Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
CODA blev historisk på Oscarsgalan

CODA blev historisk på Oscarsgalan

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
28 mars 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
28 mars 2022

Första strömproduktion att vinna för Bästa film

Apple TV+ dramakomedi "CODA" vann inatt Oscarsgalans pris för Bästa film och blev därmed historisk som den första produktion av en streamingtjänst att kamma hem priset.

De allra tyngsta strömtjänsterna Netflix, HBO Max, Disney+ och Amazon Prime Video har haft många Oscarsnomineringar de senaste åren och likaså vinster. Men det var en Apple TV+-produktion som skulle knipa den första Oscarn för Bästa film av en strömtjänst. Detta för filmen CODA. Den varma dramakomedin följer Ruby som är den enda hörande i en döv familj. När deras fiskeföretag hotas, måste hon välja mellan att följa sina egna musikdrömmar eller att stanna hemma och hjälpa sin familj.

CODA var sammanlagt nominerad i tre kategorier och vann Oscarn för samtliga. Utöver priset för Bästa film fick den även statyetter för Bästa manliga biroll (Troy Kotsur) och Bästa manus baserat på förlaga (Sian Heder, som även regisserat filmen). 

När CODA vann nattens största pris ansågs det vara en skräll eftersom den slog ett gäng tungviktare som på förhand hade tyngre favoritskap. De andra nominerade filmerna bestod av Belfast, Don't Look Up, Dune, The Power of the Dog, West Side Story, Licorice Pizza, King Richard, Drive My Car och Nightmare Alley

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL