Topp 10 sommarfilmer

Topp 10 sommarfilmer

Uppdaterad 27 juni 2020 kl. 11:20 | Publicerad 27 maj 2017 kl. 19:52

Solklara filmval under sommarmånaderna.

Det är något särskilt med den svenska sommaren och då menar vi inte bara för värmen och utomhuslivet. I filmens värld finns det alltid något för varje tillfälle och givetvis även för denna underbara årstid. Men vilka är då de bästa filmerna om sommaren och värmen som den kommer med?

10. Den bästa sommaren (2000)

Den basta sommaren.

1958 reser två barn bort för att bo över sommaren hos den strikta begravningsentreprenören Yngve Johansson. Kjell Bergqvist här i en fantastisk roll med dåvarande skickliga barnskådespelarna Anastasios Soulis och Rebecca Scheja. Ulf Malmros film är vacker och känns väldigt svensk på ett somrigt vis.

LÄS OCKSÅ: Filmtopps recension på Ulf Malmros Flykten till framtiden (2016)

9. Stand Bye Me (1986)

Topp 10 sommarfilmer
Foto: Columbia Pictures

Vad kan mer kännas som sommar än en grupp barn som ger sig ut på ett äventyr i naturen. I Rob Reiners 80-tals klassiker är det en jakt på en död kropp som driver ungarna. Håll utkik efter en tidig roll av Keifer Sutherland och även en River Phoenix i högform.

8. Hajen (1975)

Topp 10 sommarfilmer
Foto: Universal Pictures

Steven Spielbergs klassiker behöver knappast någon lång introduktion. Ön Amity har fullt upp med sommarturisterna, men polismästare Brody får mer att hantera när en haj plötsligt börjar terrorisera badstränderna. En av 70-talets filmer som myntade begreppet "blockbuster" och räddade ett Hollywood i förfall.

LÄS OCKSÅ: Filmtopps recension på Steven Spielbergs Bridge of Spies (2015)

The Guardian har skrivit en läsvärd artikel om just Hajen och dess påverkan på filmhistorien. Du hittar artikeln här.

7. Sommarnattens leende (1955)

Topp 10 sommarfilmer
Foto: AB Svensk Filmindustri

Ingmar Bergmans repertoar är lång och väl ansedd. Det sägs att han led av depression och behövde något lättsamt att skriva när han gjorde Sommarnattens leende. Romanser, otrohet, oskuldsfullhet och svart humor står på tapeten i denna komedi om över- och underklassens kärleksbekymmer.

6. Semestersabotören (1953)

Topp 10 sommarfilmer
Foto: Discifilm

Legendariske franska regissören Jacques Tati spelar som vanligt sin humoristiska karaktär Mr. Hulot, som den här gången åker på solsemester. Med humor inspirerat av Charlie Chaplin och Buster Keaton, ställer Hulot till med problem utan dess like. Ett måste för filmälskaren.

5. Sommaren med Monika (1953)

Topp 10 sommarfilmer
Foto: AB Svensk Filmindustri

Sommaren med Monika var en av de filmer som sköt Ingmar Bergman till internationell storhet och för evigt säkrade hans namn i historieböckerna. Harriet Andersson och Lars Ekborg spelar ett par som flyr Stockholms arbetarliv, och beger sig ut i skärgården för att leva ett bekymmerslöst liv.

LÄS OCKSÅ: Filmtopp rankar Ingmar Bergmans 7 bästa filmer

4. Din morsa också! (2001)

Din morsa ocksa

Alfonso Cuarón återvände efter en kort visit i Hollywood, till hemlandet Mexiko för att göra en provocerande och vågad film. Ett par unga killkompisar beger sig tillsammans med kvinna, ut på en resa genom Mexikos stekande landskap. Under resans gång utforskar de sina sexuella begär och lär sig ett och annat om livet.

3. Do the Right Thing (1989)

Topp 10 sommarfilmer
Foto: Universal Pictures

På sommarens varmaste dag i Brooklyn hänger invånarna ute på gatorna för att svalka sig bäst de kan. Mookie arbetar som ett lokalt pizzabud och rör sig genom kvarteren samtidigt som han bevittnar stadens bubblande fördomar och rasism. Spike Lees mästerverk visas fortfarande frekvent i amerikanska skolor och frågan är väl vad det egentligen innebär att göra rätt?

Är du mer intresserad av denna typ av film ska du också läsa vår lista över 7 filmer med Spike Lee som du måste se.

2. Den sista färden (1972)

Topp 10 sommarfilmer
Foto: Courtesy of Everett Collection

John Boormans mästerverk om fyra vänner som tillsammans paddlar genom en flod som snart kommer att försvinna, är fortfarande lika obehaglig som den är bra. Förutom den kända banjoscenen, finns det även något djupt psykologiskt här som förföljer och jagar oss. Vad är på riktigt och vad är bara i huvudet?

LÄS OCKSÅ: Filmtopps recension på Den sista färden (1972)

1. Fönstret mot gården (1954)

Topp 10 sommarfilmer
Foto: Paramount Pictures

Ingen lista är väl komplett utan mästerregissören Alfred Hitchcock. I Fönstret mot gården spelar James Stewart en fotograf som brutit benet och tvingas spendera den varma sommaren inomhus instängd i sin lägenhet. För att fördriva tiden börjar han betrakta sina grannar och deras aktiviteter tills han tror sig ha bevittnat ett mord.

Det finns en anledning till att detta mästerverk hamnar överst på listan. Det är en kombination av förmågan att skapa en intim klaustrofobisk film, och samtidigt behålla mysteriet och känslan av hopplöshet. 

Är du mer intresserad av James Stewart kan vi rekommendera dessa 10 vanliga filmer med James Stewart som du måste se.

LÄS OCKSÅ: Filmtopps porträtt på James Stewart

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL