Hercule och de andra på seansen.

Tina Fey fyller 54 år – Filmtopp listar hennes 6 bästa filmer

Olivia Samuelsson
18 maj 2024 kl. 13:00

Allt från mord till Mupparna

I dag fyller Tina Fey 54 år, något som vi på Filmtopp firar genom att lista hennes bästa filmer i karriären hittills.

Tina Fey är en amerikansk skådespelare, manusförfattare och producent. Genom åren har hon varit med i en mängd filmer och serier. Många känner troligtvis igen henne från serien 30 Rock (2006–2013) eller kultfilmen Mean Girls (2004). Hon har även gjort rösterna till ett flertal kända animerade karaktärer. Under sin karriär har Tina Fey vunnit priser och fått nomineringar både för sina skådespelarinsatser, men även för sin roll som manusförfattare. 

I dag fyller hon 54 år och för att fira det listar Filmtopp 6 av hennes bästa filmer hittills! 

Tina Feys 6 bästa filmer 

Tjejgänget "The plastics".
Foto: United International Pictures AB. 

Mean Girls (2004) 

Regi: Mark Waters 
Med: Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Tina Fey m.fl. 

I den populära filmen Mean Girls får vi följa Cady (Lindsay Lohan) som ska börja high school får första gången, efter att ha varit hemskolad hela sitt 15-åriga liv. Hon kastas in i en värld full av drama och intriger och hamnar snart in i ett socialt maktspel om popularitet och hämnd. Tina Fey gör inte bara rollen som läraren Ms Norbury, utan har även skrivit manuset till den här klassikern, något som gav henne ett flertal priser. 

Här kan du streama "Mean Girls".

LÄS ÄVEN: Karaktärerna då och nu: Mean Girls (2004) vs Mean Girls (2024)

Megamind och Roxanne.
Foto: United International Pictures AB. 

Megamind (2010)

Regi: Tom McGrath
Med: Tina Fey, Will Ferrell, Ben Stiller, Jonah Hill, Brad Pitt m.fl. 

Superskurken Megamind (Will Ferrell) lyckas äntligen uppfylla sin dröm om att besegra superhjälten Metro Man (Brad Pitt). Men när en ny skurk dyker upp verkar det som att det istället är upp till Megamind att rädda världen. I den här filmen gör Tina Fey rösten till journalisten Roxanne, som är Megaminds stora kärlek. 

Här kan du streama "Megamind"

Phil och Claire.
Foto: Twentieth Century Fox (Sweden) AB.

En galen natt (2010) 

Regi: Shawn Levy 
Med: Tina Fey, Steve Carell, Mark Wahlberg m.fl. 

Phil (Steve Carell) och Claire (Tina Fey) lever ett lugnt och vanligt liv i förorten, men för att hålla gnistan vid liv går de på en dejt varje torsdagskväll. Men hela deras liv vänds upp och ner när de misstas för gangsters under sin dejt och de måste fly för sina liv, med maffian tätt i hälarna. Den mysiga kvällen förvandlas till ett äventyr de sent ska glömma. Filmen belönades med ett flertal nomineringar och priser. 

Här kan du streama "En galen natt"

Mupparna.
Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden AB.

Muppets Most Wanted (2014)

Regi: James Bobin 
Med: Tina Fey, Ricky Gervais, Ty Burrell m.fl. 

Vi får följa Kermit, Miss Peggy och de andra Mupparna när de ger sig ut på världsturné. Men det dröjer inte länge förrän saker och ting går fel. Kermit anklagas för att ha begått ett rån och hamnar i fängelse, samtidigt som en elak dubbelgångare tar hans plats på turnén. I den här familjefilmen ser vi Tina Fey i rollen som den ryska, underhållande fängelsevakten Nadya. 

Här kan du streama "Muppets Most Wanted".

LÄS ÄVEN: Alla nya familjefilmer sommaren 2024 

Joe och 22.
Foto: Disney+

Själen (2020)

Regi: Pete Docter 
Med: Jaime Foxx, Tina Fey, Graham Norton m.fl. 

Den här animerade filmen kretsar kring Joe (Jaime Foxx), som jobbar som musiklärare i mellanstadiet. Hans sanna passion är jazz och han försöker fortfarande nå sina drömmer när han en dag är med i en olycka och hamnar i koma. Joes själ separeras från hans kropp och han hamnar på en plats mellan död och liv. Med hjälp av den egensinnade själen 22 (Tina Fey) försöker Joe ta sig tillbaka till sitt liv innan det är för sent. Filmen vann två Oscar och Tina Fey fick både ett flertal olika nomineringar och priser för sin insats som karaktären 22. 

Här kan du streama "Själen".

Huvudpersonerna står vid en grind i mörkret.
Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden AB.

Mord i Venedig (2023) 

Regi: Kenneth Branagh
Med: Kenneth Branagh, Tina Fey, Kelly Reilly m.fl. 

Vi får följa detektiven Hercule Poirot (Kenneth Branagh) som motvilligt deltar i en seans i ett förfallet pallats i Venedig, på självaste allhelgonaafton. När en av gästerna blir mördad dras han in i ett mysterium och en värld av skuggor och hemligheter. Vi ser Tina Fey i rollen som Ariadne Oliver, Poirots vän och en känd deckarförfattare. Filmen vann ett flertal priser när den hade premiär förra året. 

Här kan du streama "Mord i Venedig".

Filmtopp håller dig uppdaterad om senaste nytt inom film och tv-världen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL