De bästa filmerna och serierna om countrymusik

De bästa filmerna och serierna om countrymusik

Johan Andreasson
08 september 2022 kl. 17:09

Filmerna och serierna om countrymusik

Vilka är egentligen de bästa filmerna och serierna om countrymusik? Den frågan tar Johan Andreasson sig an i veckans lista.

Nyligen utsåg musiktidningen Rolling Stone tidernas 100 bästa countryalbum – men vilka är de bästa filmerna och tv-serierna om countrymusik? 

Här är mina förslag:

Nashville (1975)

Nashville – de bästa filmerna och serierna om countrymusik
Foto: Cinema International.

Robert Altmans porträtt av countrymusikens huvudstad är tänkt som ett porträtt av tillståndet i hela USA under Nixon-åren, och bilden som målas upp är inte smickrande. Låtarna är specialskrivna för filmen, i flera fall av filmens skådespelare, och uppfattades av många traditionella countryfans som elak satir. Med åren har de dock fått något av kultstatus, och ”I’m Easy”, framförd av Keith Carradine vann en Oscar som årets bästa filmlåt.

När den kom ansågs Nashville som ett banbrytande mästerverk och speciellt ljudupptagningen imponerar fortfarande. Obegripligt att den inte går att hyra eller ens köpa på svensk dvd.

Tillgänglig på import-dvd/blu-ray.   

Take This Job and Shove It (1981)

Take This Job and Shove It – – de bästa filmerna och serierna om countrymusik
Foto: Svensk Filmindustri.

Osofistikerad men kul komedi om ett lokalt bryggeri i Texas som hamnat på dekis, men räddas av de anställda. Filmen är i dag sorgligt bortglömd men blev, till mångas förvåning, något av en hit i början av 80-talet.

Titellåten är skriven av David Allan Coe och framförs av Johnny Paycheck, som båda medverkar i biroller. Ska enligt uppgift vara den första filmen där det förekommer monstertruckar.

Tillgänglig på dvd/blu-ray.

Walk the Line (2005)

Walk the Line – – de bästa filmerna och serierna om countrymusik
Foto: Twentieth Century Fox.

Gammal hederlig kärlekshistoria i showbiz-miljö mellan Johnny Cash (Joaquin Phoenix) och June Carter (Reese Witherspoon), som båda sjunger själva och är strålande i sina roller. Påminner en hel del om A Star is Born, som finns i två lyckade versioner om filmbranschen från 1937 respektive 1954, och två mindre lyckade som utspelar sig i musikbranschen, från 1976 respektive 2018. Walk the Line är inte bara betydligt bättre än de båda senare, den har dessutom att lyckligare slut, eftersom Cash ju lyckades bli fri från sitt drogberoende.

Kan ses på Disney+ och hyras på flera streamingtjänster.

Coal Miner’s Daughter/Loretta (1980)

Loretta – de bästa filmerna och serierna om countrymusik
Foto: Cinema International.

Ännu en lyckad biopic om en countrymusiker, vars dramatiska liv ofta har visat sig vara tacksamt material för filmmanus. Loretta Lynn valde själv Sissy Spacek till huvudrollen, och Spacek lyckas väldigt bra med den unga, sköra Loretta, som gifte sig vid 15 års ålder och mer eller mindre tvingades in i musikbranschen av sin man (Tommy Lee Jones – mycket bra han också).

För den som eventuellt inte känner till Loretta Lynns liv är det kanske bäst att tillägga att det här inte är en tragisk historia – hon utvecklades snabbt till en stilbildande artist med total kontroll över sin mycket framgångsrika karriär. The Bands trummis Levon Helm dyker upp i en biroll som Lorettas pappa och countrystjärnorna Ernest Tubb, Roy Acuff och Minnie Pearl skymtar förbi som sig själva.

Kan hyras på Microsoft Store och iTunes.

O Brother, Where art Thou? (2000)

O Brother, Where Art Thou?
Foto: Egmont Entertainment.

Bröderna Coens i mitt tycke bästa film handlar om tre fångar på rymmen i 1930-talets Mississippi. Musiken, producerad av T-Bone Burnett och framförd av artister som Alison Krauss, Gillian Welch, Emmylou Harris och Ralph Stanley, är fullständigt lysande.

Albumet med filmens soundtrack sålde i över åtta miljoner ex och ledde till ett nyvaknat intresse för bluegrass i synnerhet och ålderdomlig countrymusik i allmänhet.

Kan ses på Viaplay och hyras på många streamingtjänster.

Honkytonk Man (1982)

Honkytonk Man – de bästa filmerna och serierna om countrymusik
Foto: Warner Bros.

Trivsam roadmovie där Clint Eastwood (även regissör) spelar en countrymusiker med hälsoproblem som, under depressionen på 1930-talet, är på väg mot Nashville med målet att vara med i radioprogrammet Grand Ole Opry (programmet sänds fortfarande, vilket gör det till USA:s äldsta).

Eastwood både regisserar och spelar med små medel, men det märks att det här är en historia som han verkligen känner för.

Kan hyras på Google Play, iTunes och Microsoft Store.

Mike Judge Presents: Tales from the Tour Bus, säsong 1 (2017)

Tales from the Tour bus – de bästa filmerna och serierna om countrymusik
Foto: Cinemax.

Mike Judge har gjort mycket roligt på film och tv, som Office Space och Silicon Valley, men frågan är om inte första säsongen av Tales from the Tour Bus är hans mästerverk.

Countrymusiker, ofta såna som kompat legender som George Jones och Johnny Paycheck, berättar sina bästa historier om det vilda turnélivet. Kombinationen av animation och dokumentärt material fungerar förträffligt och att figurerna är tecknade förstärker den humoristiska aspekten av de ofta våldsamma historierna om sex, droger och vapenbrott – och visst ja, ibland handlar det om musik också. En andra säsong, om funkmusiker, når inte samma höjder. Funk är helt enkelt inte lika kul som country.

Tillgänglig på import-dvd.

Countrymusikens historia (2019)

Countrymusikens historia – de bästa filmerna och serierna om countrymusik
Foto: SVT.

Den som vill se Ken Burns hyllade dokumentärserie i nio avsnitt i sin helhet får skaffa den på dvd eller blu-ray, men den något förkortade versionen som ligger på SVT Play fungerar utmärkt som en guide till countrymusiken i hela dess bredd och djup.

Kan ses på SVT Play.

Tender Mercies (1983)

Tender Mercies – de bästa filmerna och serierna om countrymusik
Foto: Sandrew Film & Teater.

Robert Duvall i en av sina allra bästa roller som den alkoholiserade före detta countrymusikern Mac Sledge, som försöker få ordning på sitt liv. Det här är egentligen mer en mycket lågmält och mycket övertygande berättad kärlekshistoria mellan Sledge och den 20 år yngre motellägaren Rosa Lee (Tess Harper) än en musikfilm. Det dröjer till långt in i handlingen innan Rosa ens får reda på att Mac har varit musiker, men en film behöver inte innehålla en massa låtar med steel guitar för att vara country.

Tillgänglig på dvd.

Nashville (2012-2018)

Nashville – de bästa filmerna och serierna om countrymusik
Foto: C More.

Tv-serien Nashville är i grund och botten en såpa, men en såpa gjord med fart, fläkt och stor kärlek till countrymusik. Till skillnad från Robert Altmans film med samma namn var serien älskad av stans musikbransch och det vimlar av kända musiker i olika småroller.

Mattas något på slutet, men de första säsongerna är ett rent nöje att se.

Kan ses på C More.

The Thing Called Love (1993)

The Thing Called Love – de bästa filmerna och serierna om countrymusik
Foto: Paramount Pictures.

Peter Bogdanovich regisserade tre enormt framgångsrika filmer: Den sista föreställningen, Go’dag, yxskaft? och Paper Moon. Sen finns det ett rätt stort antal filmer som i dag är tämligen okända men ofta rätt bra – Bogdanovich höll en hög lägstanivå.

The Thing Called Love är en av hans mer än väl godkända men bortglömda filmer. River Phoenix gör sin sista filmroll – han dog kort senare bara 23 år gammal – mot Samantha Mathis och Sandra Bullock (en av hennes tidigaste filmer). De spelar unga countrymusiker på väg upp i denna charmiga romantiska dramakomedi, som naturligtvis utspelas i Nashville.

Tillgänglig på import-dvd/blu-ray.

A Prairie Home Companion (2006)

A Prairie Home Companion – de bästa filmerna och serierna om countrymusik
Foto: Scanbox Sweden.

Robert Altmans sista film handlar om vad som händer bakom kulisserna under inspelningen av det sista avsnittet av radioprogrammet A Prairie Home Companion. Garrison Keillor, som ledde programmet även i verkligheten, har skrivit manus och spelar sig själv. Det här är dock inte en dokumentär – verklighetens A Prairie Home Companion var ett mycket mer framgångsrikt radioprogram än det lite amatörmässiga vi ser i filmen.

Lily Tomlin, Meryl Streep och Woody Harrelson är de mest kända namnen i en mycket stark rollista och filmen är, på ett stillsamt sätt, ofta väldigt kul.

Kan hyras på TriArtPlay och SF Anytime.

Sweet Dreams (1985)

Sweet Dreams – de bästa filmerna och serierna om countrymusik
Foto: Sandrew Film & Teater.

Inte lika lyckad som Coal Miner’s Daughter, men om det finns en film om Patsy Cline – den enda klassiska countrysångerskan som kan mäta sig med Loretta Lynn – så måste den naturligtvis vara med på listan. Jessica Lange läppsynkar sången, men känns annars som en trovärdig och naturlig Cline, och Ed Harris är bra som hennes till en början charmige men med tiden allt mer alkoholiserade man.

Tillgänglig på dvd.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL