Visste du det här om Benicio Del Toro?

Visste du det här om Benicio Del Toro?

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 12 april 2022 kl. 13:04 | Publicerad 19 februari 2022 kl. 10:02

10 roliga fakta om Benicio Del Toro

Filmstjärnan Benicio Del Toro fyller 55 år i dag och det passar vi på att fira med lite underhållande trivia om skådespelaren, hans liv och hans karriär.

1. Del Toros fisar ligger bakom den ikoniska scenen i De misstänkta

Scenen i The Usual Suspects (1995), där de misstänkta radas upp hos polisen har blivit smått ikonisk. Det beror till stor del på hur underhållande den är, men även själva inspelningen av scenen har fått något av en legendstatus – mycket tack vare Benicio Del Toro.

Ursprungligen skulle scenen ha varit mycket seriösare, men skådespelare fick varandra hela tiden att skratta under tagningarna. Detta har bekräftats av bl.a. manusförfattaren Christopher McQuarrie, som lyft fram en av skådespelarnas fisar som den främsta boven i dramat. Kevin Pollack, som är en av skådespelarna i scenen, säger på DVD:ns ljudspår att det var Benicio Del Toro som "fes typ 12 tagningar i rad", men utan att erkänna det.

2. Han brände sig själv med cigaretter i Fear and Loathing in Las Vegas

I Fear and Loathing in Las Vegas (1998) ska Benicio Del Toro medvetet bränt sig själv med cigaretter flera gånger inför hisscenen i filmen. Detta eftersom Oscar Zeta Acosta, som hans karaktär är baserad på, ska ha gjort precis det i verkligheten. Som ni kan se syns dock inte några brännmärken till i scenen, så om det stämmer får vi förmoda att det klipptes bort och att Del Toro gjorde det hela i onödan.

3. Benicio Del Toro kunde spelat rollen som Darth Maul

Darth Maul
Foto: 20th Century Fox.

Benicio Del Toro sägs ha varit favoriten till att spela den legendariska Star Wars-karaktären Darth Maul, men valde att tacka nej efter att manuset redigerades och karaktären blev avsevärt mindre. Istället gick rollen som bekant till Ray Park. Tror ni Del Toro ångrar beslutet?

Del Toro tog senare klivet in i Star Wars-universumet med en roll i The Last Jedi (2017).

4. Del Toros mörka ringar under ögonen har lett till obekväma missförstånd

Benicio Del Toro i The Last Jedi
Foto: Walt Disney Pictures.

Benicio Del Toro är känd för sina mörka ringar under ögonen, men det har inte enbart fungerat som ett anletsdrag som får honom att sticka ut ur mängden som skådespelare – det har även lett till rykten om missbruk.

– Jag hade mörka ringar under ögonen redan innan jag började high school. Ryktet var att jag var pundare. Jag har mörka ringar under mina ögon, bara acceptera det, ska Del Toro själv ha sagt om saken.

5. Benicio är INTE släkt med Guillermo

Brukar du blanda ihop stjärnskådisen Benicio Del Toros namn med mästerregissören Guillermo Del Toros? Eller har du fått för dig att de är släkt med varandra? De två profilerna misstas ofta för att vara släkt, men de har ingen relation till varandra mer än att de är aktiva inom samma bransch.

6. Hans familj ville inte att han skulle bli skådis...

Det var inte alltid självklart att Del Toro skulle bli skådespelare och hade hans familj fått bestämma hade det blivit en helt annan karriär. Båda Del Toros föräldrar ska ha varit advokater och hans pappa och gudmor (mamman dog när Del Toro var 9 år) ville att han skulle gå i föräldrarnas fotspår. Så blev det som bekant inte.

7. ...och Del Toro själv ville bli en surfer dude

Enligt Benicio Del Toro själv ska han ha haft sikte på ett liv som surfare i samband med att han flyttade till Kalifornien för att börja på college. Någon filmlång karriär hade han inte några planer på, men han är inte missnöjd med hur livet utvecklat sig.

– Nu när jag ser att jag har den här karriären och att den har funkat för mig känns det fortfarande som om jag surfar, bara på ett annat plan. Jag känner mig väldigt fri och det är allt jag någonsin velat få ut av livet, har Del Toro citerats säga.

8. En av få Oscarsvinnare som belönats för en icke-engelskspråkig roll

Benicio Del Toro i Traffic
Foto: Scanbox Entertainment.

Benicio Del Toro är en av endast fem skådespelare som har vunnit en Oscar trots att deras karaktärer huvudsakligen pratat på ett annat språk än engelska. Del Toro vann i kategorin för bästa manliga biroll med filmen Traffic (2000). Större delen av hans dialog i filmen var på spanska.

De övriga fyra som kan sålla sig till skaran är Sophia Loren, Robert De Niro, Roberto Benigni och Marion Cotillard.

9. Den yngsta som spelat en Bond-skurk

Som 21-åring spelade Benicio Del Toro rollen som Bond-skurken Dario i Tid för hämnd (1989), vilket gör honom till den skådespelare som vara yngst vid tiden som de spelat en framträdande skurk i Bond-filmerna.

Del Toro är även en av endast fem skådisar som både spelat Bond-skurk och vunnit en Oscar. De andra fyra är Christopher Walken, Javier Bardem, Christoph Waltz och Rami Malek. Del Toro är dock den enda av dem som inte spelat huvudskurken och han är den enda som spelade skurken innan han vann sin Oscar.

10. Passion för oljemålning

Benicio Del Toro i The French Dispatch
Foto: Walt Disney Pictures.

Benicio Del Toro sägs ha en stor passion för målning, specifikt oljemålning. Det kanske inte är världens mest spännande stycke trivia på egen hand, men det adderar ytterligare en dimension till hans fantastiska karaktär, den fängslade konstnären Moses Rosenthaler, i Wes Anderson The French Dispatch (2021).

Det ska nämnas att en del av listad trivia är obekräftad och kan vara värd att ta med en nypa salt.

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL