Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Stratton Story.

10 ovanliga filmer med James Stewart som du måste se

David Lindahl | Lista
20 maj 2020
David Lindahl | Lista
20 maj 2020

Här listar vi tio verk av James Stewart som du troligen inte sett.

Älskar du också James Stewart? Då ska du bänka dig i soffan och njuta av dessa 10 ovanliga filmer från James Stewart som du helt enkelt måste se.

Vertigo, Livet är underbart, Fönstret mot gården och Harvey. Legenden och ikonen James Stewarts imponerande Hollywoodkarriär sträckte sig över många genrer och frammanade många klassiker som än i dag uppskattas världen över. Han har länge varit en av de mest representerade på listor som IMDb:s topplista. Han är också skådespelaren med flest filmer på det amerikanska filminstitutets (AFI) olika listor. Men förutom alla stora mästerverk finns där en mängd mindre kända filmer med James Stewart som definitivt är värda en titt. 

Här listar vi tio verk av James Stewart som du troligen inte sett men som du helt enkelt måste se. Så bänka dig i soffan och njut av en legend på film.

Call Northside 777 (1948)

Call Northside 777.

I Chicago letar journalisten P.J. McNeal efter sitt nya scoop när han snubblar över en annons från en mor som erbjuder 5 000 dollar till den som kan rentvå hennes sons namn och hitta den riktige mördaren. Plötsligt kastas McNeal in i ett elva år gammalt mordfall om Frank Wiecek som under spritförbudet dödade en polis. Men ju mer McNeal rotar i historien desto mer övertygad blir han att Wiecek är oskyldig och att polisen försöker dölja något.

The Flight of the Phoenix (1965)

The Flight of the Phoenix.

När ett fraktplan kraschar i Saharaöknen verkar det först hopplöst för de överlevande att ha någon chans att klara sig. Men en av passagerarna säger sig vara en ingenjör och hävdar att de kan bygga ett nytt flygplan från vraket. James Stewart spelar piloten i detta stjärnspäckade äventyr med stora namn som Peter Finch, Richard Attenbourough, George Kennedy och Ernest Borgnine

The Mortal Storm (1940)

The Mortal Storm.

På 1930-talet lever familjen Roth ett stilla liv i en by på landet nära Alperna i Tyskland. Dottern Freya är förlovad med en man från nazistpartiet, men nazistmotståndaren Martin Breitner är också förtjust i henne. När partiets verkliga uppsåt avslöjas söker hon sig i stället till Breitner. Familjen splittras ännu mer när nazisterna tar makten och en kamp för kärlek och överlevnad börjar. James Stewart och Margaret Sullivan spelar ungt kärlekspar i detta gripande krigsdrama. 

Mr. Hobbs Takes a Vacation (1962)

Mr. Hobbs Takes a Vacation.

Mr. Hobbs är en överarbetad bankman som bara vill spendera semestern i lugn och ro med sin fru. Men när det visar sig att hela familjen också ska följa med blir hans lediga tid allt annat än rofylld. 1960-talet såg Stewart ta sig an flera familjeorienterade filmer och Mr. Hoobs Takes a Vacation är kanske den bästa av dem.

Vivacious Lady (1938)

Vivacious Lady.

Kärleken är allsmäktig och övervinner allt. Åtminstone tills Peter Morgan Jr. för första gången ska presentera sin nya fru Francey för sina föräldrar. Han är en botanisk professor och hon en nattklubbssångerska. Men kommer hans stolta föräldrar att acceptera henne? Fantastiska Ginger Rogers spelar mot James Stewart i denna rappa screwballkomedi.

The Spirit of St. Louis (1957)

The Spirit of St. Louis.

Charles Lindbergh har en galen idé. Han vill flyga över Atlanten i en enda etapp. Det här är berättelsen om den då ansett omöjliga uppgiften att flyga över Atlanten från New York till Paris utan att stanna för bränsle eller vila. James Stewart spelar drömmaren Charles Lindbergh i detta spännande äventyr från den legendariske regissören Billy Wilder.

Bell Book and Candle (1958)

Bell Book and Candle.

En häxa som lever ett normalt liv i ett grannskap är förtjust i sin granne. Men hon avskyr hans fästmö. När hon förtrollar honom så att han ska älska henne i stället börjar hon själv plötsligt att älska honom tillbaka. När Vertigo med James Stewart och Kim Novak släpptes samma år var dealen mellan filmbolagen att Stewart i sin tur skulle spela i en annan Novak-film. Resultatet blev Bell Book and Candle, inte lika känd som Alfred Hitchcocks mästerverk, men ändå en charmig historia om häxkärlek.

The Glenn Miller Story (1954)

The Glenn Miller Story.

Många har svingat höfterna till Glenn Millers låt "In the Mood" och svärmat till balladen "Moonlight Serenade". Detta är historien om den legendariske jazzmusikerns karriär och liv. James Stewart iklär sig fint huvudrollen som Glenn Miller mot June Allyson som hans fru Helen Burger. Håll utkik efter charmig låt som uppkommer efter det numera kända telefonnumret PEnnsylvania 6-5000.

The Stratton Story (1949)

The Stratton Story.

Basebollspelaren Monty Stratton förlorar benet i en jaktolycka men är fast besluten att avsluta sin karriär på sina egna villkor. The Stratton Story är den sanna historien om en basebollspelare som trotsade svåra odds och kämpade för att lyckas inom baseboll – fint spelad av James Stewart.

Made for Each Other (1939)

Made for Each Other.

John Mason är en ung och skötsam advokat på en firma i New York. En befordran väntar honom om han enligt planen gifter sig med chefens dotter. Men när han är ute på en affärsresa och plötsligt träffar en ung kvinna blir han blixtförälskad och glömmer bort allt vad planer innebär. Carole Lombard och James Stewart är fantastiska som ett ungt förälskat par.

Läs också om vårt porträtt på James Stewart.

NÄSTA ARTIKEL