Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Ready or Not

Världens sämsta föräldrar på film!

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
22 februari 2021
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
22 februari 2021

Det sägs att man måste älska sin familj. Men ibland är det en riktig utmaning!

Här är föräldrarna på film som aldrig var stöpta för sin roll.

MER LÄSNING:

10 familjefilmer du måste se

Ready or Not (2019)

Svärfamiljen samlad för dödlig lek
Foto: Fox Searchlight

Bröllopstårtan är uppäten och den icke fågelvänliga konfettin som kastats över brudparet har sprängt lyckligt ovetande fjäderfän i luften. Det enda som står kvar på schemat innan en passionerad bröllopsnatt är en sista lekfull aktivitet med den nya familjemedlemmen. Men vem hade kunnat ana att nya, tjocka släkten skulle bjuda in till en dödlig form av kurragömma där den nyblivna frugan måste kämpa för sitt liv? Ibland är föräldrar bara sååå jobbiga.

Niceville (2011)

Hilly är en vrång mamma i Niceville
Foto: Walt Disney

Ibland är det faktiskt viktigare att vara rasist än att bry sig om sin dotters välmående. Det tycker iallafall Bryce Dallas Howards karaktär Hilly som rätt och slätt avskedar sin dotters enda positiva förebild, nämligen hemhjälpen Aibileen spelad av Viola Davis. Snart kommer väl dottern att glömma mantrat “you is kind, you is smart, you is important” hon fått lära sig av Aibileen och följa sin trångsynta moders smala fotspår. Ack och ve…

Eden Lake (2008)

Hemskaste barnen i Eden Lake
Foto: Optimum Releasing

När dagens ungdom hittar på hyss kan det räcka med ett milt straff som utegångsförbud eller en afton utan Wi-Fi. Men att uppfostra en hel drös psykopater kräver en ihärdig övertygelse om att göra 100 procent allt av det man inte ska göra som förälder. Dessa monster är inte din vardagsmat av högljudda tonåringar som sätter tuggummi under stolen. Kidsen här kommer inte att ge sig förrän du ligger livlös och bortglömd i skogen. Yikes!

Enchanted (2007)

Drottning Narissa i Enchanted
Foto: Walt Disney

Om det är något Disney kan så är det onda styvföräldrar. Prinsen Edward vill inget annat än att gifta sig med den vackra fem minuter långa bekantskapen Giselle, något den onda drottningen Narissa känner komprimerar hennes roll som drottning. Lösningen? Att skicka iväg styvsonens fästmö till en helt annan dimension utan att blinka. Långt bort till den verkliga världen i New York! Kunde du inte bara pikat henne över släktmiddagar och förolämpat hennes matlagning som alla andra svärmödrar?

Enchanted (2007)

Giselle och Robert i Enchanted
Foto: Walt Disney

Det är inte bara Narissa som klampar runt som en osmidig elefant i föräldraskorna i Enchanted. Även Robert, prins Edwards kärleksrival, vet inte hur man beter sig som en sagolik pappa. Dottern Morgan fostras till att bli en stark och målmedveten kvinna, inget som helst fel här förstås, men det kan man göra utan att dränka sin ännu unga dotters fantasirika och glättiga själ med dunklet av realism. Den totala främlingen Giselle är någon som Morgan dessutom, till synes, på väldigt kort tid knyter starkare band med än sin egen far. Snyggt jobbat, Robert...

Get Out (2017)

Föräldrarna i Get Out
Foto: Universal Pictures.

Du har en ny fin pojkvän och efter ett tag är det är dags att bjuda hemma denna snygging för dina föräldrar för att visa upp ditt kap. Dessa föräldrar vill såklart veta vem som är tillsammans med deras dotter och börjar ställa frågor, ja, “pick their brain” som man säger i USA. Nu menar ju de flesta inte bokstavligt talat men föräldrarna Armitage är det inget konstigt alls. Jag hade väl personligen inte velat bjuda hem min käraste till dessa monsterpäronen!

We Need to Talk About Kevin (2011)

Föräldrar med nyfödd Kevin
Foto: Oscilloscope Laboratories

Ni vet hur irriterande det är när någon, framförallt någon närstående, aldrig tar ens parti. I filmen We Need to Talk About Kevin behöver mamman Eva allt stöd hon kan få av maken Franklin då deras son Kevin, efter egen kort analys, tordes vara både psykopat och ha något slags narcissist-komplex. Ett faktum som Franklin varken är förmögen eller villig att se med sina skygglappar på vilket lämnar Eva med att ensam och utsatt få fatta tvivelaktiga beslut. 

Bubble boy (2001)

Mamma skyddar sonen i Bubble Boy
Foto: Buena Vista

Den unga pojken Jimmy föds utan något immunförsvar, vilket leder till ett helt liv inne i en utrymmesbegränsad plastbubbla med desinfekterade kakor som enda mål om dagen och två kärleksfulla föräldrar som enda sällskap. Iallafall till den dagen då Chloe smiter in och blir hans nya bästis.

Med åren utvecklas det känslor mellan dessa tu som dock tar stopp när hon talar om att hon ska gifta sig med mobbaren Mark. För att stoppa bröllopet bygger Jimmy en plastbubbla som han kan röra sig någorlunda fritt i, och på sin resa mot kärleken lär han sig snart att bubblan inte ens var nödvändig för att rädda hans liv.

Han har alltså utvecklat ett immunförsvar själv, något hans mamma vetat men inte velat tala om för honom för att hon var så svartsjuk på Chloe. En oerhört vidrig form av kärlek som Jimmy väljer att förlåta. Vilket gör henne till en av filmvärldens sämsta föräldrar, men honom till en av världens bästa filmsöner.

Almost Famous (2000)

Mamman i Almost Famous
Foto: Dreamworks

Elaine Miller, spelad av fantastiska Frances McDormand, kan inte det här med moderskapandet. Den enda dottern rent ut sagt flyr från det dysfunktionella familjeförhållandet och det andra barnet far, trots ihärdigt hönsmammeri, iväg på en episk resa med hårdrockare. En resa där det hela tiden är på snudden att han kommer hem igen överhuvudtaget. 

Spider-Man Far from Home (2019)

Peter Parker och Mysterio tar i hand
Foto: Sony Pictures Releasing

Peter Parker hade en fadersfigur i den nonchalanta men godhjärtade Iron Man, som tyvärr inte längre kan ge honom lärdomar om livet och superhjältandet. Peter projicerar istället en faderskapsroll i Quentin Beck (som senare kallas Mysterio), en relation som denna guld- och vinrödsklädda skägghjälte är fullt medveten om och bygger vidare på…

Iallafall fram till dess att han försöker både mörda Peter och anklaga honom för mord. Antar att han inte får en “Number 1 Dad”-mugg på fars dag!

MER LÄSNING:

Bortglömda mästerverk på Disney Plus

För fler listor scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL