10 Feel good-filmer att lysa upp januari med – Filmtopp tipsar!

10 feel good-filmer att lysa upp januari med – Filmtopp tipsar!

Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 20:01 | Publicerad 08 januari 2024 kl. 18:01

Filmerna som värmer i vintermörkret

Känner du dig lite låg i vintermörkret? Filmtopps Eric Diedrichs har botemedlet i form av ett gäng feel good-filmer som kan lysa upp tillvaron i januari.

Att skriva en lista på feel good-filmer visade sig vara en rejäl utmaning. Dels eftersom jag tenderar att tycka att typiska "feel goods" är rätt smetiga – jag tål inte En oväntad vänskap. Dels eftersom det är genre som är rätt svår att definiera. För vad är det egentligen som definierar en feel good? Är det som den raka översättningen antyder, att det är en film som får en att "må bra"? Kanske. Men då är ju i princip alla romantiska komedier "feel goods". Och om jag skulle "må bra" av att se en vass psykologisk thriller, inte är det en "feel good"-film.

För att få klarhet i detta googlade jag lite och definitionen verkar inte vara direkt enhetlig. Många var de som listade romantiska komedier och High School-filmer – trots att de har sin egen genre. Annat som var vanligt var "coming of age"-filmer. Nej, nej, nej.

Min egen definition blev följande:

Feel good = en lättsam och upplyftande historia där karaktärerna växer som personer och kommer närmare varandra, utan några mörkare dramatiska vändningar. OBS! Ej romantiska komedier.

Efter att ha funderat en del, våndats onödigt mycket, dödat några extremt vanliga tips, så kom jag fram till tio filmer som lämpar sig för min definition och som faktiskt är väldigt, väldigt bra.

10 Feel good-filmer att lysa upp januari med – Filmtopp tipsar!

Stillbild ur CODA – 10 Feel good-filmer att lysa upp januari med
Foto: Apple Studios

CODA (2021)

Regi: Siân Heder
Med:
Emilia Jones, Marlee Martin, Troy Kotsur m.fl.

Ruby är den enda hörande i en döv familj. När deras fiskeföretag hotas, måste hon välja mellan att följa sina egna musikdrömmar eller att stanna hemma och hjälpa familjen. Många blev förvånade när CODA vann Oscarn för bästa film över Kenneth Branaghs Belfast, men jag tillhör den skaran som blev förvånad och glad. Detta är den bästa feel good-filmen på länge.

Här streamar du: CODA (2021)

10 Feel good-filmer att lysa upp januari med – Green Book
Foto: Nordisk Film.

Green Book (2018)

Regi: Peter Farrelly 
Med:
Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini m.fl.

Att Peter Farrelly skulle kamma Oscarn efter Dum & Dummare 2 var det nog ingen som trodde. Men så blev det. Även om jag själv aldrig skulle ha röstat på Green Book så är det en oväntat bra feel good-film av det klassiska slaget. Den lyckas i princip med allt som En oväntad vänskap försöker göra. Viggo Mortensen spelar ruffige Tony, som får i uppdrag att köra den världsberömda pianisten Don Shirley (Mahershala Ali) på en turné i amerikanska södern. Rasismen hänger i luften – men också en oväntad vänskap.

Här streamar du: Green Book (2018)

Chef
Foto: UIP.

Chef (2014)

Regi: Jon Favreau
Med:
Jon Favreau, John Lequizamo, Scarlett Johansson m.fl.

Kocken Carl Casper (Jon Favreau) säger upp sig från en fin restaurang för att flytta till Miami och slår sig samman med sin exfru, sin vän och sin son, och öppnar en food truck. På gatan hoppas Carl kunna återfinna sin passion för matlagning – och därmed sin hunger efter både livet och kärleken. Mysigt, trevligt med hög feel good-faktor!

Här streamar du: Chef (2014)

Julie & Julia – 10 Feel good-filmer att lysa upp januari med
Foto: Walt Disney Studios.

Julie & Julia (2009)

Regi: Nora Ephron
Med: Amy Adams, Meryl Streep, Chris Messina, Stanley Tucci m.fl.

På tal om matlagning – Julie & Julia är en smarrig komedi med toppenskådespelerskorna Meryl Streep och Amy Adams. Här följer vi skribenten Julie som bestämmer sig för att laga stjärnkocken Julia Powells 524 recept på 365 dagar. Matlagningen visar sig bli ett effektivt sätt för Julie att uttrycka sig på.

Här streamar du: Julie & Julia (2009)

10 Feel good-filmer att lysa upp januari med – Little Miss Sunshine
Foto: Twentieth Century Fox.

Little Miss Sunshine (2006)

Regi: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Med:
Steve Carell, Toni Collette, Paul Dano, Greg Kinnear, Alan Arkin, Abigail Breslin m.fl.

En av de i särklass bästa filmerna i genren – om inte den bästa. En dysfunktionell familj tvingas resa genom USA i en gammal folkvagn för att den yngsta dottern bestämt ska vara med i en skönhetstävling. Underbara karaktärer och träffsäker kritik mot den bisarra idén med skönhetstävlingar för barn. Öppet mål förvisso, men SÅ bra.

Här streamar du: Little Miss Sunshine (2006)

School of Rock
Foto: UIP.

School of Rock (2003)

Regi: Richard Linklater
Med:
Jack Black, Mike White, Joan Cusack m.fl.

I feel good-världen är berättelser om udda fåglar som startar band och ska delta i en stor tävling nästan en genre i sig, men frågan är om det någonsin har gjorts med samma eufori som i School of RockJack Black är rockmaestro och kidsen rockar röv. Klassiker du säkert redan ha sett, men herregud, se den igen!

Här streamar du: School of Rock (2003)

Sideways – 10 Feel good-filmer att lysa upp januari med
Foto: Twentieth Century Fox.

Sideways (2004)

Regi: Alexander Payne
Med:
Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh m.fl.

Just nu är Alexander Payne och Paul Giamatti aktuella med biofilmen The Holdovers (också väldigt sevärd), men deras bästa samarbete finner du i underbara Sideways. Här spelar Paul en bitter vinkännare som ger sig ut på en vinresa med sin polare (en avdankad TV-stjärna). Dråpliga situationer och en stor dos värme, men också lite svärta och en hel del vin. 

Här streamar du: Sideways (2004)

10 Feel good-filmer att lysa upp januari med – Ghost World
Foto: Triangelfilm.

Ghost World (2001)

Regi: Terry Zwigoff
Med:
Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi m.fl.

Håll i dig nu. Ghost World är ett mästerverk, som du bara MÅSTE se. Thora Birch strax efter genombrottet med American Beauty Scarlett Johansson i en tidig filmroll. Här spelar de två ironiska kompisar som ständigt sätter sig på tvären och gärna driver med sin omgivning. En dag träffar de stofilen Seymour (Steve Buscemi) och bestämmer sig för att hitta en flickvän åt honom.

Här streamar du: Ghost World (2001)

Livet från den ljusa sidan
Foto: Egmont Film.

Livet från den ljusa sidan (1997)

Regi: James L. Brooks
Med:
Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear, Cuba Gooding Jr. m.fl.

På tal om mästerverk, jämte Little Miss Sunshine är Livet från den ljusa sidan – med en vresig Jack Nicholson med tvångstankar – bäst i feel good-klassen. En dag tvingas han stifta bekantskap med sin homosexuella granne och en ensamstående mor, något som förändrar alla deras liv.

Här streamar du: Livet från den ljusa sidan (1997)

Marty – 10 Feel good-filmer att lysa upp januari med
Foto: United Artists.

Marty (1955)

Regi: Delbert Mann
Med:
Ernest Borgnine, Betsy Blair, Esther Minciotti m.fl.

Oj, här blev det ett rejält hopp i tiden! En ljuv och mysig feel good av det ROMANTISKA SLAGET. Ja, jag vet, jag säger emot mig själv, men Marty måste vara med. Jag kan inte leva med mig själv annars. Dessutom vill jag hävda att detta inte är en romantisk komedi. Nej, det är en upplyftande, humanistisk upplevelse. Marty – en medelålders slaktare med dåligt självförtroende – försöker desperat hitta kärleken och blir plötsligt betuttad i en annan ensam själ med dåligt självförtroende. Jag älskar verkligen den här filmen och jag tror att du kan göra det med.

Här streamar du: Marty (1955)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL