Påskfilmer som samlar hela familjen!

Tips på bra påskfilmer för hela familjen

29 mars 2024 kl. 15:03

Filmtips och påskmys med ägg-stra allt!

Vankas det filmmys med familjen i påsk? Då kommer här användbara tips på kvällens underhållning! Vi har nämligen samlat några av högtidens bästa rullar. Från oss alla, till er alla, en riktigt go' påsk!

Äntligen påsk! Det finns knappast en högtid som är ett större hopkok av alla möjliga oförklarliga och underliga saker. Av någon anledning då man ska äta ägg, måla kycklingar, vänta på påskharen, och uppmärksamma den avlidna Jesus som till allas förvåning livs levande klev ut ur en grotta. Absolut hör ju alla dessa saker ihop!

Jag kommer själv från en familj där påsken är en större högtid än självaste julen. Måla ägg, picka ägg, äta ägg, sjunga om ägg, leta efter ägg – you name it. I filmvärlden har påskägg reducerats till att vara en rolig eller överraskande detalj, vilket i och för sig är positivt men på tok för lite påsk för vad vi egentligen förtjänar.

Här hittar du fler tips på filmer om påsken

Julfilmen har däremot befäst sig som den mest nischade högtidsgenren. Men nu tycker jag att det är högtid att städa bort de röda mysfärgerna, sprakande brasorna, och gnistrande snöflingorna och ge plats för den kriminellt underskattade påsken...

... Så öppna påskägget, ta några godisar, och kura ihop dig i soffan med familjen. Dags för filmtips och påskmys med ägg-stra allt! 

LÄS OCKSÅ:

Påskfilmer som samlar hela familjen: 

Stillbild ur De fem legendarerna – en av påskfilmer som samlar hela familjen
Foto: DreamWorks.

De fem legenderna (2012)

Du har säkert flera gånger funderat över de traditioner som vi har och hur märkliga de tycks de sig. De fem legenderna baseras på den bättre titulerade boken Guardians of Childhood, det vill säga barndomens beskyddare. Jultomten, Tandfen, John Blund, Påskharen samt snöns skapare Jack Frost måste kämpa mot den onda anden Beck Svart som vill att barn ska glömma bort dem och sluta tro. Legenderna måste tillsammans kämpa för att beskydda barnens fantasi och därmed sin egen överlevnad.  

I filmen får vi möta vår efterlängtade Påskharen, och vi får till och med följa med på äggjakt. Det är hisnande action och trots sin lätt utdaterade animation är det en spännande och rafflande historia som håller upp lågan fram till slutkampen. För det Frost-älskade barnet kan man locka med att Jack Frost nog är väldigt närbesläktad med Elsa!

Här streamar du: De fem legenderna

Foto: Python Pictures.

Monty Python’s Life of Brian – Ett herrans liv (1979)

Bra humor består genom tiderna, och humorgruppen Monty Python är nedskrivna i alla sorters humorhistorieböcker. I Life of Brian kom turen till att driva med kristendomen, och vi får följa Brian som redan vid födelsen i Betlehem misstas för att vara Messias. Det är bara början på Brians otursförföljda liv och han kliar sig i sk-ägg-et och försöker tappert göra sitt liv till sitt eget. När han råkar bli ledare för en hönsgård till sekt börjar hans liv bli fullspikat och ändå alltmer påminna om Jesus sista dagar i livet – en korsfest.

Filmen är som vanligt fylld med en massa små sidospår och återanvänder sina skådespelare i andra lustiga roller – sex personer i ensemblen spelar hela fyrtio personer. Vi får ingen modern påskkänsla à la gula kycklingar, men vi får en gnutta historielektion blandat med skrattgråt.

Life of Brian rörde upp massiv kritik från religiösa anhängare på grund av sitt kristna tema, och blev bannlyst i Norge där hädelse var straffbart. Vi i Sverige marknadsförde då självklart filmen som ”Filmen som är så rolig att den är förbjuden i Norge!”.

Här streamar du: Monty Python's Life of Brian – Ett herrans liv

Bild ur Pelle Kanin – en av flera påskfilmer som samlar hela familjen
Foto: Columbia Pictures.

Pelle Kanin (2018) 

Dags för nästa kaninlegend! De vackra illustrationerna av Pelle Kanin har ni säkert sett, och den urgulliga lilla rackaren till kanin fick en modern långfilm 2018. I en perfekt kombination av animation och ser vi lilla jeansbeklädda gnagaren ta sig an en nya granne som inte gillar så kallade ”skadedjur”.  

Att James Corden ger sin röst till ännu ett animerat djur går att förbise och tar inte kärleken från vårt mjuka skuttande djur. En riktig feel-good pärla som ger påskhåren en rejäl utmaning om den mysigaste kaninen!

Den hett efterlängtade uppföljaren Pelle Kanin 2 – På Rymmen har på grund av den rådande pandemin fått flytta från 2020 och kläcks nu inte på vita duken förrän år 2021. 

Här streamar du: Pelle Kanin

James Marsden i "Hopp".
Foto: Universal Pictures.

Hopp (2011)

E.B. (Easter Bunny) är son till påskharen, som befinner sig i påskäggsfabriken och bor på Påskön. Det är så här ägg-stravagant vi vill att en påskfilm ska vara!

Hopp handlar i stort sett om hur två omaka soffpotatisar ska kunna ta sig i kragen och växa upp. På ena sidan har vi E.B. som rymt från påskhare-arvet till Hollywood med stora rockstjärnedrömmar. På andra sidan har vi slarviga Fred (James Marsden) som av en slump nästan kör över kaninen, vilket leder dem båda till ofrivillig och stundtals mycket motsträvig, vänskap. 

Gillar ni påsk på påsk på påsk så är detta filmen för er. Den vinner alla priser på (P)åskarsgalan (förlåt för detta skämt).  

Här streamar du: Hopp

Bonus! För de vuxna barnen 

Jake Gyllenhaal i Donnie Darko
Foto: Pandora Cinema.

Donnie Darko (2001)

En ruggig och skelettliknande kanin som delar ut död istället för påskägg? Kultfilmen Donnie Darko ger mig fortfarande kalla kårar och jag drar mig rejält för en omtitt. En ung Jake Gyllenhaal spelar Donnie, en introvert och instabil tonåring som plågas av sin ”vän” Frank. Frank är en stor gråsmutsig kanin med skelettansikte och enorma öron, och han verkar endast figurera i Franks huvud. 

En välgjord och före-sin-tid-take på psykisk ohälsa som sliter oss mellan fascination och terror. Kanske en film som passar bäst först när påsknattens dunkel har svept över hustaken och de många påskfjädrarna vajar i den kusliga brisen… 

Här streamar du: Donnie Darko

Glad påsk önskar vi på Filmtopp!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL