek, där interna konflikter och sociala förväntningar ofta skapar trubbel i paradiset.

Här kan du streama: Familjen Bridgerton

Foto: Netflix.

The Crown (2016-2023)

Sist men inte minst har vi The Crown, en verklighetsbaserad serie som handlar om den brittiska monarkins historia från tidigt 1900-tal och framåt. Serien utforskar de historiska händelser som formade Storbritannien under drottning Elizabeth II:s tid på tronen och ger en intressant inblick i den brittiska kungafamiljens privatliv. Drama, känslor, personliga relationer och konflikter är några centrala teman i serien, men det som egentligen utmärker The Crown är den genomgående höga produktionskvaliteten. Skickliga skådespelare och ett proffsigt berättande ger en sjukt bra och intressant serie som alla borde se.

Här kan du streama: The Crown

Filmtopp håller dig uppdaterad varje dag med fler listor och tips inom film och serier.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL