Tips på 16 Nobelprisfilmer

Tips på 16 Nobelprisfilmer

Johan Andreasson
10 december 2022 kl. 08:12

Filmerna med koppling till Nobelpristagare

Nobelpriset i litteratur har delats ut och det var den franska författaren Annie Ernaux som förärades med det prestigefyllda priset. Inför utdelningen knåpade Johan Andreasson ihop 16 tips på filmer med koppling till Nobelpristagare.

Du som läser det här vet vem som fick 2022 års Nobelpris i litteratur, men i skrivande stund är det okänt för mig. Jag undviker därför att spekulera och blickar i stället bakåt mot filmer som bygger på romaner eller manus av Nobelpristagare, och i något fall med en Nobelpristagare som skådis eller rollfigur.

Rudyard Kipling (Nobelpriset 1907)

Djungelboken (1967)

Djungelboken (1967) – Nobelprisfilmer
Foto: Walt Disney Pictures.

Vi följer pojken Mowgli, som hittas övergiven i Indiens djungel av pantern Bagheera, i en av Disneys allra mest älskade animerade filmer. Likheterna med Kiplings verk är inte påfallande, men rent formellt bygger filmen på Rudyard Kiplings novellsamling med samma namn. 

Kan ses på Disney+ och hyras på många strömningstjänster.

Selma Lagerlöf (Nobelpriset 1909)

Körkarlen (1921)

Körkarlen (1921) – Nobelprisfilmer
Foto: Svenska Filminstitutet.

Den svenska filmindustrin byggdes till stor del upp med filmatiseringar av Selma Lagerlöf-berättelser, mest berömd är Victor Sjöströms Körkarlen. Filmen handlar om den försupne David Holm som är på väg att gå under, men får besök av körkarlen (Dödens tjänare som hämtar upp alla avlidna) och får se vad hans handlingar fått för konsekvenser.

Körkarlen var den första filmen som spelades in i SF:s ateljé Filmstaden i Råsunda, och specialeffekterna imponerar fortfarande. Inspirationskälla till många senare skräckfilmer, mest känd är scenen med yxan i Stanley Kubricks The Shining.

Tillgänglig på TriArtPlay, SF Anytime och Cineasterna.

George Bernard Shaw (Nobelpriset 1925)

My Fair Lady (1964)

My Fair Lady (1964) – Nobelprisfilmer
Foto: Warner-Tonefilm.

Musikalversion av George Bernard Shaws pjäs Pygmalion om den fattiga blomsterflickan Eliza som avancerar i samhället tack vare att hon får lära sig tala perfekt engelska av den manipulativa språkprofessorn Higgins. Higgins förälskar sig i Eliza, och slutet är omdiskuterat eftersom Shaw från början inte ville att Eliza och Higgins skulle få varandra. Shaw fick en Oscar för filmversionen av Pygmalion från 1938 (som inte är en musikal), vilket gör honom till den enda personen, tillsammans med Bob Dylan, som fått både Nobelpriset i litteratur och en Oscar.

Kan hyras på iTunes.

Thomas Mann (Nobelpriset 1929)

Döden i Venedig (1971)

Döden i Venedig (1971) – Nobelprisfilmer
Foto: Warner Bros.

Luchino Viscontis filmatisering av Thomas Manns kortroman gjorde svensken Björn Andrésen världsberömd som ”världens vackraste pojke”. Dekadent och romantisk berättelse om en tysk kompositör som reser till Venedig i början av 1900-talet, blir förälskad i en tonårspojke och så småningom dör i kolera.

Kan hyras på iTunes.

Sinclair Lewis (Nobelpriset 1930)

Dodsworth (1936)

Dodswroth (1936) – Nobelprisfilmer
Foto: United Artists.

Sinclair Lewis roman från 1929 om en amerikansk bilfabrikör som säljer sin fabrik för att leva livets glada dagar i Europa filmades av William Wyler med en lysande Walter Huston (pappa till John) i huvudrollen. En av de klassiska filmerna om kulturkrockar mellan amerikaner och européer.

Tillgänglig på dvd.

Eugene O’Neill (Nobelpriset 1936)

Reds (1981)

Reds (1981) – Nobelprisfilmer
Foto: United International Artists.

Eugene O’Neills egna pjäser har filmats många gånger, i versioner som antingen inte är helt lyckade eller svåra att få tag på. Därför har jag valt Warren Beattys film om vänsterintellektuella amerikaner på 1920-talet, där Eugene O’Neill, spelad av Jack Nicholson, är en av de ledande rollgestalterna. Filmen är tre och en halv timme lång, men oavbrutet spännande och dramatisk – den som gillar filmer som Doktor Zjivago (se nedan) kommer inte att bli besviken på Reds.

Kan hyras på Blockbuster.

William Faulkner (Nobelpriset 1949) och Ernest Hemingway (Nobelpriset 1954)

William Faulkner fick Nobelpriset i litteratur för sina rätt svårforcerade romaner, men försörjde sig genom att skriva manus till några av de mest populära filmerna i Hollywood på 1940-talet. Framför allt samarbetade han med regissören Howard Hawks, och tillsammans låg de bakom de båda filmer som etablerade Humphrey Bogart och Lauren Bacall som ett av de odödliga kärleksparen, både på film och i verkligheten.

Att ha och inte ha (1944) 

Att ha och inte ha (1944) – Nobelprisfilmer
Foto: Warner Bros.

Inte mycket av Ernest Hemingways roman från 1937 finns kvar i filmversionen, som närmast kan beskrivas som ett försök att göra en ny och bättre version av Casablanca. En rätt stollig ambition, kan tyckas, men det finns folk som tycker att Howard Hawks lyckades – framför allt Howard Hawks själv, som ansåg att Casablanca var för sentimental.

Kan hyras på Google Play och iTunes.

Utpressning/The Big Sleep (1946)

Utpressning (1946) – Nobelprisfilmer
Foto: Warner Bros.

Romanen skrevs av Raymond Chandler 1939, men filmmanuset stod Faulkner för. Filmen handlar om en gammal general som upptäcker att en av hans döttrar är utsatt för utpressning. Han anlitar privatdetektiven Philip Marlowe som snart är indragen i en härva av mord, kidnappning och svekfulla kvinnor. Humphrey Bogart gör en av sina allra bästa roller som Marlowe i en av tidernas främsta film noir. 

Kan hyras på Google Play, iTunes och Rakuten TV.

Boris Pasternak (Nobelpriset 1958)

Doktor Zjivago (1965)

Doktor Zjivago (1965) – Nobelprisfilmer
Foto: MGM.

Kritiken mot att Boris Pasternak fick Nobelpriset i litteratur var så stark i hans hemland Sovjet att han tvingades avböja, men ingenting kunde hindra att David Leans filmversion av Pasternaks roman från 1957 gick segrande genom världen. Enligt Lean spelade Doktor Zjivago in lika mycket pengar som alla hans andra filmer tillsammans. Antagligen en överdrift, men det säger något om vilken enorm hit detta storslaget romantiska drama om människoöden under ryska revolutionen blev på 1960-talet.

Kan hyras på Google Play, Blockbuster, Rakuten TV och Microsoft Store.

John Steinbeck (Nobelpriset 1962)

Vredens druvor (1940)

Vredens druvor (1940) – Nobelprisfilmer
Foto: Fox Film.

John Fords film är en mycket trogen version av John Steinbecks roman från 1939 om en fattig familj från Oklahoma som söker sig västerut för att få arbete. Vredens druvor är en av de allra mest berömda skildringarna av depressionen på 1930-talet och en mycket ovanlig Hollywoodfilm på så sätt att bokens socialistiska budskap inte har vattnats ur det minsta. Lyssna på vår podd om filmen här.

Kan hyras på Microsoft Store, iTunes och Blockbuster.

Eyvind Johnson (Nobelpriset 1974)

Här har du ditt liv (1966)

Här har du ditt liv (1966) – Nobelprisfilmer
Foto: Svenska Filminstitutet.

Ännu ett kontroversiellt Nobelpris, eftersom Eyvind Johnson var medlem i Svenska Akademien, som delar ut priset. Men oavsett vad man tycker i den frågan är det nog få personer som förnekar att Eyvind Johnson är en av Sveriges främsta författare genom tiderna. Det är Jan Troell som har filmat Johnsons självbiografiska svit Romanen om Olof, som kom ut i fyra delar på 1930-talet. I filmen får vi följa Olof från 14 års ålder. Han växer upp i norra Sverige och jobbar bl.a. som timmerflottare, på ett sågverk och som biografmaskinist innan han så småningom söker sig söderut för att satsa på ett mer intellektuellt yrke.

En stor framgång på sin tid som i dag, lite orättvist, hamnat i skuggan av Troells betydligt mer välkända filmversioner av Vilhelm Mobergs romaner om utvandrarna Karl-Oskar och Kristina.

Kan ses på C More och TriArtPlay och hyras på SF Anytime.

Saul Bellow (Nobelpriset 1976)

Zelig (1983)

Zelig (1983) – Nobelprisfilmer
Foto: Warner-Columbia Film.

Saul Bellow spelar sig själv i Woody Allens allra mest uppfinningsrika film, om Leonard Zelig, en påhittad kändis från 1920-talet som är så anpassningsbar att han kan byta skepnad och passa in i vilken social miljö som helst.

Tillgänglig på blu-ray.

Günter Grass (Nobelpriset 1999)

Blecktrumman (1979)

Blecktrumman (1979) – Nobelprisfilmer
Foto: United Artists.

Volker Schlöndorffs film belönades med Oscar för bästa utländska film 1979 och vann Guldpalmen i Cannes samma år. Handlar om Oskar, som stannat i växten och ser ut som en vuxen i ett barns kropp. Närmast surrealistisk och bitvis rejält läskig berättelse om Nazismens framväxt i Tyskland på 1930-talet. Väjer inte för det groteska och äckliga – allra mest berömd för en scen som fått många att sluta äta ål. 

Tillgänglig på TriArtPlay, SF Anytime och Cineasterna.

Bob Dylan (Nobelpriset 2016)

Pat Garrett och Billy the Kid (1973)

Pat Garret och Billy the Kid (1973) – Nobelprisfilmer
Foto: Fox-MGM Film.

Dylan har skrivit musiken till och medverkar som skådespelare i Sam Peckinpahs western. Det är härifrån en av Bob Dylans allra mest kända låtar, "Knockin’ on Heaven’s Door", kommer. Bob Dylan, som alltid varit fascinerad av Billy the Kid, jobbade hårt för att få en roll i filmen och det var väl använd tid – det här är en av de bästa av de många filmerna om den unge revolvermannen som till slut möter sitt öde i form av sheriffen Pat Garrett.

Kan hyras på Google Play, iTunes och Microsoft Store.

Kazuo Ishiguro (Nobelpriset 2017)

Återstoden av dagen (1993)

Återstoden av dagen (1993) – Nobelprisfilmer
Foto: Svenska Filminstitutet.

Anthony Hopkins briljerar som känslomässigt hämmad butler i filmversionen av Kazuo Ishiguros mest berömda roman. Brukar anses som en av de bästa brittiska filmerna genom tiderna och är ett av de tydligaste exemplen på producentparet Merchant Ivorys förmåga att överföra högklassiga romaner till lika högklassiga filmer.

Kan hyras på Microsoft Store, iTunes, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime och Google Play.

Peter Handke (Nobelpriset 2019)

Himmel över Berlin (1987)

Himmel över Berlin (1987) – Nobelprisfilmer
Foto: Plånborg Film.

Peter Handke är en av senare års mest omstridda Nobelpristagare, på grund av sina politiska ställningstaganden till förmån för Serbien under krigen i forna Jugoslavien – men inte många kan motstå Bruno Ganz som en mycket mänsklig ängel som är beredd att offra sina vingar för kärlekens skull i Wim Wenders 80-talsklassiker med manus av Peter Handke.

Kan ses på Draken Film och Cineasterna och hyras på Rakuten TV, Blockbuster och SF Anytime.

Mer från Johan Andreasson:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL