Vi har hittat The Simpsons på svenska

Vi har hittat The Simpsons på svenska

Filmtopp
19 februari 2023 kl. 21:02
ANNONS
ANNONS

...och det är precis lika skumt som en kan föreställa sig!

Genom ett läsartips gjorde vi på Filmtopp en väldigt spännande upptäckt om Matt Groenings tecknade klassiker... visste du att "The Simpsons" dubbats på svenska?

Den världsberömda tecknade serien The Simpsons har rullat på TV sedan 1989, och majoriteten av de amerikanska röstskådespelarna är de som än i dag ger sina röster till den dysfunktionella familjen. Med deras uttryck fastetsade i oss blev det genast spännande när vi hittade en version på serien där det är svenska skådespelare som ger liv till karaktärerna. Är du redo att få hela din värld omkullkastad?

Vi har hittat The Simpsons på svenska
Filmtopps redaktion såg ut ungefär såhär vid upptäckten. Foto: Disney.

Vi har hittat The Simpsons på svenska – så låter familjens karaktärer

Flera av oss känner säkerligen till att Simpsons-filmen från 2007 finns att se med svensk dubbning. I den kan vi höra Anders Byström spela Homer Simpson, Grandpa Simpson, Mayor Quimby och Fat Tony, Gunilla Orvelius spela Marge Simpson, Jenny Wåhlander som Lisa och Annica Smedius göra rösterna till Bart Simpson, Nelson Muntz och Lindsay Neagl. Men inte lika många känner nog till att TV-serien The Simpsons dubbades på svenska under en kortare period på 90-talet, när produktionen precis hade nått TV3.

I The Simpsons på svenska hör vi Per Sandborgh göra rösten till Homer och Lena Ericsson spela Marge. Annica Smedius fanns med redan då med rösten som Bart. YouTube-användaren MOAVideoGamer har grävt fram ett stickprov som du kan se – och framförallt höra – här: 

Tittare protesterade – D'oh!

Nå, vad tycks? Visst kan det endast beskrivas som skumt att se The Simpsons på svenska. Det tyckte man redan när det begav sig – i den grad att tittare protesterade mot beslutet att fimpa originalcasten som utgörs av Dan CastellanetaNancy Cartwright och Hank Azaria med flera. Således blev det endast några fåtal avsnitt som visades med svensk dubbning innan TV3 justerade till att använda de amerikanska rösterna.

Rätt beslut, så klart. Men med tanke på att det i dagsläget finns 731 producerade avsnitt och två ytterligare säsonger inplanerade får man väl beklaga att de svenska röstskådespelarna gick miste om ett perfekt extraknäck.

På Disney+ kan du i dag se "The Simpsons" med en mängd olika dubbningar, bland annat på tyska, spanska, turkiska och kinesiska, men inte på svenska. Undra varför?

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL