Världens längsta serier – historierna som aldrig tycks ta slut

Världens längsta serier – historierna som aldrig tycks ta slut

Sofie Landgren
18 juni 2024 kl. 13:00

Serier som lyckats fängsla publiken säsong efter säsong

Att lyckas fängsla en publik i flera år, eller till och med i årtionden, är ingen lätt bedrift. Här är produktionerna som har lyckats knäcka nöten och blivit världens längsta serier.

Vi har hittat The Simpsons på svenska
Foto: Disney.

The Simpsons – 34 säsonger

"The Simpsons" är en av de längsta serierna i TV-historien. Allt började som en kort sketch på The Tracey Ullman Show 1987 innan den gick in i egen regi två år senare. Och efter imponerande 34 säsonger produceras den än i dag.

Få serier har någonsin bjudit på lika roliga och listig kulturkritik, år efter år, som The Simpsons. Dessutom är det allmänt känt att deras manusförfattare ofta är spot-on med att förutspå aktuella händelser som porträtterats i serien flera år innan de inträffat i verkligheten.

Sesame Street – 54 säsonger

Efter imponerande 54 år sänds fortfarande Sesame StreetPBS i USA. Med tanke på att Sesame Street fortsätter att utbilda barn i allt från alfabetet till att vara snäll, samtidigt som den titt som tätt har fått stora kändisbesök(från Robin Williams till Destiny's Child) har serien goda skäl att fortsätta ett halvt sekel till. 

Coronation Street
Foto: ITV1.

Coronation Street – 64 säsonger

Alla långvariga serier måste inte vara snåriga, komiska eller diskutera aktuella händelser, vissa klarar sig bra med renodlad dramatik. Så är fallet för Coronation Street, som är den längst pågående såpoperan i amerikansk TV. Serien är nu inne på sitt 64:e år och utspelar sig på Coronation Street i den fiktiva staden Weatherfield. Där får tittarna följa alla de olika familjerna och starka karaktärer som har bott på denna adress under alla dessa år.

General Hospital (1963)
Foto: ABC.

General Hospital – 61 säsonger

"General Hospital", även kallat Sjukhuset i Sverige, är en amerikansk såpopera som har gått i USA på TV-nätverket ABC sedan 1963. Serien utspelas i den fiktiva staden Port Charles i New York, USA. General Hospital, som är inne på sitt 61:a år har vunnit hela 14st Daytime Emmys för att rätt och slätt vara en enastående dramaserie på dagtid.

Guiding Light
Foto: CBS.

Guiding Light – har pågått i 57 år

"Guiding Light" (känd som The Guiding Light före 1975) är en amerikansk såpopera för både radio och TV. Serien sändes på CBS i 57 år, mellan 30 juni 1952 och 18 september 2009.

När serien debuterade på radio 1937, kretsade den kring pastor John Ruthledge och människor vars liv kretsade kring honom. Seriens titel refererade ursprungligen till lampan i Ruthledges studierum, som människor använde som ett tecken för få hjälp när det behövdes. När serien övergick till tv på 50-talet, blev Bauers, en tysk invandrarfamilj som introducerades först 1948, seriens huvudfokus. Även andra kärnfamiljer introducerades under seriens gång, inklusive Norrises på 60-talet, Marlers and the Spauldings på 70-talet, och Coopers, Lewises och Reardons på 80-talet.

Våra bästa år (1965)
Foto: NBC / peacock.

Days of Our Lives – har pågått i 57 år

"Days of Our Lives" sändes först på NBC från 1965 till 2022 och än idag sänds nya avsnitt på streamingtjänsten Peacock. En bedrift i sig är att serien i stort sett har sänts varje vardag sedan 8 november 1965. Antalet avsnitt närmar sig ofattbara 15 000.

Serien utspelar sig i Illinois, i den fiktiva staden Salem, och fokuserar främst på två grupper – familjerna Brady och Horton. Manusförfattarnas hårda slit har lyckats hålla serien vid liv alla dessa år, som välförtjänt nog har vunnit över 30  Daytime Emmy Award i allt från manus till skådespeleri.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL