Fem filmer om påsken

Fem filmer om påsken

02 april 2021 kl. 14:00

Påskfilmer med frälsaren i fokus.

Nedan listas fem filmer, utan rangordning, som utspelar sig kring Frälsarens sista tid på Jorden.

the passion of the christ
Foto: Scanbox Sweden AB

Det märks att påsken är en betydligt dystrare högtid än julen. Iallafall ur ett filmperspektiv. Trots att det för många är långhelg så vi kan spendera tid med familj och vänner, finns det inte många filmer om hur firandet ser ut idag. Svensk industri har lyft fram det lite försiktigt i främst barnverk så som Astrid Lindgrens Lotta flyttar hemifrån (1993) och Mer om oss barn i Bullerbyn (1987). Men eftersom påsken, ur kristendomens perspektiv, handlar om Jesus korsfästelse har Hollywood valt att backa i tiden och lägga störst fokus på just det.

MER LÄSNING: 

Fira påsken med mördarkaniner, utomjordiska ägg och onda andar

Ben-Hur (1959)

ben-hur-8-rower
Foto: MGM

Judah Ben-Hur lever som rik, judisk prins i Jerusalem. När hans barndomsvän Messala kommer till staden som nyutropad befälhavare över de romerska trupperna tar han emot honom med öppna armar. Men snart märker han att deras politiska åsikter splittrar dem och när Messala får chansen anklagar han hela Judahs familj för förräderi.

På falska grunder fängslas hans mor och syster och Judah själv blir galärslav. Men han svär att en dag återvända till sin familj och utkräva sin hämnd.

Filmen utspelar sig under samma tid som Jesus var aktiv i staden och vid fler än ett tillfälle korsas deras vägar.

Charlton Heston gestaltar Ben-Hur vilket och vann en Oscar för Bästa Manliga Huvudroll. Totalt kammade filmen hem elva statyetter under galan 1960.

The Last Temptation of the Christ (1988)

the-last-temptation-of-christ
Foto: United International Pictures AB

Jesus känner sig kluven och har svårt att finna sin plats. Han känner medlidande för sitt folk och våndas över sitt arbete med att bygga kors åt romarna. I sitt huvud hör han Guds röst som försöker få honom att sprida hans ord. Men ju längre hans uppdrag för honom, desto större blir frestelsen att ge upp och leva som en vanlig människa.

Filmen baseras på boken med samma namn av Nikos Kazantzakis. Willem Dafoe spelar huvudrollen som Jesus Kristus och regin står Martin Scorsese för, som han Oscarsnominerades för.

The Greatest Story Ever Told (1965)

vMbv0k09P6X70wx1J3k7POF2sqw
Foto: United Artists AB

En nära fyra timmar lång film om Jesus liv från födseln fram till återuppståndelsen. Det berättas hur han blev Messias, hur han fick sina lärjungar, och tillslut hur romarna grep honom och ställde honom inför rätta.

Svenska Max von Sydow spelar Jesus i denna storfilm som nominerades till fem Oscars.

The Passion of the Christ (2004)

The-Passion-of-the-Christ-4
Foto: Scanbox Sweden AB

Om Jesus och hans sista tolv timmar i livet. Handlingen tar början vid Judas svek och berättar vidare om rättegången med Pontius Pilatus, tortyren i fångenskapen, och tillslut vägen till korsfästelsen och återuppståndelsen. Han tvingas utstå folkets slag och glåpord, samtidigt som några tappra få vågar visa honom sin kärlek. Växelvis ser vi tillbaka på Jesus minnen av hans mor och hans tid som Messias.

Mel Gibson är regissören bakom denna film som nominerades för tre Oscars.

The Robe (1953)

The-Robe-3
Foto: Twentieth Century Fox

Marcellus Gallio leder den grupp romerska soldater som har fått i uppgift att korsfästa Jesus. Efter avrättningen vinner han Jesus mantel, men händelserna ger honom mardrömmar och han drabbas av kraftig ångest. Han vill inget hellre än att hitta ett sätt att leva med sina handlingar och reser därför till Palestina för att få veta mer om mannen han dödat.

Richard Burton spelar huvudrollen som ledde till en Oscarsnominering. Filmen belönades med två statyetter för Bästa Kostym och Bästa Kulisser.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL